dworzec
07.07.10, 10:17
Czołem forumowicze, jestem bardzo ciekaw czy publikujecie w SSRN ?
Zastanawia mnie jak publikacja w SSRN ma się do procesu peer-review. Wprawdzie FAQ SSRN informuje, że:
"5. Is submission of a paper to SSRN tantamount to prior submissions by scholarly refereed journals?
We are unaware of any journals that consider SSRN's eLibrary or the email abstracting eJournals to be "prior publication" since our services are basically an aggregation of working papers and not a refereeing process. If an author requests it, we will immediately remove their paper from the SSRN eLibrary."
jednak udostępnienie wcześniejszej wersji artykułu w SSRN skutkuje tym, że autor przestaje być anonimowy (zakładam, że działka jest wąska a recenzenci mogą przeglądać SSRN). W związku z tym zapytam:
1. Czy sądzicie, że publikacja working paper w SSRN może utrudnić publikację ostatecznej wersji artykułu w renomowanych czasopismach?
2. Jaki jest właściwie sens udostępniania tekstów w SSRN? Zerknijcie proszę na stronę tego pana: papers.ssrn.com/sol3/cf_dev/AbsByAuth.cfm?per_id=227722 Dużo, czyż nie? Ale po co? (zaznaczam, że on dużo publikuje także w czasopismach peer-review)
3. Czy ma sens publikowanie w SSRN tekstów, które ukazały się już w czasopismach? Chodziłoby tu o zwiększenie dostępności tekstu, łatwość polecania go studentom, itp. (zakładam, że autor nie zrzekł sie copyright)
4. Czy cytujecie artykuły z SSRN w swoich tekstach? W sumie jest to chyba mniej fajne źródło niż teksty z czasopism, ale widzę, że ludzie cytują...