franzuc 13.12.08, 20:30 Mam pytanie dotyczącetego jak liczne są grupy, w których pracujecie, czy macie kogoś do pomocy. Napiszcie proszę czy to prywatne czy państwowe przedszkole. Dzieki! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cheyenne_s Re: ile dzieci w grupie 14.12.08, 00:30 przedszkole państwowe - każda grupa po 25 dzieci po 2 nauczycielki pracujące na zmianę + woźna oddziałowa w każdej grupie tylko w maluszkach jest 1 nauczycielka + pomoc + woźna Odpowiedz Link
jk3377 Re: ile dzieci w grupie 14.12.08, 07:26 ja jestem w oddziale w szkole i mamy nietypowa syt bo nam brakuje dzieci.ale sala przygotowana na max 24 dzieci. u mojego synka w przedszkolu w jego gr 4l 20os. w innych najwiecej 25. Odpowiedz Link
franzuc Re: ile dzieci w grupie 14.12.08, 07:30 a jaka ilosc nauczycielek/opiekunek/pan do pomocy/w jakim systemie pracy? dziekuje Odpowiedz Link
przedszkolanka_anka Re: ile dzieci w grupie 14.12.08, 11:20 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=587&w=85717297&a=85717297 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=587&w=68903592&a=68903592 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=587&w=23790572&a=23790572 Ustawowo w przedszkolu panstwowym na grupe 25 dzieci przypadają dwie panie pracujące 5 godzin dziennie ,zmianowo,w szesciolatkach troche mniej bo 4-4,5 godziny.Dopuszcza sie wieksza liczbe dzieci w grupie ale decyzję taką podejmuje organ prowadzący na wniosek dyrektorki.Teoretycznie powinna sie na to zgodzic nauczycielka,praktycznie-nikt sie jej nie pyta (z tego co wiem z wielu placowek od kolezanek).W maluchach pracuje dodatkowo 8 godzin dzienniepomoc nauczycielki,teoretycznie powinna to byc osoba posiadająca przynajmniej mature-praktycznie roznie bywa-pracua panie i po studiach i po zawodowce..Dyrektorki mają zmniejszone etaty,wiec przewaznie w tej grupie gdzie pracują ,dzieci jakis czas spędzają integrując sie z innymi grupami (np.pani zamiast do 17 jest do 15.30 )Kazda grupa ma wożną oddziałową ,ktora jest 8 godzin . Odpowiedz Link
scher Re: ile dzieci w grupie 23.04.09, 08:42 przedszkolanka_anka napisała: > Dopuszcza sie wieksza liczbe dzieci w grupie ale decyzję taką > podejmuje organ prowadzący na wniosek dyrektorki. Teoretycznie > powinna sie na to zgodzic nauczycielka Znowu rozpowszechniasz legendy? Żadne z powyższych zdań nie ma oparcia w przepisach. W grupie nie może być więcej niż 25 dzieci. Odpowiedz Link
mariwu Re: ile dzieci w grupie 15.12.08, 00:19 franzuc napisała: > Mam pytanie dotyczącetego jak liczne są grupy, w których pracujecie, czy macie > kogoś do pomocy. Napiszcie proszę czy to prywatne czy państwowe przedszkole. > Dzieki! Niepubliczne. 15 dzieci. W sali zawsze, jednocześnie, 2 nauczycielki. Badasz rynek? Odpowiedz Link
franzuc Re: ile dzieci w grupie 15.12.08, 16:17 mariwu napisała: > Badasz rynek? Owszem, w pewnym sensiea mianowicie takim, ze na wiosne zaczynam poszukiwania pracy w przedszkolnej "branzy" Odpowiedz Link
bozena_191067 Re: ile dzieci w grupie 23.03.09, 19:46 przedszkole publiczne. Mam 26 pięciolatków, woźną do pomocy.W sześciolatkach - 25 dzieci, woźna do pomocy, w maluchach - 25 dzieci, pomoc do dzieci i woźna. Odpowiedz Link
masheni Re: ile dzieci w grupie 16.12.08, 19:49 oddział przedszkolny przy wiejskiej szkole, w tym roku 13 dzieci, w latach ubiegłych 9-16. fajnie, nie? ale za to jestem jedna, bez woznej i żeby wyjść do wc muszę wołać sprzątaczkę. mam z nią opracowany system "pikowy" Odpowiedz Link
tarantella Re: ile dzieci w grupie 17.12.08, 20:26 przedszkole publiczne 29 dzieci (średniaki)- dwie nauczycielki na zmianę, woźna w maluchach - nie ma pomocy n-la, a w starszakach nie ma woźnej Odpowiedz Link
malgosiek1986 Re: ile dzieci w grupie 17.12.08, 21:55 jak to w starszakach nie ma woźnej? To kto podaje dzieciom posiłki, odkurza dywany, myje okna, ściera kurze? A po drugie 29 dzieci to przesada...przecież wg przepisów nie powinno być więcej niż 25... Odpowiedz Link
tarantella Re: ile dzieci w grupie 18.12.08, 16:31 W każdej grupie jest tyle dzieci - 28, 29, 28, 29 W starszakach woźne z innych grup wpadają posprzątać i dać posiłki - docelowo jedna woźna na dwie grupy. Odpowiedz Link
frytkal Re: ile dzieci w grupie 03.01.09, 21:36 Synek uczęszcza do przedszkola niepublicznego (grupa 4-latków) - 40 dzieci!!!. Grupę prowadzi nauczycielka wraz ze stażystką + pani podająca posiłki. Wszystkie grupy są przeładowane na maxa. Niestety Odpowiedz Link
maquelli Re: ile dzieci w grupie 04.01.09, 12:23 Przedszkole państwowe - grupa sześciolatków - sztuk 22 w tym 3 "pięciogodzinnych" - jesteśmy dwie na zmianę i mamy woźną, która "obsługuje" tylko i wyłącznie naszą salę. Podobnie u mojego syna w innym przedszkolu pańswowym, liczba dzieci na dwie pania (zmiany) i jedna woźną nie przekracza liczby 25! Odpowiedz Link
peggybrown7 Re: ile dzieci w grupie 08.04.09, 14:34 To w Polsce jest super! w Luksemburgu 15 dzieciakow w grupie i jedna nauczycielka.Nawet nie ma kiedy siku zrobic..Tyle ze pensje sa inne Odpowiedz Link
podwieczorek4 Re: ile dzieci w grupie 15.04.09, 09:56 Niepubliczne, 16 dzieci, 1 nauczycielka + pomoc nauczyciela. Przedszkole jest sprzątane po zamknieciu przez firmę sprzątającą. Odpowiedz Link
aniau1 Re: ile dzieci w grupie 19.04.09, 12:56 Niepubliczne, grupa 4-latków, 8 dzieci (docelowo 15) - jestem sama. Odpowiedz Link
magdaju Re: ile dzieci w grupie 22.04.09, 12:49 U mnie jest 13, jestem na zmianę z koleżanką, przedszkole jest prywatne. Odpowiedz Link
mili_vanili Re: ile dzieci w grupie 25.04.09, 21:56 ciekawa jestem, czy można (da się ciekawie) prowadzić zajęcia przy 15-osobowej grupie dzieci w wieku 3-5 letnich przy jednej przedszkolance / przez 4 godziny dziennie? Odpowiedz Link
przedszkolanka_anka Re: ile dzieci w grupie 11.04.10, 10:50 mili_vanili napisała: > ciekawa jestem, czy można (da się ciekawie) prowadzić zajęcia przy > 15-osobowej grupie dzieci w wieku 3-5 letnich przy jednej > przedszkolance / przez 4 godziny dziennie? "15"-to pikuś )))Prowadzimy przy 25 i więcej... Odpowiedz Link
tydell Re: ile dzieci w grupie 22.09.10, 20:18 a u mojej żony w przedszkolu jest następująco: w 3latkach jest 20 dzieciaczków i 2 panie(dyrektorka i nayczycielka) + córka tejże nauczycielki jako pomoc do dzieci, więc 3 panie na 20 maluszków żona ma 4 latki (20 osób aktualnie, grupa max 25osobowa) i jest sama, żadnej pomocy, żadnej woźnej oddziałowej w 5latkach też 25 osób i jedna pani nauczycielka bez żadnej woźnej ani pomocy do dzieci jednym słowem nie można wyjść siusiu ani nic z tych rzeczy, grupa 8godzinna więc trzeba "trzymać" inna sprawa że w przedszkolu jest zatrudniona tylko jedna sprzątaczka na 0,5 etatu, nie ma żadnej intendentki ani nikogo odpowiedzialnego za zbieranie kasy co miesiąc za przedszkole (nauczycielom każe się zbierać i nosić kilka dni ze sobą, bo dyrektorka nie bierze kasy pod koniec dnia) jeszcze na kuchni jest kucharka przedszkolna + 2 pomoce kuchenne, poza katechetą i panią od angielskiego w przedszkolu nikt więcej nie pracuje to co wyżej piszecie o swoich przedszkolach to normalnie DisneyLand przy tym, w którym moja żona pracuje, dodam że przedszkole publiczne jest, podobno jedna z bogatszych gmin wiejskich podlaskiego Odpowiedz Link
ewusia13 Re: ile dzieci w grupie 23.09.10, 14:00 przedszkole publiczne, 25 osób w grupie, 4-latki, 2 nauczycielki pracujące na zmiany i woźna od kilku dni mam pomoc jest dziewczyna przysłana na staż z urzędu pracy, będzie z nami 3 miesiące Odpowiedz Link
5korka grupa roześmianych sześciolatków 27.09.10, 21:04 przy wiejskim Zespole Szkół- 11 dzieci, bez zadnej pomocy Odpowiedz Link
magda_krakow Re: ile dzieci w grupie 29.09.10, 22:16 Aktualnie mam grupę 22 dzieci ( w tym 9 pięciolatków, reszta to czterolatki). Pracuję na zaminy z drugą nauczycielką, mamy jedną woźną "na spółkę" z maluchami (których jest 21, dwie nauczycielki, brak pomocy). Przedszkole publiczne. W poprzednim, w którym pracowałam (również publicznym) też były po dwie nauczycielki w grupie (na zmiany), woźna oddziałowa w każdej, plus pomoc w maluchach (która głównie była "zapychaczem dziur", tzn. zastępowała nieobecne koleżanki w innych grupach...). Ale tam w każdej grupie było co najmniej 26 dzieci, chociaż najczęściej to 28 - 29. Dodam, że było to jedno z tzw. "wzorcowych" przedszkoli, bardzo obleganych, więc dyrekcja upychała ile się da, nie pytała nikogo o zgodę i nikt nigdy się do niej nie przyczepił...a szkoda :p Odpowiedz Link
buszka24 Re: ile dzieci w grupie 30.09.10, 21:00 Odział przedszkolny, 20 dzieci plus pomoc do 11:00. Odpowiedz Link
arnika81 Re: ile dzieci w grupie 03.10.10, 19:31 przedszkole prywatne, 8 godzin dziennie, 20 dzieci , 1 nauczycielka, bez pomocy. 1 pomoc na 5 grup, czyli można powiedziec, ze zadnej pomocy... Odpowiedz Link
eywa20 Re: ile dzieci w grupie 03.10.10, 20:16 punkt przedszkolny, 8 godzin pracy, 17 dzieci obecnie (mała wieś) 1 nauczycielka + pomoc przychodząca godzinę po otwarciu a sprzątająca sale po zamknięciu Odpowiedz Link