Dodaj do ulubionych

Welcome America

06.06.11, 10:18
Znajoma pani profesor z Ameryki pytala mnie niedawno, co liczy sie przy mojej ocenie okresowej. Odpowiedz (publikacje, granty itp.) skwitowala, jak w tytule watku.

Ciekawa informacje podaje dyrektor NCN:

NSF otrzymuje rocznie około 40 tysięcy wniosków o finansowanie projektów badawczych. To tylko czterokrotnie więcej niż oczekiwana w tym roku liczba wniosków, które napłyną do NCN!
Tekst linka

Ameryke to my tu juz mamy od dawna. Za zalosnie smieszne pieniadze i przy poziomie profesjonalizmu, ktory mozna nazwac amatorszczyzna.
Obserwuj wątek
    • sendivigius Re: Welcome America 06.06.11, 16:59
      charioteer1 napisał:

> Znajoma pani profesor z Ameryki pytala mnie niedawno, co liczy sie przy mojej o
      > cenie okresowej. Odpowiedz (publikacje, granty itp.) skwitowala, jak w tytule w
      > atku.
      >
      > Ciekawa informacje podaje dyrektor NCN:
      >
      > NSF otrzymuje rocznie około 40 tysięcy wniosków o finansowanie projektów bad
      > awczych. To tylko czterokrotnie więcej niż oczekiwana w tym roku liczba wnioskó
      > w, które napłyną do NCN!

No to liczymy

Rocznie przychodzi 10000 wnioskow

Zatrudnienie 50 osob

10000/50 = 200

W roku jest 246 dni roboczych

Jednego dnia jeden urzednik rozpatruje 200/246 = 0.813 wniosku.

Wniosek sklada sie z (merytorycznie) 5-6 stron.

Czyli urzednik dziennie ma do przeczytania 6*0.813 = 4.8 strony.

Zarobiony po uszy!!!!!!!!

ps. ja wiem jak jest naprawde, wnioski ocenia 8 (z czego 4 jest na macierzynskim a dla 3 to drugi etat i nie ma na niego cziasu) a reszta to prezesi, kierownicy, doradcy, koordynatorzy - ktorzy wciaz szkola sie na Malediwach, no dobra moze byc w Kaliforni.
      • pr0fes0r Re: Welcome America 06.06.11, 17:52
        Zapomniałeś dodać, że oczywiście przy z gałęzi wziętym założeniu, że urzędnik NCN zajmuje się wyłącznie jednorazową lekturą wniosku.
        • whiteskies Re: Welcome America 06.06.11, 18:09
          ja wolalbym, zeby urzednik sprawdzal wniosek pod wzgledem formalnym i w razie czego kooperowal z wnioskodawca w sprawie poprawek, a merytorycznie zeby sprawdzali recenzenci. Dobrze byloby, gdyby reszta zatrudnionych pracowala przy utrzymaniu/modernizacji sysremu IT, pomocy przy aneksach do umowy, problemach takich jak niektore wspominane na blogu....

Informacja o tym ile utrzymanie NSF kosztuje podatnika amerykanskiego jest tu:
          www.nsf.gov/about/congress/111/highlights/cu09_1210.jsp
    • mr.mud Re: Welcome America 06.06.11, 18:44
      właśnie ze znajomym red. nacz. pewnego dziewieciopunktowca rozmawiałem. Czasopismo naprawdę trzyma poziom od lat, no i gość strasznie się stara o to by wskoczyć jeszcze wyżej - nie wychodzi mu to. A ja właśnie ostatnio miałem do czynienia z Chińskim periodykiem o poziomie niższym niż rzeczony - tam rzad dał pieniążki, periodyk wskoczył do odpowiednich baz i zapłaciłz a to za co trzeba no i obecnie ma IF 0.8. Tu właśnie tej ameryki nie widać - każą nam gonić zachód podczas gdy zachód już od lat ma karty znaczone, my zaś chcemy się włączać do gry bez kart i sztonów.
      • charioteer1 Re: Welcome America 06.06.11, 21:12
        mr.mud napisał:

> zachód już od lat ma karty znaczone, my zaś chcemy się włączać do gry be
        > z kart i sztonów.

Zacznijmy od tego, ze albo nie znamy regul gry, albo kase trzymaja ludzie, ktorzy tych regul nie znaja.
        • adept44_ltd Re: Welcome America 06.06.11, 21:21
          albo nie ma kasy...
    • pfg Re: Welcome America 20.06.11, 08:25
      Czy któryś z moderatorów mógłby usunąć powyższy post? To jest klasyczny spam - post jest tylko wypełniaczem dla podpisu, zawierającego reklamę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka