Dodaj do ulubionych

Polska baza cytowań

21.07.15, 09:28
Przeczytałem taki komunikat:
www.nauka.gov.pl/komunikaty/komunikat-w-sprawie-przedluzenia-terminu-wprowadzania-danych-do-polskiej-bazy-cytowan-pol-index.html
Ja to tak rozumiem: Unia dała, trzeba brać, ludzi zatrudniać, bazę tworzyć. Ale chyba nikt nie wierzy, że to kiedykolwiek będzie działo. Dla przypomnienia: prace ruszyły w 2007 r.

Tym bardziej, że te cytowania dotyczą listy B, czyli najlepsze polskie czasopisma z list A i C nie muszą na szczęście tam nic zgłaszać.
Obserwuj wątek
    • flamengista to są pańskie jaja 21.07.15, 13:26
      zamiast wprowadzić jednolity system elektroniczny czasopism w całym kraju mamy kompletną partyzantkę. Czyli niech każdy dłubie w swoim i wklepuje pracowicie do systemu, a może się na coś przyda.

W naszym przypadku miało być tak, że POLon automatycznie pobierze dane z BazEkon, ale oczywiście tak się nie dzieje. Czyli ci co wklepywali do jednej bazy mają podwójną pracę.
      • czlowiek.z.makulatury Re: to są pańskie jaja 21.07.15, 14:50
        A jak pisałem, że dokładnie tak będzie, to kto protestował? Pisałeś, że to nic trudnego.

Zobaczymy jak będziesz miał +200 publikacji.
      • lingstos Re: to są pańskie jaja 21.07.15, 15:57
        proponuje odrobine optymizmu na wakacje - w komunikacie dostepnym na pon.edu.pl/index.php/post?pid=71 mowi sie o tym, ze z baz dziedzinowych (w tym BazEkon) bedzie mozliwy eksport metadanych do POLon. mysle, ze tak bedzie.
        • flamengista ale o tym wiemy od dawna 21.07.15, 16:30
          problem w tym, że narzędzie nie działa idealnie i trzeba sporo poprawiać.

W dodatku ośmielę się zauważyć, że jak ktoś tworzy n-tą bazę to powinien sam zaimportować dostępne dane, a nie zmuszać (jasne "dając" punkty do czasopism) członków redakcji by to robili.
    • herr7 ICM UW 21.07.15, 21:00
      Od kilkunastu tygodni na stronie ICM UW jest taka oto informacja"Uwaga! Z powodów technicznych uaktualnienia bazy Web of Science na serwerze ICM są wstrzymane do odwołania.
      Prosimy o korzystanie z dostępu na serwerze producenta pod adresem: "

Niby nic, ale rodzi się pytanie, jak długo potrwa ta awaria? Wygląda mi to na kpinę.
      • czlowiek.z.makulatury Re: ICM UW 21.07.15, 21:10
        No więc właśnie. W zasadzie od początku roku prawie, od lutego chyba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka