translatoryk 15.10.11, 07:51 jak h-index traktuje autocytacje? wielkosc indexu jest obliczana w oparciu o wszystkie cytacje czy bez autocytacji?a mzoe jakos to kombiunuje razem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hugow Re: h-index a autocytacje 15.10.11, 10:47 indeks Hirscha (indeks H, H-number, ...) co do zasady powinien pomijać samocytowania, zgodnie z definicją, jednak bazy Thomsona wliczają samocytowania do indeksu H ( twierdzę tak na podstawie prac, które sam znam: www.researcherid.com/rid/A-4771-2010 ), i do tego ten indeks jest niekompletny - nie zawiera wszystkich cytowań a administracja serwisu uwzględnia nie wszystkie prośby o korektę, Scopusa nie mam więc nie mogę teraz sprawdzić, jednak wydaje mi się, z tego co pamiętam, że Scopus również uwzględnia samocytowania. Dlatego jestem zwolennikiem samodzielnego liczenia swojego indeksu H: michalskig.ue.wroc.pl/indeksH.pdf, w takim zestawieniu pomijam samocytowania, i bliżej jest się idei o którą chodziło Hirschowi - bo uwzględniam wszystkie cytowania które znalazłem. Odpowiedz Link