Dodaj do ulubionych

Szukam dobrego liceum.

25.08.08, 16:48
Hej, za rok ide do liceum, więc już teraz zastanawiam się do jakiego
liceum się wybrać. Czy jest tu ktoś z Warszawy? Chodzi mi o liceum,
w którym będzie rozszerzona biologia, bo w przyszłości chciałabym
studiować medycynę. Może jakieś liceum medyczne, pro-medyczne albo
coś?... Proszę o pomoc.

Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • jkjp Re: Szukam dobrego liceum. 27.08.08, 13:56
      Klas biol-chem, jest dużo. Może napieszesz coś więcej, np. jaki język obcy cię interesuje, jaki wynik punktowy jest w twoim zasięgu (mniej więcej), preferencje dotyczące dzielnic. Tkie klasy są min. we Fryczu, w Czackim, w Batorym, w Cervantesie całkiem dobra, a z nieco niższym progiem i hiszpańskim jako drugim językiem, w Dąbrowskim (przynajmniej w zeszłym roku w tych liceach były) i welu innych.
      • kaziutka13 Re: Szukam dobrego liceum. 27.08.08, 17:09
        No to interesuje mnie język anigielski (coś tam umiem bo w chwili
        obecniej mam go w gimnazjum) i rosyjski (uczę się go od 6 lat).
        Żadnego innego języka bym nie chciała, bo na naukę od podstaw nie
        mam czasu ;-P. Wynik punktowy pewnie będzie w granicach 150-170
        pkt ( się zobaczy ;D). Dzilnica jest obojętna. Wszystko jedno.
        • jkjp Re: Szukam dobrego liceum. 27.08.08, 18:18
          I to zmienia postać rzeczy, bo podejście "tylko ten i żaden inny" ogranicza wybór szkół i to znacznie. Z w/w zostaje chyba tylko Frycz, ale koleżanka, która ma taki układ zaczyna już IIIkl, więc może coś się tam zmieniło.
    • l-a Re: Szukam dobrego liceum. 28.08.08, 09:24
      Polecam LO im. Poniatowskiego, bardzo dobra szkoła, w czołówce przyjęć jej
      absolwentów na AM, z najlepszą chemią w Warszawie. Blisko metra(pl. Bankowy).
      Próg punktowy w ubiegłym roku do klasy biol-chem ok. 161. Szkoła z fajnymi
      nauczycielami i przyjazna atmosferą.
      • jkjp Re: Szukam dobrego liceum. 28.08.08, 14:32
        I bez możliwości wyboru drugiego języka, tlko niemiecki, a dziweczyna napiasła,że interesuje ją rosyjski
        na serio, cięzko będzie znaleźć ci inną dobrą szkołe, oprócz frycza, w której jest możliwość nauki ang i ros w grupach kontynuacyjnych (tam chyba uzależniają to od tego czy z ros znajdzie się grupa, ale przynajmniej w teorii jest taka możliwość)
        • iga5 Re: Szukam dobrego liceum. 31.08.08, 22:25
          Władysław IV. Angielski + do wyboru: rosyjski, niemiecki, włoski,
          hiszpański, francuski.
          • jkjp Re: Szukam dobrego liceum. 01.09.08, 02:54
            to zdecydowanie frycz, opinie o Władku są jakie są, a znam ludzi z frycza i zadowoleni raczej są
            • krutikow Re: Szukam dobrego liceum. 01.09.08, 14:10
              A ja mysle ze LO Powstancow Warszawy na Pradze, bardzo wysoki poziom
              biologii i te jezyki, ktore Cie interesuja, rosyjski bardzo dobry,
              angielski raczej tez, ale nie mam az tak dobrej orientacji. Duzo
              osob z tego LO dostaje sie na medycyne, ale calymi niemal klasami
              ida na medycyne po Czackim.
              • jkjp Re: Szukam dobrego liceum. 05.09.08, 18:41
                O Powstańców też słyszałam, że to dobre LO. Ludzie zazwyczaj są tam zadowoleni i z poziomu (wysoki ale wymagania nie z "kosmosu") i z atmosfery, podejścia nauczycieli. Ale to opinie kolegów kolegów znajomych:) więc nie wiem ile w tym prawdy. Za to nie polecam Czackiego. Poziom bardzo wysoki, ale generalnie wyścig szczurów- to już informacja pewna, od koleżanki, która w zeszłym roku kończyła, no chyba, że nagle w szkole zaszły radykalne zmiany.
                • kaziutka13 Re: Szukam dobrego liceum. 06.09.08, 17:00
                  No to dzięki za informację, nie lubię takiej napiętej atmosfery.
                  Wyścig szczurów to dobre dla kujonów! Może jeszcze jakieś pomysly co
                  do liceów? ;-)
                  • jkjp Re: Szukam dobrego liceum. 07.09.08, 00:43
                    Prawda jest taka, że atmosfera w każdym "lepszym" ogólniaku jest trochę napięta. Ludzie się "gotują" bo im zależy, a matriału sporo, więc nerwy momentami ponoszą:). Nie licz na dobre i bezstresowo zdobyte wykształcenie (na żadnym poziomie z wyjątkiem podstawówki). Tylko, że w niektórych szkołach po lekcjach jest miło i masz z kim na piwo wyskoczyć, a winnych kolega z klasy=wróg najgorszy.
                    • jkjp Re: Szukam dobrego liceum. 07.09.08, 00:47
                      To tak żebyś się nie spodziewała cudów po szkołach, które uczniowie chwalą, bo "przyjazna atmosfera i mili nauczyciele" zazwyczaj znaczy to samo co "na upartego dadzą żyć":)
                      • kaziutka13 Re: Szukam dobrego liceum. 08.09.08, 07:28
                        a tak w ogole to Ty do jakiej szkoły chodzisz? ;-).
                        • jkjp Re: Szukam dobrego liceum. 08.09.08, 14:23
                          Już do żadnej:) XXXIV (najdź sobie nazwę:P)
                          • kaziutka13 Re: Szukam dobrego liceum. 09.09.08, 07:45
                            Cervantesa :D.. a do jakiej klasy? O jakim profilu i czy było
                            ciężko? :)
                            • jkjp Re: Szukam dobrego liceum. 10.09.08, 01:40
                              Do dwujęzycznej, nie wiem czy było ciężko, tak normalnie chyba.
                              • kaziutka13 Re: Szukam dobrego liceum. 11.09.08, 06:33
                                No, no to Ty musiałeś byc kujonem ;-P. Fiu, fiu :D
                                • jkjp Re: Szukam dobrego liceum. 11.09.08, 09:43
                                  Jasne;P
                                  • kaziutka13 Re: Szukam dobrego liceum. 12.09.08, 17:27
                                    Tylko pozazdrościć ;-)
          • genny1 Re: Szukam dobrego liceum. 17.02.09, 19:20
            Tzn, jakie są te opinie, bo nadzwyczaj enigmatycznie wyraziłaś się
    • lucjan-m Re: Szukam dobrego liceum w Warszawie 06.02.09, 11:04
      Powinieneś odwiedzić tą stronę z liceami z Warszawy.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka