dobrycy 20.08.14, 22:56 sciagniete z innego forum gazety: nauka.trojmiasto.pl/Pracownik-PG-wymyslil-antyradiacyjna-oslone-na-telefon-n82656.html#tri Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
charioteer1 Re: Genialne odkrycie 21.08.14, 01:23 O odkryciu nie ma mowy, bo o szkodliwosci komorek wiadomo od dawna. Pomysl jest stosunkowo prosty, wiec tylko kwestia wprowadzenia takich rozwiazan technicznych, ktore faktycznie ogranicza promieniowanie, nie obnizajac jednoczesnie walorow uzytkowych telefonu. Biorac pod uwage, ze nagrodzona jaskolka jest magistrem zarzadzania, mam pewne obawy co do skutecznosci tego wynalazku. Steve Jobs to raczej nie jest. Odpowiedz Link
pfg Re: Genialne odkrycie 21.08.14, 12:19 charioteer1 napisał: > o szkodliwosci komorek wiadomo od dawna A wiadomo? Zdaje się, że wyniki badań są takie, że gdyby ktoś trzymał telefon dobrych kilka godzin dziennie przy głowie, to być może mogłoby mu to zaszkodzić. Zwłaszcza gdyby był niemowlęciem. Telefon emituje fale elektromagnetyczne, ale jego moc jest malutka. Z drugiej strony my żyjemy w środowisku skażonym elektromagnetycznie i skumulowane zagrożenia od naszych telewizorów, komputerów, wież stereo, mikrofalówek, płyt indukcyjnych i innych urządzeń AGD, a nawet od sieci energetycznej w naszych mieszkaniach i miejscach pracy, jest większe, niż to od telefonu - większe, ale wciąż małe. A jakoś nie chcemy zrezygnować z tych wszystkich urządzeń, przeprowadzić się w góry Montany lub w Beskid Niski i żyć jak osiemnastowieczni pionierzy. Rzecz jasna mieszkania w transformatorowni lub pod siecią wysokiego napięcia raczej nie należy zalecać. Nie należy też próbować suszyć włosów w mikrofalówce :-/ > nagrodzona jaskolka jest magistrem > zarzadzania No właśnie. Nagroda nie była za naukę, ale za pomysł na biznes. Ponieważ dużo ludzi żywi irracjonalny strach przed różnymi urządzeniami, podsycany przez media, *biznes* być może można na takich osłonach zrobić. W końcu są sklepy sprzedające "odpromienniki" chroniące ludzi przed szkodliwą radiacją ich lodówki czy telewizora (wycięty z kartonu lub zrobiony z drutu pentagram lub piramidka, AKA czworościan foremny). Są i działają (sklepy, nie odpromienniki). Może ta jaskółka z PG też znajdzie swoją niszę... Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Genialne odkrycie 21.08.14, 15:20 pfg napisał: > Zdaje się, że wyniki badań są takie, że gdyby ktoś trzymał telefon d > obrych kilka godzin dziennie przy głowie, to być może mogłoby mu to zaszkodzić. W biznesie nie uzywa sie skype'a, tylko wlasnie komorki do rozmow konferencyjnych. To moga byc godziny dziennie, wiec nisza jest spora. Odpowiedz Link
piotr_hd Re: Genialne odkrycie 22.08.14, 08:28 to bardzo ciekawe. Spędziłem ponad 6 lat w różnych firmach (od średnich po bardzo duże, wszystkie międzynarodowe) i nigdy nie widziałem konferencji przez komórkę. Zawsze albo komunikator przez komputer, sprzęt konferencyjny lub ostatecznie telefon stacjonarny. Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Genialne odkrycie 22.08.14, 14:41 Lata 90., prestizowa wystawa malarstwa w stolicy pewnego kraju bardzo daleko stad. Polowa zwiedzajacych ma wlaczone komorki. Wszyscy sluchaja, bardzo rzadko ktokolwiek sie odzywa. Wiekszosc to urzednicy panstwowi w trakcie bardzo waznego spotkania. Nie pracuje w biznesie. Mam w rodzinie osoby pracujace w roznych firmach miedzynarodowych, w roznych pionach i na roznych stanowiskach. Nie wszyscy pracuja za biurkiem. Odpowiedz Link
trzy.14 Re: Genialne odkrycie 22.08.14, 11:26 "Z badań, do których dotarłem, wynika, że mózg dziecka poniżej 5 roku życia nagrzewa się ok. czterokrotnie bardziej niż mózg osoby dorosłej." To bardzo ciekawe odkrycie, zwłaszcza ze względu na użycie słówka "około". Nie zdziwiłbym się, gdyby np. wyciągnięte z kapelusza 1,2 lub nawet 0.75 równało się "około 4". Chyba, że chodzi o to, że dzieci mają niedojrzałe mechanizmy ochrony przed przegrzaniem, np. na słoneczku. Nie wiadomo niestety, co ma z tym wspólnego telefonia komórkowa. Drugie ciekawe sformułowanie to "bardziej niż". Można przypuszczać, że pocierając dłonie, dorosły potrafi wytworzyć "około 4 razy więcej" ciepła niż dziecko poniżej 5. roku życia. Tylko czy z tego coś wynika? Sama koncepcja ekranu też ciekawa, tylko czy ten ekran nie będzie powodował gubienia zasięgu, jeżeli głowa telefonującego znajdzie się między anteną telefonu a stacją bazową? Nad tym problemem od lat pracuje mnóstwo ludzi, którzy mają fachową wiedzę na temat działania anten, rozchodzenia się fal elektromagnetycznych i ich interakcji z otoczeniem, w tym z żywymi komórkami. Nie wydaje mi się, by na poziomie amatorskim dało się wymyślić coś więcej niż kolejny "magnetyzer wody" czy "inhalator ozonowy". Ja w każdym bądź razie proponuję, by ze względów bezpieczeństwa zwiększyć grubość telefonu komórkowego o 1 cm, a możliwość rozpoczęcia rozmowy uzależnić od wysunięcia z niego półmetrowej anteny. Tylko kto to kupi bez dyrektywy UE, która właśnie zakazała produkcji odkurzaczy o mocy powyżej 1800 W? Odpowiedz Link
kala.fior Re: Genialne odkrycie 22.08.14, 14:04 "Z badań, do których dotarłem, wynika, że mózg dziecka poniżej 5 roku życia nagrzewa się ok. czterokrotnie bardziej niż mózg osoby dorosłej." To bardzo ciekawe odkrycie, zwłaszcza ze względu na użycie słówka "około". Nie zdziwiłbym się, gdyby np. wyciągnięte z kapelusza 1,2 lub nawet 0.75 równało się "około 4". Chyba, że chodzi o to, że dzieci mają niedojrzałe mechanizmy ochrony przed przegrzaniem, np. na słoneczku. Nie wiadomo niestety, co ma z tym wspólnego telefonia komórkowa. " Pan inżynier dotarł prawdopodobnie do tych badan, wiec nie ma co wydziwiać. Exhibit 1 fig2 & Exhibit 2 Natomiast jego pomysł jest do kitu, podobne produkty zostały nazwane oszustwami przez Federal Trade Comission (consumer warning, link ponizej). Ciekami mnie tylko czy jego ochrona nie zakrywałaby ekranu, izolacja EM musi być szczelna, wiec może taki ślepy telefon byłby bezużyteczny i tym samym bezpieczny? Odpowiedz Link
spokojny.zenek Sprawa jest rozwojowa 31.08.14, 17:31 Jedynka na jedynce trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,16541739,Wymyslil_oslone_na_telefon___Dopiero_za_kilka_lat.html#MT Odpowiedz Link