ford.ka 21.03.13, 09:07 Czy recenzja książki liczy się jako cytowanie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zooba Re: Pytanie o cytowanie 21.03.13, 09:38 Nie, cytowaniem jest odniesienie się do publikacji w innym artykule, odniesienie to powinno być wyszczególnione w bibliografii. Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Pytanie o cytowanie 21.03.13, 09:43 Google to zlicza jako cytowania, wiec we wniosku grantowym mozesz uwzglednic. Odpowiedz Link
ford.ka Re: Pytanie o cytowanie 21.03.13, 11:12 Komu zlicza, temu zlicza, mnie nie, mimo że Google Scholar wszystkie widzi... Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Pytanie o cytowanie 21.03.13, 14:49 GS mi uparcie indeksuje jakies stare abstrakty konferencyjne i jeszcze starsza notke w jakims zestawieniu bibliograficznym, wiec recenzje powinien widziec tym bardziej. Zawsze jest opcja, ze masz recenzje w periodyku, ktory jest z uporem dyskryminowany przez google, ale to juz sila wyzsza. Odpowiedz Link
felisdomestica Re: Pytanie o cytowanie 21.03.13, 11:16 Ale czy we wniosku grantowym podaje się cytowania z Google'a czy z Web of Science? Odpowiedz Link
ford.ka Re: Pytanie o cytowanie 21.03.13, 11:22 W przypadku humanistów Web of Science ma taką samą wartość jak Księga Guinessa. I tu i tu występują rzadko i raczej przez przypadek ;) Note to self: co to właściwie znaczy "science"? Odpowiedz Link
felisdomestica Re: Pytanie o cytowanie 21.03.13, 12:35 Humaniści mogą posilkować się Publish or Perish, NCN dopuszcza takie rozwiązanie. Ja się nie znam, bo nie korzystam, ale to chyba nie do końca to samo co Google Scholar? Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Pytanie o cytowanie 21.03.13, 14:44 Publish or Perish opiera sie na wyszukiwarce GS. Odpowiedz Link
nienietoperz Re: Pytanie o cytowanie 21.03.13, 11:23 Podawanie wiadomości z Google Scholar jako istotnego (nie daj Boże jedynego) źródła ilości cytowań wydaje mi się dość kompromitujące. GS faktycznie zlicza wszystko - na przykład wspomnienie pracy w sprawozdaniu semestralnym działania jakiejś instytucji/sieci naukowej, wzmiankę w znajdujących się na sieci notatkach z wykładu, i tak dalej, i tak dalej. Ciekawostka, owszem. Poważne cytowania - nie, dziękujemy. Odpowiedz Link
kramka1 Re: Pytanie o cytowanie 21.03.13, 12:19 GS jako jedyne źródlo jest moze kompromitujące, ale jako metoda szukania cytowań-bardzo dobre. W ten sposób znajduję cytowania w artykułach in press, które w sieci już są, ale WoS ich jeszcze nie odnotowuje. I takze cytowania w doktoratach, które na Zachodzie reprezentują odpowiednio wysoki poziom, by cieszyć sie z takich cytowań. I nie zauważyłam, by cytowano mnie w byle barachle. Moze w mojej dziedzinie GS takich źródel nie obejmuje? Odpowiedz Link
nienietoperz Re: Pytanie o cytowanie 21.03.13, 12:30 kramka1 napisała: > GS jako jedyne źródlo jest moze kompromitujące, ale jako metoda szukania cytowa > ń-bardzo dobre. W ten sposób znajduję cytowania w artykułach in press, które w > sieci już są, ale WoS ich jeszcze nie odnotowuje. I takze cytowania w doktorata > ch, które na Zachodzie reprezentują odpowiednio wysoki poziom, by cieszyć sie > z takich cytowań. To oczywiście wszystko prawda - niewątpliwie GS jest dużo szybszy (w mojej dziedzinie nawet o kilka lat) od źródeł `oficjalnych', często też pewnie wszechstronniejszy. Nie ma jednak cudów - wyłapywanie wszystkiego musi prowadzić do wyłapywania zbyt wiele. Odpowiedz Link