Dodaj do ulubionych

rysowanie diagramów/schematów do artykułów

16.02.12, 16:23
Chcę zilustrować artykuł diagramami. Absolutnie nie mam do tego talentu, a chcę by diagramy były ladniejszymi niz takie, jakie mozna narysowac w programie Paint. Stad pytania:

1. Jakiego programu używacie do rysowania diagramów/schematów?

2. Czy istnieją firmy, którym można to zlecić? Coś na ksztalt firm sprawdzajacych poprawnosc tekstu napisanego po angielsku?

3. Czy żurnale mają jakąś preferencję co do formatu? widziałem wymagania 300 dpi, ale nic o formacie... jpg mi się rozmywa - czy edytorzy to potem obrabiają?

dzięx.
Obserwuj wątek
    • charioteer1 Re: rysowanie diagramów/schematów do artykułów 16.02.12, 18:26
      Nie pomoge, bo nie wiem. Redakcje najczesciej chca, zeby im to dac w formie gotowej do druku. Jazdy z obrabianiem zdjec do druku dlugo nie zapomne.
      • kramka1 Re: rysowanie diagramów/schematów do artykułów 16.02.12, 18:56
        Nie wiem, o jakie ilustracje Ci chodzi, ale ja do produkcji wykresów uzywam excela, a do rysunków Power Point. Ostatnio odkryłam na swoim komputerze bardzo przydatny Windows Publisher, który pozwala edytowac obrazki i je zapisać w wysokiej jakosci (czego nie da się zrobic przy pomocy painta-nb. na paincie zasadniczo nie pracuję, a próby wykorzystania do edycji skonczyly sie klęską). Co do jakosci jpg, przy zapisie w innych programach (np. Excel, Power point) rozmywają sie przy powiekszaniu, a własnie przy WPubl. jakośc wychodzi OK.
        Ale to, co pisże powyżej, to zdecydowanie rady domorosłego amatora, który nie chce, ale musi. ;)
        • charioteer1 Re: rysowanie diagramów/schematów do artykułów 16.02.12, 19:10
          Format TIFF bez kompresji. To z wymagan wydawcy, ale w koncu okazalo sie, ze wydawca tez nie wie dokladnie, o co mu chodzi, wiec troche zabawy bylo. Powazne, miedzynarodowe wydawnictwo.
        • scibor3 Re: rysowanie diagramów/schematów do artykułów 17.02.12, 01:25
          > Co do jak
          > osci jpg, przy zapisie w innych programach (np. Excel, Power point) rozmywają s
          > ie przy powiekszaniu, a własnie przy WPubl. jakośc wychodzi OK.

Aaaa, bo to taki myk MS, że wkleja obrazki z rozdzielczością aktualną dokumentu. Patent taki, znaczy się. Powiększ dokument do 800% i wtedy wklej. Albo osadzaj obrazki w tekście nie przez C&P bo wtedy IIRC ten wynalazek nie działa.
    • dala.tata Re: rysowanie diagramów/schematów do artykułów 16.02.12, 19:13
      chyba raz mi sie zdarzylo rysowac diagram. wyszlo pieknie w Wordzie.....
      • charioteer1 Re: rysowanie diagramów/schematów do artykułów 16.02.12, 19:18
        hehe, tez mam takie diagramy ;)
    • nullified Re: rysowanie diagramów/schematów do artykułów 16.02.12, 19:24
      Używajac mojej zardzewiałej pamięci ... - Dia (OpenSource), SmartDraws (uproszczona wersja jest bez opłat), ogółem jest sporo narzędzi do tego typu rzeczy - trudno doradzic konkretnie bo nie piszesz *jakie* to mają być diagramy/schematy etc. Dia ma te zaletę, że miało (ma) znaczna bibliotekę symboli. No i to OS wiec licencja użytkowania w ktorejś tam wersji Wolnego Oprogramowania.

Decydują zawsze "warunki wysyłki" jakie podaje wydawnictwo. Zazwyczaj żądają plików nieskompresowanych (nigdy jp(e)g i podobne z kompresją stratną) w pewnej minimalnej (określają bądź nie) rozdzielczości i (czasem) głębi kolorów. Z tego co sam napotkałem - zawsze muszą być to pliki wydzielone (osobne) - nie wiem czy ktokolwiek jeszcze dopuszcza rysunki wykonane i osadzone bezpośrednio w dokumencie (z czegokolwiek innego niż semigrafika), to się ciężko edytuje i łatwo kaszani w składzie; juz starczą bitwy z tabelami (ktore nota bene też część wydawnictw życzy sobie osobno i nie chcą, skądinąd słusznie żadnych Exceli etc).

Jak ci sie nie chce ściagać niczego w MSOffice (OpenOffice i klonach też) i innych pakietach "biurowo-wszelkich" jest narzędzie grafiki wektorowej, które doskonale zaspokaja nieskomplikowane potrzeby.
    • kardla Re: rysowanie diagramów/schematów do artykułów 16.02.12, 20:08
      Ja polecam corela. Wygodny (jak juz sie czlowiek nauczy w godzinke), praktyczny, i mozna eksportowac w dowolnej rozdzielczosci.

Jak to nie jest nic specjalnie skomplikowanego, oraz o ile dostane b. doklane instrukcje oraz wersje narysowana olowkiem, to moge cos takiego trzasnac.
      • dworzec Re: rysowanie diagramów/schematów do artykułów 16.02.12, 20:33
        dzieki :) nie trzeba bedzie...

w tej chwili nic konkretnego, ale w mojej dyscyplinie sporo schematow sie rysuje (np. chodzi o takie), wiec musze sam to opanowac lub skorzystac z firmy zewnetrznej

co do oprogramowania to musi byc open source, wiec correl odpada, znalazlem cos takiego, ponoc dobre i darmowe
        • matya Re: rysowanie diagramów/schematów do artykułów 16.02.12, 20:45
          takie rzeczy to spokojnie mozna w MS office (Power point a nawet Word), jesli masz cierpliwosc. ale da sie
          • kardla Re: rysowanie diagramów/schematów do artykułów 16.02.12, 22:48
            Dokladnie, sluchaj matyi. Takie wykresy to 5 minut w power poincie. :)

W dodatku w internecie jest duuuzo instruktarzy (np. na youtube).

Nie martw sie tylko atakuj!

• whiteskies Re: rysowanie diagramów/schematów do artykułów 16.02.12, 23:01
              Ja od lat do rysunków tego typu korzystam z darmowego (otwarta licencja) Draw do OOffice (teraz LibreOffice):
              www.libreoffice.org/features/draw/
              oczywiście także w polskiej wersji:
              pl.libreoffice.org/
              • datamine Inkscape 17.02.12, 20:36
                Wszyscy edytorzy (bez wyjątku) wolą wektory (pdf lub eps), niezaleznie od tego czy redakcja używa corela czy indesigna.

Wspomniany inkscape jest świetny (open source). Do schematów wystarczy.

Do wykresów:
                R + biblioteka RSvgDevice -> export do svg
                import -> w inkscape poprawiamy -> export do eps
    • pfg Re: rysowanie diagramów/schematów do artykułów 16.02.12, 23:22
      Narzędzi jest legion, ale które będzie najlepsze zależy od tego, co chcesz zrobić. Ja polecam Xfig (wpisz do wyszukiwarki).

Najlepszym formatem do czegoś, co nie jest zdjęciem, jest eps (Encapsulated PostScript).
    • dr_pitcher Re: rysowanie diagramów/schematów do artykułów 17.02.12, 06:23
      Polecam Corela. ALe jedynie w wypadku gdy robisz to na co dzien. Inaczej to troche za drogo. Power Point do diagramow zupelnie wystarczy.
      Co do formy zbioru - zalezy od czasopisma. W mojej dziedzinie jest to prawdziwa meka. Jedynie TIFF, ale na dodatek kazda figura przechodzi przez dwa/trzy programy - jeden ocenia jakosc (czy nadaje sie do druku). Drugi i trzeci sluza do wylapywania czy tez przypadkiem nie bylo jakies manipulacji. Wiekszosc to obrazowanie US PET czy MRI a w tym wypadku poprawiac ich nie wolno (upiekszac tez nie). Problem czesto polega na tym, ze dana figura musi sie dobrze prezentowac na papierze i w postaci elektronicznej a z tym czasem jest problem. Stad meka.
    • kaprysowa Re: rysowanie diagramów/schematów do artykułów 17.02.12, 11:51
      Ja zawsze uzywalam PowerPoint, w wersji 2010 masz opcje "Insert" tam wybierasz opcje SmartArt i masz diagramow ,ze ho ho :)) Powodzenia
    • marcio1234 Re: rysowanie diagramów/schematów do artykułów 17.02.12, 15:58
      Drawing z pakietu OpenOffice lub Libreoffice. Posiada wbudowany eksport m.in. do ps/eps. Oczywiście darmowy. Współpracuje też z pozostałymi programami pakietu np. Presentation. Od wielu lat do grafiki wektorowej używam tylko tego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka