Dodaj do ulubionych

przerwa w życiorysie

30.09.11, 17:17
Kończę powoli moją przygodę z dr. Rozprawa w trakcie pisania, obrona w połowie przyszłego roku (wszystko zależy od administracji, ale wrzesień to mój deadline). Zastanawiam się oczywiście co dalej…mam już w miarę określony projekt kolejnych badań po doktoracie, wiem gdzie chciałabym go zrealizować, mam upatrzone programy, które mogą badania sfinansować.

Problem leży w terminach. Aplikować należy już jak doktor, a procedury ciągną się dość długo do tego różne programy mają różne daty rozpoczęcia i zakończenia konkursu.
Na stronach NCN widziałam ogłoszenie o tym, iż będą konkursy na staże postdoc. Podejrzewam, iż czas oczekiwania na realne uruchomienie środków wygląda tak jak w poprzednich konkursach grantowych czyli około roku. Jeśli zatem złożę dokumenty w grudniu 2012 roku domyślam się, iż mogłabym rozpocząć ewentualne badania jesienią 2013. Tak czy inaczej czeka mnie kilka lub kilkanaście miesięcy niebytu.

Rozumiem, że taka uroda systemu. Nie mam problemu z tym aby popracować przez rok w innej branży ale mimo wszystko szkoda mi będzie oderwać się od badań.
Jak uniknąć takiej przerwy w życiorysie? Czy aplikowaliście na stypendia postdoc jeszcze przed obroną (ale np ze złożoną już pracą?), ma to jakiś sens? Może ktoś z Was mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka