Dodaj do ulubionych

prośba do doświadczonych logopedów

03.04.13, 18:41
Jestem początkującą młodą logopedką. Chciałam prosić doświadczonych starszych kolegów w zawodzie o pomoc. Mam kilka pytań. Mianowicie:
1. Z jakich pomocy warto korzystać i jakie warto kupić zakładając własny gabinet? Na co warto wydać pieniądze i co się przyda a co nie?
2. Jakie testy kupić do diagnozy dla dzieci? Wiem że na rynku jest ich sporo i nie wiem w które warto zainwestować?
3. Jak przeprowadzić diagnozę z dzieckiem które ma słabo rozwinięte słownictwo mało mówi i mało rozumie co się do niego mówi? Jak powinna wyglądać taka diagnoza? Na studiach mnie tego nie uczono dlatego proszę o pomoc.
4. Jak długo trwa terapia poszczególnych głosek? Pytam bo chcę wiedzieć co mam mówić rodzicom kiedy padnie takie pytanie.

Pozdrawiam. Kasia.
Obserwuj wątek
    • wilk.w.owczej.skorze Re: prośba do doświadczonych logopedów 08.04.13, 07:56
      Te pytania to spóźniony 1 kwietnia, tak?
    • elenae Re: prośba do doświadczonych logopedów 08.04.13, 15:40
      Przed prywatną praktyką proponowałabym chociażby wolontariat, by podpatrzeć pracę bardziej doświadczonych koleżanek i kolegów. Trochę dziwi mnie pytanie osoby po studiach - logopedy ile trwa terapia poszczególnych głosek. Proszę jeszcze raz wczytać się w swoje pytania i przemyśleć kwestię prywatnej praktyki. Logopeda to nie tylko osoba od sygmatyzmów. Jeśli przyjdzie do Pani pacjent z MPD to jakie pytania Pani zada na forum.
      Ale ze szczerego serca życzę powodzenia w zawodzie, bo to satysfakcjonująca praca. Pozdrawiam
    • maja_sara Re: prośba do doświadczonych logopedów 10.04.13, 20:30
      logo.kasia napisała:

> Jestem początkującą młodą logopedką. Chciałam prosić doświadczonych starszych k
      > olegów w zawodzie o pomoc. Mam kilka pytań. Mianowicie:
      > 1. Z jakich pomocy warto korzystać i jakie warto kupić zakładając własny gabine
      > t? Na co warto wydać pieniądze i co się przyda a co nie?

Korzystać możesz niemal ze wszystkiego. Każdą zabawkę i każdy klocek zamienić można w pomoc terapeutyczną.

> 2. Jakie testy kupić do diagnozy dla dzieci? Wiem że na rynku jest ich sporo i
      > nie wiem w które warto zainwestować?

A jakie już masz? I co o nich sądzisz? Bo jakieś musisz mieć skoro już jesteś po studiach.

> 3. Jak przeprowadzić diagnozę z dzieckiem które ma słabo rozwinięte słownictwo
      > mało mówi i mało rozumie co się do niego mówi? Jak powinna wyglądać taka diagno
      > za? Na studiach mnie tego nie uczono dlatego proszę o pomoc.

Uuuuuuuuuuuuuuu. Wrócić na studia i się doucz. Koniecznie.

> 4. Jak długo trwa terapia poszczególnych głosek? Pytam bo chcę wiedzieć co mam
      > mówić rodzicom kiedy padnie takie pytanie.
      >
      >

Jak wyżej.

> Pozdrawiam. Kasia.

Również pozdrawiam.
    • zielonazielona1 Re: prośba do doświadczonych logopedów 14.04.13, 12:06
      no tak, najważniejsze to założyć prywatny gabinet.....
      pytania po prostu bez komentarza- takich właśnie mamy logopedów, nie dziwią później wpisy rodziców którzy stracili czas dziecka i swój oraz pieniądze na nieefektywną terapię.
      myślę, że moje przedmówczynie wyczerpały odpowiedzi.
      życzę powodzenia
    • wiolianna Re: prośba do doświadczonych logopedów 16.04.13, 22:09
      Faktycznie trzeba w Pani wypadku chyba sięgnąć do starych notatek ze studiów, aby przypomnieć sobie trochę widomości, ale aż tak ostra krytyka chyba jest tu zbędna. Ten zawód to głównie kontakt z człowiekiem i to ty i twój pacjent jesteście najważniejsi w tym kontakcie na nie jakieś pomoce. Ale oczywiście na początek musisz mieć narzędzia, które pozwolą ci zbadać czy mowa rozwija się prawidłowo czy też nie bo będą tego żądali od ciebie rodzice, nauczyciele, czy dyrektorzy placówek, z którymi będziesz współpracować. Ja polecam testy tarkowskiego, bo już na studiach na nich pracowałam i nadal jestem z nich bardzo zadowolona mimo upływu tylu lat. Są też inni autorzy, ale ważne żeby były przesiewowe czyli do szybkiego zastosowania. A i musisz mieć też coś do badania i pracy z dziećmi, które w tym przesiewowym teście uzyskają wyniki poniżej normy bo to przecież oni będą twoimi pacjentami, tu poleciłabym któryś test sprawności językowej. No oczywiście jest od groma książek do ćwiczeń i zabaw słownych i nie są one zbyt drogie, a przyciągają formą naszych milusińskich.
      • marta.krusz Re: prośba do doświadczonych logopedów 17.04.13, 17:56
        wiolianna napisał(a):

ale aż tak ostra krytyka chyba jest tu z
        > będna.

Masz rację. Pannie nagana nie jest potrzebna, nie wspominając już o krytyce. Panience należy się pomoc "doświadczonych logopedów, kolegów PO FACHU". O tak!!

Szczególnie te dwa poniższe pytania zasługują na nasz aplauz.

logo.kasia:
        3. Jak przeprowadzić diagnozę z dzieckiem które ma słabo rozwinięte słownictwo mało mówi i mało rozumie co się do niego mówi? Jak powinna wyglądać taka diagnoza? Na studiach mnie tego nie uczono dlatego proszę o pomoc.
        4. Jak długo trwa terapia poszczególnych głosek? Pytam bo chcę wiedzieć co mam mówić rodzicom kiedy padnie takie pytanie.

Rewelacja. Po prostu boskie.
    • anik801 Re: prośba do doświadczonych logopedów 21.04.13, 17:11
      Prywatny gabinet? Zaraz po studiach? Ja też niedawno skończyłam studia i kiedy rodzice pytają czy przyjmuję prywatnie odpowiadam "NIE" i na pewno jeszcze dłuuuugo nie(a raczej w ogóle). Na razie pracuję z dziećmi w 2 szkołach-inni logopedzi nie chcieli,bo zbyt mało płatne-troszkę ponad 200zł. miesięcznie(3 godz.w tygodniu). Ja stwierdziłam,że to dobry początek. Będąc na studiach zauważyłam,że sporo osób wybiera ten kierunek,bo są nastawieni na szybki zysk. Moim zdaniem przez pierwsze minimum 3 lata od zakończenia studiów powinien być zakaz otwierania prywatnych gabinetów. Niestety u nas nawet z praktykami jest trudno-logopedzi nie chcą studentów w swoich gabinetach. Podbijają dzienniczki praktyki chcą mieć spokój. Sama chciałbym móc choć godzinę w tygodniu obserwować zajęcia u doświadczonego logopedy. I moim zdaniem tak powinno być-po skończonych studiach obowiązkowe choćby obserwacje w gabinetach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka