Dodaj do ulubionych

ARTS & HUMANITIES CITATION INDEX

10.07.12, 15:22
wybaczcie trywialne pytanie:
jaka jest roznica pomiedzy ARTS & HUMANITIES CITATION INDEX a SOCIAL Sciences citation index, poza oczywista obserwacja, ze to dwie rozne listy tak rozne jak humanities sa rozne od social sciences

konkretniej: nie widze by czasopisma z A&H list mialy obliczane IF. a zatem: czy i jak licza sie one w naszym lokalnym grajdole - czy publkacja, ktora jest na A&H list bedzie traktowana w rozliczeniach wydzialowo-ministerialnych gorzej niz publikacja w "Polskim Ziemniaku", bo a) nie ma IF; b) nie ma jej - zalozmy- na ERIH?

ponadto widze, ze niektore czasopisma sa na obu listach (np. Continuum-Journal of Media & Cultural Studies), a zatem maja IF; co daje im zatem bycie na A&H list, skoro sa na tej "lepszej" (moze tylko z polskiej perspektywy), impaktowanej?

to kluczowe pytania bo bedac na pograniczu dyscyplin moge tekst puscic do czasopism z obu list
Obserwuj wątek
    • hallie4 Re: ARTS & HUMANITIES CITATION INDEX 10.07.12, 18:39
      Jest dokładnie tak, jak piszesz: czasopisma z listy ARTS & HUMANITIES CITATION INDEX nie mają liczonego Impact Factora. Jeśli nie ma ich jednocześnie na ERIHu (te dobre raczej jednak są na ERIHu w kategorii A), to wg kryteriów MNiSW nie ma znaczenia, że są na ISI A&HCI, czyli liczą się chyba na kilka punktów (kiedyś były 2, teraz nie wiem), jako inne zagraniczne. Dodatkowo: za kategorię A na ERIHu jest 20 pkt, a za JCR (czyli IF) jest min. 20, więc z punktu widzenia punktów opłaca się pisać do tych, które mają IF. To jednak tylko polska perspektywa. Ja wychodzę z założenia, że warto pisać do renomowanych pism, niezależnie od ich oceny przez ministerstwo. Kto się zna, ten doceni.
      • dworzec Re: ARTS & HUMANITIES CITATION INDEX 10.07.12, 19:42
        dzieki za wyjasnienie. mam nadzieje, ze nowa lista punktowanych czasopism (miala byc w czerwcu 2012?) troche naprostuje te paranoje, bowiem jesli mam siedzieć wiele miesiecy nad tekstem i dostac 2 pkt. za artykuł w żurnalu z A&H list, podczas gdy moi koledzy natłuką se "n" punktów w polskich pseudoperiodykach, to nie będę tu wulgaryzmów uzywał by wyrazic co o tym mysle

oczywiscie wiem, ze na forum miedzynarodowym bedzie sie liczyc, ze to czolowy żurnal w działce i nieważne, że nie ma go na ERIHu, ale chwilowo jestem zatrudniony w PL i szefom bede musial wyjasnic czemu tylko 2 punkty...
        • adept44_ltd Re: ARTS & HUMANITIES CITATION INDEX 10.07.12, 20:00
          ograniczę ci przekleństwa, jak się będziesz starał o grant NCN - to liczą się twoje teksty w międzynarodowych pismach, a nie kolegów w lokalnych...
          • dworzec Re: ARTS & HUMANITIES CITATION INDEX 10.07.12, 20:27
            dzięx, juz mi ulzylo, a jak sobie pomyslalem jak mocno docenia ten tekst jak juz bede szukal pracy w cywilizacji, to w ogole mi przeszlo

ale dalej mnie toczy czemu obecnosc czasopisma na liscie A&H nie powoduje tego, ze ministerstwo traktuje je lepiej niz żurnale spoza wszelkich list; czy bycie na tej liscie to male miki i nic nie znaczy? kazde czasopismo moze sie tam dostac?
            • adept44_ltd Re: ARTS & HUMANITIES CITATION INDEX 10.07.12, 20:39
              niestety, to kolejny przyczynek do kompletnej indolencji ministerstwa...
        • hallie4 Re: ARTS & HUMANITIES CITATION INDEX 10.07.12, 20:33
          Sprawdziłam, teraz ma być 4 wg projektu rozporządzenia:
          Publikacja w innym naukowym czasopiśmie zagranicznym, w języku podstawowym dla danej dyscypliny lub kongresowym3) - 4 pkt

ekulczycki.pl/wp-content/uploads/downloads/2011/10/20111027_projekt_rozporzadzenia_kategorie.pdf
          • dworzec Re: ARTS & HUMANITIES CITATION INDEX 10.07.12, 20:39
            łał, to aż dwa razy tyle co ma "Polski Ziemniak" i "Świat Obrabiarek"!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka