Dodaj do ulubionych

Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyjasni?

05.07.10, 12:12
rok temu stanąłem przed wyborem przedszkola, powiedzmy między X i Y
X - stary budynek, ciemne sale, ciasne, przygnębiające wnętrze, niemiła p.
dyrektor ("co mi pan tu głowę zawraca"), fatalny program (2 godz. leżakowania,
obiad o 11.00 itd.)
Y - bardzo kolorowy, ładny budynek, elastyczny program, pani dyrektor
niezwykle uprzejma, wszystko cierpliwie wyjasniająca, elastyczna, przedszkole
załozone i prowadzone przez 2 panie-zakochane w dzieciach, b. dobre opinie itd.

I teraz, wybór...
X - automatycznie mogę liczyć na dofinansowanie kosztów przebywania dziecka w
przedszkolu, finansowane z budżetu
Y - oczywiście żadnej dopłaty nie ma

pytanie:
dlaczego państwo dofinansowuje rodzicom pobyt w przedszkolu X a nie Y? jest w
tym jakaś ukryta racjonalność?

Obserwuj wątek
    • adept44_ltd Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 05.07.10, 12:24
      tu się w pełni podpisuję pod tym, co piszesz, akurat przedszkola prywatne
      wygrywają z państwowymi, dziwi mnie nieco ten problem, bo mój znajomy oplata
      kraj siecią świetnych prywatnych przedszkoli i dostaje na to pieniądze z budżetu
      państwowego...
      • tocqueville Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 05.07.10, 12:27

mój znajomy oplata kraj siecią świetnych prywatnych przedszkoli i dostaje na
        to pieniądze z budżetu państwowego...

ooo, i jaka jest twoja opinia na ten temat? to dobrze czy źle, że dostaje?
        • adept44_ltd Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 05.07.10, 12:36
          jak nieco ochłoniesz i wrócisz do mojej wypowiedzi, to zobaczysz, jaka jest moja
          opinia na ten temat ;-)

a teraz mała prośba - wymagająca wszakże nieco większego ochłonięcia i chwili
          pomyślenia: dlaczego prywatne przedszkola i prywatna służba zdrowia podwyższają
          poziom usług, a prywatne szkolnictwo i prywatne szkolnictwo wyższe zaniżają???

miłego dnia :)
          • tocqueville Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 05.07.10, 12:46
            nie widzę powodów dla których miałby oferować gorszą usługe

on właściwie lepiej dostosowują się do potrzeb tzw. klientów, dając im to, czego
            większość z nich potrzebuje najbardziej (dyplom w łatwy sposób)
            problem polega na czymś innym - dlaczego przeciętny klient chce przede wszystkim
            dyplomu a nie rzetelnej i przydatnej wiedzy
            kto decyduje o popycie?
            tego problemu nie rozwiąze likwidacja prywatnych uczelni (po prostu państwowe
            zaczną robić to samo co one)
            może się to niedlugo zmieni, keidy sie okaże że sam dyplom nie jest nic wart na
            rynku
            • adept44_ltd Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 05.07.10, 12:55
              w pełni podpisuję się pod twoim postem, choć, jak do niego wrócisz, jego
              pierwsze zdanie ma się nijak do kolejnych... cieszy mnie wszakże, iż widzisz, że
              prywatne sprzedają dyplomy, myślę, że to nie powinno być dotowane z budżetu.
              • tocqueville Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 05.07.10, 12:57
                adept czy wg ciebie uczelnie państwowe (przynajmniej większość) nie sprzedają
                dyplomów? - ja naprawdę nie widzę wiekszej różnicy...
                • adept44_ltd Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 05.07.10, 13:19
                  mniejszość (a w każdym razie nie na taką skalę ja prywatne), no i wcale tego nie
                  pochwalam, niemniej duży udział w tej sytuacji mają szkoły prywatne, zaniżające
                  poziom studiów
                  • tocqueville Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 05.07.10, 13:33

dobra adept, masz trochę racji
                    tylko ja sie troszkę boje, ze jak panstwo całkiem zamknie kurek dla prywatnych
                    to najbardziej stracą na tym te ambitne (które oprócz dydaktyki, choć próbują
                    robic naukę)
                    ale poczekamy, zobaczymy - trzeba zacisnąć zeby i poczekać dwa lata ,zobaczymy
                    co padnie (fabryki dyplomów czy uczelnie typu SWPS/NLU) - a że upadki będą to pewnik
                    • adept44_ltd Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 05.07.10, 13:39
                      nie wierzę :)
                      jedno jest pewne - dopóki nie będzie solidnych pieniędzy, o które można uczciwie
                      konkurować, nic się nie zmieni...
                      a drugie - to koszmarny rynek pracy, który nie opróżnia różnych dziwnych
                      kierunków ze studentów...
            • charioteer1 Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 05.07.10, 12:57
              Sorry, ten post mial byc tu:

Tocq, zaskakujesz mnie. Klient chce miec dyplom, a nie wyksztalcenie i od tego
              sa szkoly prywatne, zeby takie zapotrzebowanie spelnic, a panstwo ma to
              sfinansowac. Tak populistycznych hasel nie bylo nawet w koncowce kampanii
              wyborczej. Dzieki za szczerosc.
              • tocqueville Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 05.07.10, 13:02

Klient chce miec dyplom, a nie wyksztalcenie i od tego
                sfinansowac.

no właśnie nie, nie zrozumiałeś :)
                raczej bliższe myślenie byloby takie: państwo mogłoby rozważyć dofinansowanie
                niektórych uczelni prywatnych, aby nie były skazane tylko na sprzedawanie dyplomu
                • charioteer1 Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 05.07.10, 13:11
                  Ohoho, czyli wiemy, ze firma X jest kiepska i produkuje buble, dlatego trzeba ja
                  dofinansowac, zeby mogla robic lepszy produkt. A skad wiemy, ze jak dostana
                  dofinansowanie, to beda lepsi? No przeciez tak obiecali!

Tocq, wyciagnij swiadectwo maturalne i zapisz sie na jakis porzadny kierunek, na
                  przyklad na politechnice. W ciagu pierwszego semestru odkryjesz, co trzeba
                  zrobic, zeby nie byc "skazanym" na wydawanie dyplomow za darmo, bo jest takie
                  zapotrzebowanie spoleczne i juz.
                • adept44_ltd Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 05.07.10, 13:21
                  hm, a gdzie tu wolny rynek? ja tu widzę mentalność Kalego i nic więcej...,
                  uczelnie te cieszyły się ogromnym powodzeniem finansowym przez przynajmniej 10
                  lat (że nie wspomnę o tym, że w istocie i tak finansuje jej system publiczny,
                  który płaci za rozwój pracowników naukowych) i nie przekuły tego na jakość, a
                  teraz państwo ma im pomagać? nie rozśmieszaj mnie...
            • flamengista tak, tu mogę się zgodzić 06.07.10, 10:17
              Cytatwłaściwie lepiej dostosowują się do potrzeb tzw. klientów, dając im to,
              czego większość z nich potrzebuje najbardziej (dyplom w łatwy sposób)
              problem polega na czymś innym - dlaczego przeciętny klient chce przede wszystkim
              dyplomu a nie rzetelnej i przydatnej wiedzy kto decyduje o popycie?

Póki do młodych ludzi nie dotrze, że studia im nic nie dają, a sami będą
              wymuszać niską jakość dydaktyki, nic się nie zmieni.

Tylko studenci - a więc klienci uczelni - są w stanie wymusić zmiany
              projakościowe. Na razie na to ochoty nie mają, może kiedyś...
          • sokolasty Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 05.07.10, 12:50
            Klient płaci i wymaga:
            a) dobrej opieki nad dzieckiem,
            b) dobrego traktowania w rejestracji,
            c) dobrego doboru pytań na kolokwium.

Tak mi się zdaje.
            • charioteer1 Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 05.07.10, 12:56
              Tocq, zaskakujesz mnie. Klient chce miec dyplom, a nie wyksztalcenie i od tego
              sfinansowac. Tak populistycznych hasel nie bylo nawet w koncowce kampanii
              wyborczej. Dzieki za szczerosc.
            • adept44_ltd Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 05.07.10, 12:56
              masz w pełni rację

problem w definiowaniu c), bo dla niektórych dobre pytanie na kolokwium, to
              pytania łatwe, dla innych - dobrze sprawdzające wiedzę...
              tego zróżnicowania nie będzie w związku ze zdrowiem, czy dobrym samopoczuciem
              malucha w przedszkolu.
        • sokolasty Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 05.07.10, 12:37
          Dla mnie problemem jest co innego - publiczne przedszkole, którego dyrektor winien być zmieniony. A ogólniej, rozciągając sprawę na inne obszary - że stare komunistyczne nawyki - czyli Stój Kliencie Lub Ewentualnie Poproś - wciąż są żywe w niektórych Polakach.
      • flamengista właśnie 06.07.10, 10:11
        Jestem zdziwiony, bo prywatne przedszkola w KrK też są dofinansowane z budżetu
        miasta. Oczywiście są droższe niż państwowe, ale dzięki temu dofinansowaniu są w
        miarę konkurencyjne (wyższa cena, ale i wyższa jakość).
    • pfg Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 05.07.10, 13:33
      tocqueville napisał:

> dlaczego państwo dofinansowuje rodzicom pobyt w przedszkolu X a nie
      > Y? jest w
      > tym jakaś ukryta racjonalność?

Technicznie rzecz biorąc to nie państwo dopłaca, ale gmina. Mniejsza
      o to. Z "moich" doświadczeń przedszkolnych dodam jeszcze, że gminne
      przedszkole, do którego chodziła moja córka, niby było
      dofinansowywane przez miasto, ale za wszystkie rzeczy ekstra -
      rytmika, zajęcia plastyczne, wyjścia do ZOO, angielski - trzeba było
      ekstra płacić. Do tego panie przedszkolanki płakały, że brakuje im
      środków czystości, papieru, kredek, więc dość regularnie i ja, i inni
      rodzice dawali przedszkolu a to wór papieru toaletowego, a to
      zgrzewkę mydełek, a to paczkę bloków rysunkowych.

W tym czasie znajomi posłali synka do przedszkola prywatnego, które
      urządzało trudne zapisy i tak dalej. Czesne tam było wysokie, ale po
      podsumowaniu wszystkich wydatków, jakie myśmy ponosili w przedszkolu
      gminnym, wyszło mi, że czesne w prywatnym było tylko nieznacznie
      wyższe.
      • tocqueville Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 05.07.10, 13:39
        W tym czasie znajomi posłali synka do przedszkola prywatnego, które
        urządzało trudne zapisy i tak dalej. Czesne tam było wysokie, ale po
        podsumowaniu wszystkich wydatków, jakie myśmy ponosili w przedszkolu
        gminnym, wyszło mi, że czesne w prywatnym było tylko nieznacznie
        wyższe.

no brawo :)
        czyli zgadasz się, że instytucja prywatna lepiej zarządza pieniędzmi i
        pozbawiona dofinansowania jest w stanie zaoferować usługe o wyższej jakości za
        de facto (bo bez dotacji) mniejsze pieniądze?
        • charioteer1 Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 05.07.10, 14:02
          tocqueville napisał:

> czyli zgadasz się, że instytucja prywatna lepiej zarządza pieniędzmi i
          > pozbawiona dofinansowania jest w stanie zaoferować usługe o wyższej jakości za
          > de facto (bo bez dotacji) mniejsze pieniądze?

Niemozliwe jest udzielenie odpowiedzi na to pytanie, jezeli nie wiemy, na co
          wystarcza dotacja, ktora otrzymuje panstwowe przedszkole. Po przeliczeniu moze
          sie okazac, ze koszt utrzymania dziecka w obu placowkach jest identyczny.
        • pfg Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 06.07.10, 09:40
          Wiesz, ja nie zamierzałem napisać manifestu ideologicznego. Ja tylko pisałem o
          dwóch konkretnych przedszkolach w Krakowie.
    • mariwu Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 05.07.10, 23:58
      > pytanie:
      > dlaczego państwo dofinansowuje rodzicom pobyt w przedszkolu X a
      >nie Y?

Jeżeli przedszkole Y jest przedszkolem niepublicznym, czyli placówką
      oświatową działająca zgodnie z ustawą o systemie oświaty, to gmina
      (nie państwo) dotuje także przedszkole Y. Tyle, że ustawowo dotacja
      dla dziecka chodzącego do przedszkola niepublicznego wynosi 75%
      wydatków bieżących, które gmina ponosi w związku z kosztami pobytu
      dziecka w przedszkolu publicznym.

Zawsze mnie zastanawiało dlaczego akurat 75%.
      Bo to są inne dzieci? Przecież z tej samej gminy...

• tocqueville Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 06.07.10, 11:02
        sugerujesz, że publiczne pieniądze trafiają do prywatnych kieszeni?!
        jak tak być może - adepcie a Ty się nie zrywasz, szabli nie chwytasz, na koń nie siadasz, co się stało z Tobą?
        • adept44_ltd Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 06.07.10, 11:10
          Tocq, wszystko w porządku? ;-)
        • mariwu Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 06.07.10, 21:17

> sugerujesz, że publiczne pieniądze trafiają do prywatnych
          >kieszeni?!

Do prywatnych? A dziecko dotowane w przedszkolu publicznym, to, za
          przeproszeniem, jakie jest? Państwowe?! ;-)
          Przecież wszystkie dzieci nasze są... :-)

Nie trafiają do prywatnych (jeśli masz na myśli włascicieli placówek
          oświatowych). To są pieniądze przeznaczone dla dzieci korzystających
          z edukacji przedszkolnej. Dla tych, które chodzą do przedszkoli
          publicznych większe. Dla tych w niepublicznych - mniejsze. Taki
          przeżytek: skoroś dziecko prywatne, to ci damy mniej. Bo, jak
          wiadomo (a przynajmniej uznawano przez lata), prywatne jest mocno
          podejrzane ;-) Nawet jeśli to tylko ślepy los (brak miejsc w
          przedszkolach publicznych) rzucił cię w ramiona oświaty
          niepublicznej...

Dla uspokojenia: te pieniądze wolno wydać na ściśle określone cele,
          związane bezpośrednio z dzieckiem. Ich wydatkowanie jest ściśle
          kontrolowane przez gminę. Nie wchodzą one do przychodu właściciela
          przedszkola. Odciążają za to kieszenie rodziców, którzy wybierają
          dla dzieci przedszkole niepubliczne.

• bokertov1947 Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 19.07.10, 05:14
            A ja mam tylko pytanie zasadnicze. Bo patrzac na motto
            watka...Doktorat-nauka-uczelnia... pytanie nasuwa sie automatycznie:
            W ktorym rodzaju przedszkoli - moze byc nawet w Krakowie - moge
            dociagnac do promocji doktorskiej? I czy temat: Wplyw ideologii
            Misia Uszatka na ksztaltowanie sie oblicza moralnego Polaka....
            bylby akceptowany??
            • tocqueville Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 19.07.10, 12:22
              widzisz jak to jest jak zabraknie wiedzy o kontekście... jak się nie rozumie
              kodów aluzyjnych :)
            • pfg Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 19.07.10, 13:49
              bokertov1947 napisał:

> W ktorym rodzaju przedszkoli - moze byc nawet w Krakowie - moge
              > dociagnac do promocji doktorskiej?

Przyznam, że nie pamiętam historii powstania wątku, tych kodów aluzyjnych, o
              których wspomina toc. Ale problem przedszkoli wcale nie jest banalny dla rozwoju
              nauki: Studenci, doktoranci, młodzi doktorzy należą do osób, które mają dzieci w
              wieku przedszkolnym. Brak dobrej i dostępnej cenowo opieki dla dzieci
              (kandydatów na) młodych uczonych może znacznie ograniczyć ich aktywnośc naukową.
              Tu się nie ma z czego śmiać, to jest całkiem realny problem. O ile mi wiadomo,
              niektóre uczelnie w krajach cywilizowanych zgoła organizują przedszkola
              (daycares) dla dzieci swoich pracowników i studentów, żeby ci mogli pracować nie
              martwiąc się o dzieci, nie tracili czasu na dojazdy na drugi koniec miasta, a
              poza tym byli pod ręką, gdyby coś się stało (małym dzieciom zdarza się nagle
              zachorować częściej niż dorosłym). Podobnie postępują niektóre, na psa urok,
              korporacje.
              • tocqueville Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 19.07.10, 13:59
                kod aluzyjny dotyczył naturalnie tego, że problem przedszkoli (ich poziomu,
                finansowania i formy własności) może byc punktem odniesienia do analizy tych
                zagadnień dla szkolnictwa na wyższym poziomie

- z dyskusji wynika, ze nie ma sprzeciwu wobec tego, aby
                dobre przedszkola prywatne były dofinansowywane przez państwo oraz, w
                konsekwencji, żeby pieniądze publiczne szły do kieszeni prywatnych (stosując
                kultowe już określenie adepta)
                ale akceptacja takich rozwiązań w przypadku uczelni już forumowiczom przychodzi
                z trudem
                • adept44_ltd Re: Trollowania cd - problem przedszkola -kto wyj 21.07.10, 10:37
                  forumowicze przedstawili przy tym argumenty pokazujące różnicę między
                  funkcjonowaniem przedszkoli i uczelni wyższych, co tradycyjnie już nie zrobiło
                  większego wrażenia na założycielu wątku... ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka