Dodaj do ulubionych

Budżet IPN

24.02.20, 21:03
Jezeli ktos jeszcze na tym forum uwaza ze w Polsce nie ma pieniedzy na nauki humanistyczne to tu jest przyklad ze wrecz przeciwnie.

wyborcza.pl/7,155287,25720513,ipn-specjalne-dziecko-pis-rekordowe-finansowanie-z-budzetu.html#S.DT-K.C-B.1-L.1.foto

Z kasy państwa IPN prawdopodobnie dostanie 405 mln zł (dla porównania: budżet całej Polskiej Akademii Nauk ma wynieść niecałe 91 mln zł).

Tak wiec naukowcom nie żałuja oczywiscie pod warunkiem że ktos uprawia nauke taka jak trzeba, ale coż, jako osobie starszej daty przychodza do glowy wszystkie (nie)stosowne dowcipy.

A moze i scislowcy zalapia sie na jakis grancik. Np. "molekuły wyklęte" albo "patriotyczne łamanie symetrii" czy tez "tradycja zalegania pokladem węglowym".
Obserwuj wątek
    • dobrycy Re: Budżet IPN 24.02.20, 21:47
      Ja kojarze dużo scisłowców co zaangażowało się w różne konferencje smoleńskie (tzn mieli wykłady potwierdzających tezę o zamachu) i z tego co ich kojarzę żadnej kasy nie zyskali. Nawet chyba jeździli
      na te konferencje za swoje. Za to na pewno zdobyli ogromny prestiż w środowisku.
    • felisdomestica1 Re: Budżet IPN 26.02.20, 11:06
      ja bym proponowała:"O wyższości polonu nad fransem i germanem" (rad należy wstydliwie pominąć).
    • sendivigius Re: Budżet IPN 04.05.20, 23:38
      sendivigius napisał:

> Jezeli ktos jeszcze na tym forum uwaza ze w Polsce nie ma pieniedzy na nauki hu
      > manistyczne to tu jest przyklad ze wrecz przeciwnie.

> A moze i scislowcy zalapia sie na jakis grancik.

next.gazeta.pl/next/7,173953,25919530,polska-przekazala-750-tys-euro-na-opracowanie-szczepionki-na.html#s=BoxOpImg3

Globalna reakcja na pandemię koronawirusa. Ile pieniędzy przekaże Grupa Wyszehradzka?

Polska i pozostałe kraje Grupy Wyszehradzkiej (Czechy, Słowacja i Węgry) zadeklarowały przekazanie na ten cel 3 milionów euro, każdy kraj po 750 tysięcy euro. - Polska od początku pandemii głośno apelowała o silną, europejską odpowiedź w walce z koronawirusem, a także w łagodzeniu skutków pandemii dla społeczeństwa i gospodarki. Ta inicjatywa jest kluczową częścią tej odpowiedzi. Jestem dumny, że mogę być jego częścią - powiedział premier Mateusz Morawiecki.
      ...
      Z kolei Niemcy, podobnie jak Wielka Brytania przekażą ponad 500 mln euro, a sama Komisja Europejska 1 mld euro.

Hm. Wciaz same glupie dowcipy mi chodza po glowie, ale to troche nie to forum. Tym niemnie poczulem sie zażenowany.
      • herr7 Re: Budżet IPN 07.05.20, 08:57
        Chyba nikt nie jest zaskoczony, że badania naukowe są dla rządzących na którymś tam miejscu pod względem ważności. Nie dotyczy to IPN, gdyż jest to ciało powstałe dla celów politycznych. Odkąd AWS z Unią Wolności zagłosowało za powstaniem IPN stało się dla mnie jasne, że Trzecia RP podąża śladem Drugiej RP, tj. od wolności do zamordyzmu.
        • kragon Re: Budżet IPN 07.05.20, 15:45
          juz jestesmy prawie na mecie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka