et2.0 09.01.09, 15:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koziol_89 Próbna Matura 2009 09.01.09, 15:15 Witam. Pisałem dzisiaj tą maturę, tekst o tych sportowcach był bardzo fajny, ale za to pytania ułożone do niego wg mnie były trudne. w części zamkniętej co zaznaczyliście, ja zaznaczyłem odp. C) Wypracowanie to wybrałem temat drugi, ludzi bezdomnych. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
prewencja3.0 Próbna Matura 2009 09.01.09, 15:18 O mój Panie, ja dzisiaj pisałam rozszerzony polski, czy to znaczy, że na arkusze z odpowiedziami mam czekać do czternastego stycznia? :| Odpowiedz Link Zgłoś
gomcia_ka Re: Próbna Matura 2009 09.01.09, 15:27 Kto pisał dziś rozszerzony polski? Jakie były tematy? i ogólnie łatwa była czy raczej trudna? Odpowiedz Link Zgłoś
sweetcherrylady Re: Próbna Matura 2009 09.01.09, 15:34 Jakie byly tematy wypracowan na poziomie rozszerzonym?!?!?! a czytanie ze zrozumieniem z jakiego zrodla?!?!?! trudny?! Odpowiedz Link Zgłoś
felixfelicis666 Re: Próbna Matura 2009 09.01.09, 15:45 Aha, to dlatego nie podają wyników maturki rozszerzonej, bo wszyscy jeszcze tego smaku nie zaznali. JA pisałam na rozszerzonym poziome maturkę z polskiego. Czytanaie ze zrozumieniem i pytania do niego nie były trudne. Był to artykuł na temat słynnego humanisty polskiego Barańczaka. Tematy na wypracowanie były perfidne.;/ wg. mnie. Pierwszy temat dot Jak opisać muzykę?na podst. "Chłopów" i "Cudzoziemki" Kuncowiczowej. Drugi dot. wiersza Norwida "Nad Kapuletti i Montekim domem..." oraz piosenki Agnieszki Osickiej (nie pamiętam tytułu). Odpowiedz Link Zgłoś
prym-prym Re: Próbna Matura 2009 12.01.09, 15:33 mimo, ze pisalam polski podstawowy uwazam, ze analiza i porownanie wiersza Norwida "w weronie" i piosenki osieckiej mogloby byc latwe. "Romeo i Julie" przerabialam w gimnazjum, a przy tym moja kreatywna nauczycielka zapoznala nas z wierszem, piosenka Osieckiej i jeszcze piosenka Bajora. ten temat, przynajmniej dla mnie, bylby latwiejszy niz ten pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny_ticket Re: Próbna Matura 2009 13.01.09, 15:02 a ja uważam że polski podstawowy byl dziecinnie prosty!! ludzie bezdomni ujdzie ale wiersze Czego chcesz od nas Panie i smutno mi Boże to już śmiech na sali. przerabiało się to w podstawówce w gimnazjum i w liceum jakas paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
gomcia_ka Próbna Matura 2009 09.01.09, 15:26 Kto pisał rozszerzony polski dzisiaj?? Podajcie chociaż z jeden temat jaki był:) łatwa bbyła czy trudna raczej? Czekam:) Odpowiedz Link Zgłoś
asiorek2504 Próbna Matura 2009 09.01.09, 15:30 ciesze się,że to nie była majowa.... katastrofa... już sprawdzone... Odpowiedz Link Zgłoś
asiorek2504 Próbna Matura 2009 09.01.09, 15:32 ciesze się,że to nie była majowa... katastrofa... już sprawdzone.... Odpowiedz Link Zgłoś
felixfelicis666 Próbna Matura 2009 09.01.09, 15:37 Na to wygląda, że otrzymamy odpowiedzi dopiero 14 stycznia. Ja już od 14 siedziałam przy komputerze wyczekując na wyniki, a tu taki zawód. Odpowiedz Link Zgłoś
ann9006 Re: Próbna Matura 2009 09.01.09, 16:13 Witam. Dzis pisalam mature podst z polskiego.. uwazam ze nie nalezala do najtrudniejszych. W tekscie zamknietym jak patrzalam po odpowiedziach to duzo reczy mam dobrze... A co do pracy wybralam temat 1 wydawal mi sie prostszy i ciekawszy.. Oby taka byla matura w maju xD Odpowiedz Link Zgłoś
norbis89 Próbna Matura 2009 09.01.09, 15:38 Dla mnie cześć zamknięta była dość prosta myślę że 80% mam poprawnie większe trudnośći sprawiła mi cześć otwarta pisałem 2 część. Odpowiedz Link Zgłoś
amethystt Re: Próbna Matura 2009 09.01.09, 15:44 ja pisalam temat 1 bo wydawał mi sie prostszy ;) a poza tym mysle ze nie była taka zła ;p Odpowiedz Link Zgłoś
sweetcherrylady Próbna Matura 2009 Poziom rozszerzony!! 09.01.09, 15:46 Kto dzis pisal polski rozszerzony?! jakie byly tematy wypracowan?!! a temat tekstu zrodlowego?! ogolnie jak oceniacie!!!!!!?!!!!!? Odpowiedz Link Zgłoś
felixfelicis666 Re: Próbna Matura 2009 Poziom rozszerzony!! 09.01.09, 15:47 Trudna była!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zzz.net Re: Próbna Matura 2009 Poziom rozszerzony!! 12.01.09, 18:26 mozecie mi napisac jaki był temat wypracowania odnośnie co do wierszy Odpowiedz Link Zgłoś
prewencja3.0 Próbna Matura 2009 09.01.09, 15:48 bez paniki, ludzie :D jak na moje, to wypracowanie było banalne, motyw i funkcja muzyki na podstawie fragmentu z cudzoziemki i chłopów, analiza wierszy dotyczyła ukazania świata w jakichś tam dwóch utworach, niestety nie czytałam jakich, bo analizy szerokim łukiem omijam. czytanie ze zrozumieniem dotyczyło artykułu na temat Barańczaka, trudne nie było, aczkolwiek ja mam z tym problem, więc pewnie poległam. Odpowiedz Link Zgłoś
felixfelicis666 Próbna Matura 2009 język polski poziom rozszerzony 09.01.09, 15:49 Kto pisał poziom rozszerzony? Jak wam poszło i który temat wybraliście? Odpowiedz Link Zgłoś
malamiewelina Re: Próbna Matura 2009 język polski poziom rozsze 10.01.09, 11:36 ja pisałam, nie mam zielonego pojęcia jak mi poszło. ale tematy były takie 1. sposób mówienia o muzyce w Chłopach i w Cudzoziemce 2.świat przedstawiony w "weronie" Norwida i( i tego drugiego wiersza nie pamietam, bo pisalam na pierwszy temat) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
riszeeet Re: Próbna Matura 2009 język polski poziom rozsze 13.01.09, 19:26 a z jakiego okręgu jesteś? Kraków, Łódź, Poznań? Odpowiedz Link Zgłoś
riszeeet Re: Próbna Matura 2009 język polski poziom rozsze 13.01.09, 19:27 malamiewelina napisał: > ja pisałam, nie mam zielonego pojęcia jak mi poszło. ale tematy były > takie > 1. sposób mówienia o muzyce w Chłopach i w Cudzoziemce > 2.świat przedstawiony w "weronie" Norwida i( i tego drugiego wiersza > nie pamietam, bo pisalam na pierwszy temat) ;) a z jakiego okręgu jesteś? Kraków, Poznań, łódź? Odpowiedz Link Zgłoś
hydroxizinum Re: Próbna Matura 2009 język polski poziom rozsze 12.01.09, 15:58 ja pisałam rozszerzenie . szczerze mówiąc, wydało mi się prostsze od listopadowej matury z operonem, chociaż gramatykę zawaliłam;p w ogolę nie przypomniałam sobie konstrukcji z nor, she is likely itd. pisałam rozprawkę na temat dobre i złe strony życia w wielokulturowym kraju. temat ok, no i nie będę mieć 0pkt za kompozycję, bo liczyłam słowa na bieżąco :). 2 temat nawet nie pamietam jaki byl, 3 jakies opowiadanie unwelcome visitor, nie chcialo mi sie w to bawic; rozprawka jest proosta i schematyczna ;P. jeśli chodzi o listeningi, to były dość proste. i tu naleza sie tez brawa za organizacje, bo naglosnienie bylo dobre i kazdy wszystko slyszal ;D mozliwe z pochrzanilam cos w 3 listeningu ;< czytanki... 1 byla swietna, strasznie fajna, mam nadzieje ze bezblednie :DD 2 ta z tym billem gatesem; troche porytee, z tego co slyszalam to malo kto sie zgadzal mniedzy soba co zaznaczyli :P 3... nie znosze tego typu uzupelnien, ale nie bylo najgorzej :) powodzenia w maju zycze ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
howareyoutoday Próbna Matura 2009 09.01.09, 16:03 nie było tak źle :) Tematy przystępne, tekst ciekawy tyle, że pytania ciężko skonstruowane. Odpowiedz Link Zgłoś
felixfelicis666 Próbna Matura 2009 CzZ Poziom rozsz. 09.01.09, 16:07 Pamięta może ktoś jak miał na nazwisko autor z maturki rozszerzonej z polskiego? Chcę znaleśc ten artykuł Odpowiedz Link Zgłoś
grzehuu Masakra ;] 09.01.09, 16:47 tekst łatwy gorzej z pytaniami, temat 2 nie był taki prostu jak się wydawał Odpowiedz Link Zgłoś
monika_403 Próbna Matura 2009 09.01.09, 16:48 Co myslicie o tym czytaniu ze zrozumieniem na podstawie? Wg mnie tekst był łatwy, ale pytania dośc trudne i dziwnie punktowane. Np zadanie o motywacji, gdzie można uzyskac albo dwa albo zero punktów. Najgorsze dla mnie było pytanie o rytuał koncentracji... Poza tym jakie odpowiedzi macie w zadaniu pierwszym? Ja wymieniłam wykrzyknienia, wielokropki i krótkie zdania. W kluczu zostało to potraktowane jako rodzaje jednej z poprawnych odpowiedzi. Czyli nie dostene za to zadnego punkta? Wiecie może jak to jest? Jeśli chodzi o wypracowanie, pisałam na pierwszy temat ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pchelak Re: Próbna Matura 2009 12.01.09, 15:27 no właśnie ja też miałam w tym pytaniu wielokropki, czasowniki i wykrzyknienia i teraz nie wiem ile pkt dostane:(( a w ogóle to mogli by już dać arkusze a angielskiego .. :(( Odpowiedz Link Zgłoś
kaja0051 mat rozszerzona 09.01.09, 23:01 a może jest ktos kto pamięta caly temat z analizami:) i czy w chlpacha byl fragment wesela jagny z boryna czy moze chodzilo o cos innego?:) pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
malamiewelina Re: mat rozszerzona 10.01.09, 11:38 tam byl fragment wesela Boryny z Jagną, dokładnie jak zaczela grac muzyka i wszyscy porwali sie do tancza, tanczyli oberka a potem krakowiaka:) Odpowiedz Link Zgłoś
ana-xxx Próbna Matura 2009 10.01.09, 11:18 mi poszło średnio, ale ze zdaniem nie powinno być problemu:)) pytania do tekstu były dla mnie trudne, szczególnie to 1 czy o funkcje cudzysłowia, wypracowanie poszło mi lepiej, wybrałam 2 temat :D Odpowiedz Link Zgłoś
maaaaaaagda Poziom rozszerzony 10.01.09, 15:15 Już chyba, żałuję, że tu weszłam, i poznałam temat na p.rozszerzony, ale to przez ciekawość a nie spodziewałam się, że w niektórych szkołach pisano wcześniej:| To na pewno pozwoli wielu z nas lepiej się przygotować i ewentualnie pozytywnie zaskoczyć nauczyciela(jeżeli znajomość tematu pozwoli nam lepiej napisać).Ale powinniśmy pamiętać, ze do prawdziwej matury nikt nam tematów nie poda, a w próbnej chodzi raczej o sprawdzenie samego siebie. Pozdrawiam, i życzę wszystkim powodzenia 14-go ;) i na prawdziwej maturze:) Odpowiedz Link Zgłoś
boksii89 Próbna Matura 2009 12.01.09, 11:13 ja juz po niemieckim podstawowym i normlanie katastrofa ten tekst ze sluchu i rozumienie tekstu masakra dla mnie bylo trudne a wy jak tam ?? Odpowiedz Link Zgłoś
agajed16 Re: Próbna Matura 2009 Niemiecki 12.01.09, 13:23 Ciężka była ta próbna matura z niemieckiego :( a o tym rozumieniu ze słuchu to już nie wspomnę... Z operonu była łatwiejsza. Kto jeszcze zdawał niemiecki? Odpowiedz Link Zgłoś
agnes18k Re: Próbna Matura 2009 Niemiecki 12.01.09, 15:02 z niemieckiego była w miare xD Odpowiedz Link Zgłoś
aninchen Re: Próbna Matura 2009 Niemiecki 12.01.09, 15:09 ja pisałam rozszerzony niemiecki i stwierdzam, że był prosty :) o niebo prostszy niż tegoroczna olimpiada ;) z tego co słyszałam, podstawowy miał jakieś dziwne teksty o pożywieniu dla niedźwiedzi czy czymś takim^^ Odpowiedz Link Zgłoś
szegig Re: Próbna Matura 2009 Niemiecki 12.01.09, 16:13 a co dokladniej bylo i jakie formy wypowiedzi do napisania i o czym ?? Odpowiedz Link Zgłoś
prewencja3.0 Próbna Matura 2009 12.01.09, 11:35 jestem już po angielskim rozszerzonym, czytanie mnie dobiło, bo nigdy z nim problemów nie miałam, a tutaj dylemat ogromny przy odpowiedziach. słuchanie było średnie, tekst o kosmosie porażka. u mnie ogólnie kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra24a Re: Próbna Matura 2009 12.01.09, 11:51 ja jestem juz po ANG PODSTawie, byla BANALNA!!! aż wstyd,że CKE nie wymysli czegos trudniejszego do czytania jedyna trudnosc to byl list formalny... \ operon byl trudniejszy! Odpowiedz Link Zgłoś
conwalijkaa Re: Próbna Matura 2009 angielski rozsz 12.01.09, 16:14 Dokładnie ;/;/ słuchanie to masakra. gramatyka i tematy wypracowań do zniesienia... ale czytanie, no bez przesady ;/;/ Odpowiedz Link Zgłoś
pink-marika Re: Angielski podstawowy 12.01.09, 11:59 a tak sobie hehe fajny list byl i ta wiadomosc :P:p a te ostatnie zadanie na abc to beznadziejne bylo ;/ a i glupie bylo ze sluchu o tych albumach szczelanka :D:D Odpowiedz Link Zgłoś
kassia1701 Re: Angielski podstawowy 12.01.09, 12:09 Jak dla mnie obleci. Ze słuchu standardowo gorzej, ale za to czytanie ze zrozumieniem było banalne. Najgorzej ze słuchu o tych płytach. Co daliscie w pierwszym pytaniu o tego mikołaja? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
gin18 Re: Angielski podstawowy 12.01.09, 12:13 przeciez o plytac bylo proste wszytsko na tacy podane.a o mikolaju to ze byl bezrobotny nie mial pieniedzy czy cos Odpowiedz Link Zgłoś
gin18 Re: Angielski podstawowy 12.01.09, 12:10 rewelacyjnie:) bylo banalne. ostatnie czytanie troche dziwne ale tez proste jedyna trudnoscia byl list formlany ale i tak bylo łatwe, duzo latwiejsze niz z operonu. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra24a Re: Angielski podstawowy 12.01.09, 12:27 sluchanki byly proste ale nie bylo ich dobrze slycchac to fakt- u mnie sluchalismy w szkole na sali gim wiec posluch ze szok! Odpowiedz Link Zgłoś
wyn-iki WYNIKI !!!! 12.01.09, 18:04 www.perspektywy.pl/index.php? option=com_content&task=view&id=1001&Itemid=106%20~%20ha! To nie sa do konca wyniki ale zawsze mozna sobie sprawdzic :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
matthew_888 Próbna Matura 2009 12.01.09, 12:23 Angielski podstawa banalny :) Operon był trudniejszy, nieznacznie ale jednak :) Myślę, że jeśli pisanie mi dobrze poszło to bedzie ponad 95% :) Odpowiedz Link Zgłoś
matthew_888 Re: Próbna Matura 2009 12.01.09, 12:47 A tak w ogóle to kiedy będą odpowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
luki_ch Re: Próbna Matura 2009 12.01.09, 12:52 Wg mnie rozszerzenie dosyć trudne. Słuchanie to jak zwykle porażka, jakiś bełkot, jeszcze w szkole akurat była przerwa, to już w ogole nic nie było słychać. Czytanka o Billu Gates'ie dość prosta, ta druga to jakaś masakra :D. Pisanie w miarę ok, gramatyka średnio, bo nie jest moją mocną stroną. Też czekam na odpowiedzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
gooner99 Re: Próbna Matura 2009 16.01.09, 16:42 banalny to mało powiedziane. pisałem go 50 minut i byłem przekonany, że będzie 100%, jak się później okazało całkiem słusznie ;] Odpowiedz Link Zgłoś
olenka_ha Angielski podstawa 12.01.09, 12:49 Osobiście uważam, że matura nie należała do najłatwiejszych. Ubiegłoroczna wydawała mi się przystępniejsza, matura z Operonem również... Trudno - zobaczymy jak pojawią sie odpowiedzi. Może wiecie koło której się ich można spodziewać? Odpowiedz Link Zgłoś