martu88 06.09.12, 11:13 zastanawiam się obecnie nad studiami doktoranckimi na Akademii Obrony Narodowej, jak takie studia wyglądają na ten uczelni?myślę nad studiami zaocznymi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adept44_ltd Re: doktorat na AON 06.09.12, 13:03 pewnie są jakieś zajęcia, wykłady, seminaria...? Odpowiedz Link
martu88 Re: doktorat na AON 06.09.12, 15:38 no wiadomo, chodzi mi o jakość tej uczelni... Odpowiedz Link
dala.tata Re: doktorat na AON 06.09.12, 16:04 hmmmm, w pytaniu, 'jak takie studia wygladaja' chodzi o jakosc uczelni. Niesamowite. Odpowiedz Link
martu88 Re: doktorat na AON 07.09.12, 11:15 eh, jak wyglądają takie studia, w sensie jak wyglądają wykłady, zajęcia jakościowo, słyszałam np., że na AONie jest dużo starszych wykładowców, którzy mówią na swoich wykładach o tym samym, wydają swoje stare książki ale w nowym wydaniu, chciałabym dowiedzieć się czy warto wybierać się na tą uczelnię, czy będzie to tylko stracony czas... Odpowiedz Link
detektor01 Re: doktorat na AON 07.09.12, 13:54 Studia doktoranckie są nieporozumieniem, zdegenerowały i należałoby ten twór zlikwidować; jako zaoczne - są nieporozumieniem do kwadratu Odpowiedz Link
martu88 Re: doktorat na AON 07.09.12, 14:06 no cóż, niestety masz rację, uczelnie zarabiają sobie na tym wielkie pieniądze, np. dowiedziałam się że na roku studiów doktoranckich na AONie jest 90 osób...a każda z nich płaci ponad 5 tys. za rok...a chcę iść na zaoczne bo niestety nie uda mi się dostać na dzienne, gdyż jest bardzo mało miejsc, ale będę zabiegała o przeniesienie na dzienne. Odpowiedz Link
fajnytoster Re: doktorat na AON 07.09.12, 14:26 a zastanawiałeś (aś?) się po co ci te studia? co chcesz robić gdy już skończysz ten doktorat i do czego będzie ci on potrzebny? mówię zupełnie poważnie Odpowiedz Link
genialna_oxford Re: doktorat na AON 07.09.12, 17:27 takie studia sa pewnie dla oficerow zeby awansowac itd. Odpowiedz Link
fajnytoster Re: doktorat na AON 07.09.12, 18:09 doktorat żeby awansować??? hm, nie sądzę... a pytam, bo choćby sama informacja, że w danej jednostce jest 90 doktorantów na roku i to prawie sami zaoczni nasuwa podejrzenia, że taka jednostka traktuje młodych ludzi jako dojną krowę, zaś sam stopień tam uzyskany nie będzie zbyt wiele znaczył i nie będzie przydatny zaś w takich warunkach w relacje mistrz-uczeń czy świetne badania tabunów zaocznych doktorantów pod okiem zaangażowanych profesorów jakoś nie bardzo wierzę Odpowiedz Link
akademia_on Re: doktorat na AON 10.09.12, 09:42 Studia doktoranckie w Akademii Obrony Narodowej prowadzone są w dziedzinie nauk społecznych w dyscyplinie nauk o bezpieczeństwie (Wydział Bezpieczeństwa Narodowego) oraz nauk o obronności (Wydział Zarządzania i Dowodzenia). Przeznaczone są one dla osób cywilnych, wojskowych i personelu pozostałych służb mundurowych zaangażowanych profesjonalnie w obszarze bezpieczeństwa oraz obronności lub przejawiających zainteresowanie w aktywizacji zawodowej lub społecznej w tym zakresie w przyszłości. Kształcenie zorganizowane odbywa się trzy dni w miesiącu (piątek-niedziela), w ciągu roku akademickiego. Szersze informacje na temat studiów znajdują się zarówno na stronie aon.edu.pl w zakładce Oferta kształcenia / studia doktoranckie oraz na stronach Wydziałów - odpowiednio: wbn.aon.edu.pl/ w-zid.aon.edu.pl/WZiD/ Serdecznie zapraszamy Odpowiedz Link
martu88 Re: doktorat na AON 10.09.12, 10:51 dziękuję Wam za wszystkie opnie i za informacje, zgodzę się z opinią, że studia doktoranckie zaoczne są potrzebne do awansu dla wojskowych, policjantów itd. , ja jednakże chce wybrać się na takie studia, gdyż myślę o tym by zostać na uczelni, poszerzać swoją wiedzę z dziedziny bezpieczeństwa i prowadzić zajęcia. Odpowiedz Link
fajnytoster Re: doktorat na AON 10.09.12, 11:15 dla jasności: studia doktoranckie nie są od tego by poszerzać wiedzę w ogóle nazywanie ich "studiami" - jakkolwiek wynikające z terminologii bolońskiej - jest mylące, bo jest to coś zupełnie innego niż studia licencjackie/magisterskie podobnie - dla jasności - praca na uczelni nie polega na tym, że prowadzi się zajęcia zarówno na studiach doktoranckich, jak i później w pracy na uczelni liczy się przede wszystkim praca badawcza i to ona głównie wypełnia czas i uwagę doktoranta/pracownika - miej to na względzie gdy decydujesz się na tą ścieżkę (nie oznacza to, że na st.dokt. nie ma wykładów, ani tego że pracownik na uczelni nie prowadzi zajęć - jednak nie jest to aktywność główna) piszę to bo często młodym ludziom wydaje się, że studia doktoranckie będą wyglądały tak jak wcześniejsze: wykładzik-egzamin-odhaczone itd., a praca na uczelni to: wykładzik-dyżurek-do domu tak nie jest i warto wyprowadzić z ewentualnego błędu zanim ktoś się zdecyduje czy to praca dla niego Odpowiedz Link
martu88 Re: doktorat na AON 10.09.12, 14:19 dziekuję za Twoją wypowiedź, dla jasności wiem na czym polegają studia doktoranckie, mam już koncepcję swojej pracy doktorskiej i jestem zdecydowana na taką ścieżkę, wiem z czym ona się wiąże, tylko zastanawiam się nad uczelnią, gdyż nie chcę iść na uczelnię, która się nie rozwija. Odpowiedz Link
akademia_on Re: doktorat na AON 10.09.12, 14:26 Ilość projektów naukowo-badawczych, konferencji, publikacji (w tym Zeszyty Naukowe "Obronność" WZiD oraz Zeszyty Doktoranckie WBN), a także szerokie możliwości współpracy między uczelnią a jej partnerami, dobitnie świadczą o tym, że Akademia rozwija się i jest otwarta na doktorantów, którzy rozwijają się razem z nią. Odpowiedz Link
martu88 Re: doktorat na AON 10.09.12, 14:31 dziękuję bardzo za wypowiedź, w końcu coś sensownego. Odpowiedz Link
capo.di.tutti_capi Re: doktorat na AON 10.09.12, 18:08 akademia_on napisał(a): > ... publikacji (w tym Zeszyty Nauk > owe "Obronność" WZiD oraz Zeszyty Doktoranckie WBN) ale xy...nia Odpowiedz Link
kaprysowa Re: doktorat na AON 10.09.12, 16:24 studia doktoranckie zaoczne - zalamalam sie , koniec swiata nastapil Odpowiedz Link
genialna_oxford Re: doktorat na AON 10.09.12, 18:04 Na UW dojenie trwa. 50 osob na roku, 5000 od osoby i idzie do przodu. Odpowiedz Link
nieopierzony Re: doktorat na AON 10.09.12, 22:00 Na prawie na UJ przyjmują na studia dzienne 45 osób, a na zaoczne w zasadzie nie ma limitu poza oficjalnym 150 osób. Trzeba dodać, że zaoczne kosztują rocznie ponad 7 tys złotych i nie ma problemu z zapełnieniem limitu :) Odpowiedz Link
martu88 Re: doktorat na AON 12.09.12, 10:33 jestem przerażona taką liczbą osób chętnych na zaoczne studia doktoranckie, to wszystko nie idzie w dobrą stronę. Odpowiedz Link
fajnytoster Re: doktorat na AON 12.09.12, 12:07 Zupełnie spokojnie (i poważnie) zastanów się ile z tych osób będzie miało możliwość pracy na uczelni po doktoracie. Pewnie kilka, przy dobrych wiatrach z 10. Pomyśl czy chcesz podejmować ryzyko, że będziesz w tej drugiej grupie i co będzie jak tak się stanie. Nie chcę zniechęcać. Po prostu musisz mieć świadomość, że dzisiaj robienie doktoratu jest dla szaleńców, straceńców i wyjątkowych pasjonatów. I choć uczelnie zwykle to przed kandydatami ukrywają (żeby nie tracić chętnych i idącej za nimi kasy), to jest to bardzo ryzykowny wybór. Odpowiedz Link
martu88 Re: doktorat na AON 12.09.12, 15:05 dziękuję Wam za wszystkie opnie, wiem jakie jest ryzyko i zdaję sobie z tego sprawę, ale nadal wierzę, że jeśli ktoś właśnie ma swoją pasję i jest tego pewien to będąc nawet na studiach zaocznych wybije się, nie chcę w żadnym wypadku iść na takie studia i traktować je jako przechowalnię dla bezrobotnych. Odpowiedz Link
fajnytoster Re: doktorat na AON 12.09.12, 15:50 Gratuluję optymizmu i życzę powodzenia! (piszę to bez ironii) Pamiętaj tylko żeby mieć plan awaryjny - co będzie jak nie obronię doktoratu (niewielu broni) albo jak nie dostanę pracy na uczelni (niewielu z tych co się obronili dostaje). A pasję w sobie pielęgnuj, bo dłuższy kontakt z uczelnią w niejednym już ją zabił. Powodzenia jeszcze raz. Odpowiedz Link
martu88 Re: doktorat na AON 13.09.12, 10:20 dziękuję:) i dziękuję za rady, duże jest ryzyko, ale ja lubię w życiu ryzykować:) powodzenia także i Tobie:) Odpowiedz Link
ford.ka przechowalnia bezrobotnych 12.09.12, 12:17 Jak nie idzie w dobrą stronę? Po dwudziestu latach zatrudniania uczelni wyższych w roli przechowalni dla bezrobotnych w grupie wiekowej 19-24, uczelnie wyższe pięknie dostosowują się do roli przechowali dla bezrobotnych w grupie wiekowej 24+. Łączy się to znakomicie z polityką "wszyscy muszą zrobić habilitację!" - coraz więcej habilitowanych, poniżej godności których jest prowadzenie zajęć na studia licencjackich, a umierać złośliwie nie chca. No to będą dla nich zajęcia na studiach doktoranckich - najpierw wykłady, potem konwersatoria, seminaria - i wszystko będzie grało. Państwo daje minimum finansowe, resztę dorzucą zaoczni i budżet się cudownie spina. Odpowiedz Link
genialna_oxford Raczej chore ambicje 14.09.12, 17:06 Mlodzi chca byc kierownikami, dziennikarzami, urzednikami... Ilu majac do wyboru studia albo szkole zawodowa/policealna i dobry robotniczy fach wybierze 2 opcje? Odpowiedz Link