Dodaj do ulubionych

Posterowy problem

15.04.13, 22:10
Witam, tak w skrócie to jestem w trakcie przygotowywania posteru. Jego temat jest dość problemowy i tak naprawdę końcowy wynik badań nie jest satysfakcjonujący, dlatego chciałbym podejść do tematu trochę inaczej a mianowicie "problemy i porażki". Wiadomo, że nikt sie zazwyczaj nie chwali porażkami ale czy nie byłoby ciekawe odrócenie trochę tematu i pokazanie trudności w metodach, które stosuje? Spotkaliście się może na jakiejś konferencji z czymś podobnym?
Obserwuj wątek
    • pfg Re: Posterowy problem 15.04.13, 22:18
      Może się kiedyś spotkałem, ale to egzotyka. Spróbuj, mimo wszystko, przedstawić swoje wyniki "pozytywnie", nawet gdyby tym pozytywnym przekazem było "Metoda X nie działa w zagadnieniu A" - broń Boże nie "Nie udało mi się A metodą X". Ale tak czy siak, nie licz na jakieś bardzo wielkie zainteresowanie, o ile nie wykazujesz, że ważna i powszechnie stosowana metoda X nie zawsze działa (to akurat mogłoby być interesujące).
      • demento Re: Posterowy problem 15.04.13, 22:23
        Moja technika to sama w sobie jest egzotyka. Oczywiście wiem, że poster w stylu "nic mi się nie udało, wszystko źle itd" to czysta głupota:) Po prostu mam zamiar umieścić coś w rodzaju paragrafu "troubleshooting" i tam porównać różne modyfikacje tej techniki i która działa najlepiej. A zresztą czym się martwię, i tak nikt nie będzie oglądał. Wszyscy będą czekać tylko na kawę i ciastko:).
        • pfg Re: Posterowy problem 15.04.13, 22:30
          E, paru ciekawskich może się znaleźć. Na "moich" konferencjach bywa paru ważnych profesorów z bardzo poważnych uczelni (USA, Niemcy, Hiszpania itp), którzy starannie oglądają wszystkie prezentowane postery. Uważają, że autorzy na to zasługują. Oczywiście typy "czekamy tylko na kawę" też się zdarzają, także z wymienionych krajów.
          • demento Re: Posterowy problem 15.04.13, 22:38
            No bo tak powinno być. Rozumiem, że nie każdego wszystko interesuje, ale totalny brak zainteresowania (oprócz wspomnianych ciastek) jest wg mnie bardzo niestosowny:)
    • kardla Re: Posterowy problem 15.04.13, 22:57
      W mojej dzialce takie postery sie zdarzaja i moga byc bardzo ciekawe.

Wszystko zalezy od tego czego dokladnie dotyczy twoja praca i jak to przedstawisz.

Powodzenia :)
    • flamengista żadem problem 15.04.13, 23:51
      to może być całkiem ciekawe, jeśli faktycznie potrafisz wykazać, że dana metoda nie działa - a na przykład powinna.

Co do zainteresowania posterem - warto się postarać, bo:
      a) są często nagrody za najlepszy poster - łatwiej o nie, niż w przypadku najlepszego papera, bo tam konkurencja większa (często z wielkimi nazwiskami)
      b) wbrew pozorom są ludzie, którzy te postery czytają. Mój doktoratowy model był prezentowany na dużej konferencji międzynarodowej - obok 200 innych. Mimo to dostałem bardzo cenne uwagi, które pozwoliły mi go ulepszyć.

Ale zrobienie dobrego postera to ciężka praca, moim zdaniem cięższa niż przygotowanie dobrego referatu na konferencję.
      • kramka1 Re: żadem problem 16.04.13, 08:59
        Demento, no pewnie, ze to moze byc ciekawe, jeżeli powody porażek są ciekawe. Nie takie, że zabrakło ci pieniedzy na dalsze badania albo masz dwie lewe ręce do pracy eksperymentalnej... ;)
        Z wielu posterów obejrzanych w ostatnich latach utkwił mi tak naprawdę tylko jeden sprzed 12 lat. Dotyczył oceny jakości uzyskanych wyników dla pewnego powszechnie stosowanego w moich naukach parametru w zaleznosci od zastosowanego wzoru. Do dzisiaj tkwi mi to w głowie. A wydawałoby sie, ze o tym klasycznym parametrze wiadomo juz wszystko i nie ma znaczenia, jakim wzorem sie go wylicza...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka