Dodaj do ulubionych

wybory do CK

06.07.12, 18:57
CytatWYBORY DO CENTRALNEJ KOMISJI NA KADENCJĘ 2013 – 2016
Biuro Centralnej Komisji informuje wszystkich kierowników jednostek organizacyjnych uprawnionych do nadawania stopnia doktora, że rozpoczął się pierwszy etap wyborów członków Centralnej Komisji na jej kadencję w latach 2013 – 2016.

Komisja Wyborcza

Opinia przygotowana w ramach Komitetu Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk - przez Pana prof. Zbigniewa Kmieciaka - członka Komitetu , dotycząca rozumienia art. 34 ust. 3 ustawy z dnia 14 marca 2003 r. o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki (Dz. U. nr 65, poz. 595 z późn. zm.).

Opinia prawna

polecam lekturze: www.ck.gov.pl/images/PDF/Opinia%20prawna.pdf

co jest o tyle istotne, że prawdopodobnie na podstawie tej opinii będzie można spodziewać się "stabilizacji" kadrowej - sprawdzonych i już dobrze poznanych oraz ponownie demokratycznie wybranych przez środowisko
Obserwuj wątek
    • chilly Re: wybory do CK 07.07.12, 08:45
      katarzyna_s5 napisał(a):
      > prawdopodobnie na podstawie tej opinii będzie można spodziewać się "stabilizacji" kadrowej - sprawdzonych i już dobrze poznanych oraz ponownie demokratycznie wybranych przez środowisko
      Zabrakło chyba "towarzyszy" (sprawdzonych)?
      • katarzyna_s5 Re: wybory do CK 07.07.12, 11:26
        oj zabrakłoby gdyby ich nie wybrali :-)

a tak przy okazji - KTO wybiera członków CK?

pamiętam więcej niż dwie kadencje temu, że podsuwali mi jakąś kartkę do głosowania, ze wskazaniem na kogo mam zagłosować (a ponieważ było widać na kogo oddaję głos - to akurat przypadkowo zagłosowałam z własnej nieprzymuszonej woli na tego namaszczonego)

ale kadencję temu i teraz przed tą skróconą kadencją już takiej akcji nie pamiętam
        czy adiunkci już nie wybierają członków CK czy też po prostu ktoś się zlitował i po prostu mnie wyręczył?
        • dala.tata Re: wybory do CK 07.07.12, 11:35
          Troche nie rozumiem oburzenia na namaszczonych, skoro sama na nich glosujesz.
          • katarzyna_s5 wybory do CK 07.07.12, 14:34
            trochę bardzo nie rozumiem gdzie dostrzegasz oburzenie, którego nie rozumiesz?

nie jestem oburzona - jestem ciekawa jak to się wszystko odbywa w innych ośrodkach i w ogóle - ale chyba trafiłam na temat tabu, czy jako dala.lata sugerujesz, że ten temat należy do takich o jakich dla swego bezpieczeństwa lepie w żadnym kontekście nie rozmawiać?
            • adept44_ltd Re: wybory do CK 07.07.12, 14:44
              podejrzewam, że większość ma to w d... i nie głosuje, dlatego też przechodzą koalicje, które zakładają duże ośrodki
              • chilly Re: wybory do CK 07.07.12, 18:06
                adept44_ltd napisał:
                > podejrzewam, że większość ma to w d... i nie głosuje, dlatego też przechodzą ko
                > alicje, które zakładają duże ośrodki
                dokładnie tak to działa. Przy czym mały ośrodek A rozumie, że i tak nie ma szans, choćby zatrudniał gwiazdę pierwszej wielkości (nie zatrudnia). No więc dogaduje się z dużymi ośrodkami B i C, licząc na pamięć w zamian za wsparcie. Wsparcia zwykle nie otrzymuje, ale symboliczne i mało kosztujące dowody życzliwości - tak.
              • dala.tata Re: wybory do CK 07.07.12, 21:33
                dokladnie tak! dokladnie. co nie przeszkadza byc potem niezadowolonym.

adept44_ltd napisał:

> podejrzewam, że większość ma to w d... i nie głosuje, dlatego też przechodzą ko
                > alicje, które zakładają duże ośrodki
                • adept44_ltd Re: wybory do CK 07.07.12, 21:50
                  zwłaszcza że wcześniej można było się spotkać na konferencyjkach i coś przy piwku ustalić, ludzie do ciał kolegialnych wchodzą tak nikłą ilością głosów, że taka inicjatywa ma szanse...
                  • katarzyna_s5 Re: wybory do CK 08.07.12, 12:08
                    Cytatwcześniej można było się spotkać na konferencyjkach i coś przy piwku ustalić
                    co się dało ustalić?

czy teraz już na takie ustalanie za późno - czy co stoi na przeszkodzie?

Nie otrzymałam kluczowej odpowiedzi: kto głosuje - kto w tych wyborach ma skuteczne aktywne prawo wyborcze
                    • adept44_ltd Re: wybory do CK 08.07.12, 12:16
                      no ja myślałem, że chodzi o kandydatów do ck... ale pewnie można i ustalić, jaka będzie jesień...

kiedyś głosowali również doktorzy, teraz nie wiem...
                    • pfg Re: wybory do CK 08.07.12, 12:28
                      katarzyna_s5 napisał(a):

> Nie otrzymałam kluczowej odpowiedzi: kto głosuje - kto w tych wyborach ma skute
                      > czne aktywne prawo wyborcze

A sprawdziłaś w Ustawie, Art. 34a, oraz w rozporządzeniu?
                      • katarzyna_s5 Re: wybory do CK 08.07.12, 15:47
                        Dziękuję - nawet nie wiedziałam, gdzie szukać.
                        W rozporządzeniu jest, że: CytatGłos oddaje się drogą elektroniczną, w systemie
                        informatycznym gwarantującym tajność, uczciwość i bezpieczeństwo głosowania

już ciekawa jestem co to za system i skąd go wezmą...
                        i dowiedziałam się, że jeśli zasłużyłam na to aby głosować, to nie będzie jak kiedyś kartka z łapanki lecz elektroniczne zaproszenie na moją emailową skrzynkę - chyba już ustalenia przypiwne nie zadziałałyby, jeśli doktorzy (a może też doktoranci?? yes, yes, yes?) mogli by głosować i to do tego tajnie.
                        • charioteer1 Re: wybory do CK 08.07.12, 15:52
                          Nie zasluzylas. Zajrzyj do ustawy.
                        • adept44_ltd Re: wybory do CK 08.07.12, 16:01
                          wróć do tego co napisałem... jeśli czegoś nie ustalisz, to nikt nie zostanie wybrany... przy takim rozrzucie, nawet przy niewielu głosujących, zresztą w mojej działce przez lata działał, bardzo sensowny, układ UJ, UAM, UG...
                      • katarzyna_s5 Re: wybory do CK 08.07.12, 15:54
                        CytatArt. 34a. 1. Minister właściwy do spraw szkolnictwa wyŜszego prowadzi System
                        Informacji o Szkolnictwie WyŜszym, obejmujący dane, o których mowa w art. 35 ust. 1 i 2
                        oraz ust. 3 pkt 2 i 3, oraz wykazy, o których mowa w art. 129a i art. 170c. System moŜe być
                        prowadzony w formie elektronicznej.
                        2. W przypadku prowadzenia Systemu Informacji o Szkolnictwie WyŜszym w formie
                        elektronicznej minister właściwy do spraw szkolnictwa wyŜszego moŜe zlecić instytutowi
                        badawczemu administrowanie bazami danych Systemu, zapewniając na ten cel środki
                        finansowe.

pfg czy dobry numer z ustawy podałeś?
                        o ktora konkretnie ustawe chodzi?
                        • katarzyna_s5 Re: wybory do CK 08.07.12, 16:00
                          Przepraszam, już znalazłam:
                          CytatArt. 34a. 1. Członkowie Centralnej Komisji są wybierani przez osoby posiadające tytuł profesora. Kandydatów na członków Centralnej Komisji mogą przedstawiać rady jednostek organizacyjnych posiadających uprawnienie do nadawania stopnia doktora. Kandydatem nie moŜe być osoba, która ukończyła siedemdziesiąty rok Ŝycia.
                          2. W skład Centralnej Komisji wchodzi co najmniej trzech przedstawicieli kaŜdej dziedziny
                          nauki i dziedziny sztuki, określonych zgodnie z przepisami wydanymi na podstawie art. 3 ust. 1.
                          3. Prezes Rady Ministrów, po zasięgnięciu opinii Centralnej Komisji, określi, w drodze
                          rozporządzenia, liczbę członków Centralnej Komisji oraz warunki i tryb ich wyboru, w
                          szczególności:
                          1) liczbę członków reprezentujących poszczególne dziedziny nauki i dziedziny sztuki oraz
                          dyscypliny naukowe i artystyczne;
                          2) liczbę kandydatów zgłaszanych z kaŜdej dyscypliny naukowej i artystycznej, w której
                          jednostka organizacyjna, o której mowa w ust. 1, posiada uprawnienia;
                          3) moŜliwość wskazania przez komisję wyborczą jednostek organizacyjnych, które będą
                          zgłaszały dodatkowych kandydatów, w przypadku gdy liczba przedstawionych kandydatów
                          nie przekracza liczby członków Centralnej Komisji ustalonej dla danej dziedziny nauki lub
                          dziedziny sztuki oraz dyscypliny naukowej lub artystycznej;
                          4) skład i tryb działania komisji wyborczej powołanej przez Prezesa Rady Ministrów;
                          5) sposób podejmowania przez rady jednostek organizacyjnych uchwał w sprawie zgłoszenia
                          kandydatów oraz warunki waŜności głosów oddanych w czasie wyborów.

To teraz już rozumiem, że to co dawno temu mi do głosowania dawali - to już nieaktualne - teraz glosuja tylko profesorowie tytularni i im jedynie czlonkowie CK maja się potem przypodobac jesli chca byc wybrani ponownie.
                          Szkoda chociaż, że kandydatury nie moze zglosic kazdy profesor, najlepiej bez ujawniania kto kogo zglosil...
                          • charioteer1 Re: wybory do CK 08.07.12, 16:06
                            katarzyna_s5 napisał(a):

> Szkoda chociaż, że kandydatury nie moze zglosic kazdy profesor, najlepiej bez u
                            > jawniania kto kogo zglosil...

Wiele wyborow, nie tylko do CK, zakonczyloby sie pewnie wtedy zupelnie innym wynikiem.
            • kramka1 Re: wybory do CK 07.07.12, 14:51
              Jeszcze przed wejsciem w zycie nowej ustawy słuchałam wypowiedzi pewnego członka CK, i zaraz tu dodam, ze człowieka powszechnie szanowanego dla charakteru i dorobku (a nie żadnego "towarzysza"), ktory opowiadając o nowych rozwiązaniach ustawy mówił tez o problemie z tym skróceniem kadencji obecnej CK. Bo do pracy w CK trzeba się wdrozyć, a jednoczesne wprowadzanie nowych przepisów ustawy i przyuczanie sie do pracy przez nowych członków może spowodowac spore zamieszanie i bałagan organizacyjny w CK. Nie chodziło tu zatem o trzymanie się stołków, lecz o ciągłośc prawidłowego działania CK. Rozumiem tez, przypominając sobie tamta wypowiedź, ze i tutaj poslowie odwalili fuszerkę, nie wprowadzając odpowiednich przepisów przejsciowych czy tym podobnych.
              Mozna oczywiscie doszukiwac sie drugiego dna i "kolesiostwa" w tym komunikacie CK, ale po co? Moze lepiej przyjąciąc wersje, ze nowa nieprecyzyjna ustawa nie tylko namieszała sporo w tematach pozostających w zakresie zainteresowan habilitantów, ale także i samej CK. CK próbuje z tego wybrnąć, więc wydała komunikat jaki wydała.
            • dala.tata Re: wybory do CK 07.07.12, 21:32
              a to przepraszam. wydawalo mi sie, ze nie podoba ci sie owa 'stabilizacja' z pierwszego postu. . a ty po prostu mowisz, ze tak bedzie. wydawalo mi sie tez, ze z pewna niechecia podchodzilas do swego glosowania i namaszczania. ale najwyrazniej bylem w bledzie. bardzo przepraszam.

co do tematu? nigdy sie nad tym za bardzo nie zastanawialem. nigdy nie chcialem byc w CK, nikt mi tego nie proponowalem. Jako ze jestem tutaj, nie moge glosowac. Jesli chodzi o rozmawianie - alez rozmawiajmy, ile chcesz. Szczerze powiedziawszy, nie mam zdania na temat tego jak ludzie reprezentujacy 'nas', robia to.
          • katarzyna_s5 jest to bardziej ciało kontrolne niż pod kontrola 08.07.12, 16:06
            widzisz - gdyby glosowanie bylo tajne - moglbys nie rozumiec
            kartke widzial kazdy - i tez widzial ja ten, kto zasugerowal, gdzie dokladnie glos ma byc oddany

jesli glosowanie tajne obejmowaloby rowniez niesamodzielnych i gdyby bylo rzeczywiscie tajne a zglosic kandydata moglby kazdy aktywny wyborca (za zgoda kandydata, bez ujawniania tozsamosci zglaszajacego) chocby z grona samodzielnych, i aby bierne prawo wyborcze (według parytetu np. 5% doktoranci, 20% - dr, 30% dr hab, 50% prof.) mieli nie tylko tytularni - to mógłbyś nie rozumieć

teraz jest to bardziej ciało kontrolne niż będące pod kontrolą
    • katarzyna_s5 KTO może i kiedy głosować 07.07.12, 16:03
      czy jest jak z wyborami na rektora, najpierw wybiera się przedstawicieli a potem oni głosują?
      czy ktoś bez hab. głosuje - czy nie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka