Dodaj do ulubionych

Jak myślicie

24.12.24, 12:33
nie przydałby się taki egzamin wstępny www.youtube.com/watch?v=30D00BDvfTA
(bo od koncepcji takich odeszliśmy www.youtube.com/watch?v=RcYSzFkCWhk)
Obserwuj wątek
    • trzy.14 Re: Jak myślicie 26.12.24, 13:06
      Wtedy w fizyce teoretycznej mielibyśmy wszystkiego, po 60 latach, z 10 osób, z czego 2 już na emeryturze - i kto by fedrował gowinki?
      • pan.toranaga Re: Jak myślicie 28.12.24, 10:38
        A po jaką cholerę tak wysoko stawiać poprzeczkę? Może w PAN miałoby to sens, ale czy naprawdę geniusza potrzeba, żeby uczyć fizyki na poziomie uniwersyteckim, a tym bardziej na politechnice czy WysRolu?
        • dobrycy Re: Jak myślicie 28.12.24, 16:09
          Żeby uczyć to nie. Dekady doświadczenia pokazują, że studenci przychodzą nawet
          jak prowadzący są kompletnie niekomptentni. Ale coś odkryć, to już co innego.
          Cieżko coś nowego odkryć, jak się nie zna podstaw, znaczy odrywa się często, koło na nowo,
          względnie kółko graniaste. Albo kamień do kiszenia kapusty.
      • dobrycy Re: Jak myślicie 28.12.24, 16:07
        No ale może wtedy ktoś by coś w fizyce odkrył, a nie tylko fedrował gowinki.
    • sendivigius Re: Jak myślicie 28.12.24, 21:59
      dobrycy napisał:

> nie przydałby się taki egzamin wstępny www.youtube.com/watch?v=30D00BDvfTA
      > (bo od koncepcji takich odeszliśmy www.youtube.com/watch?v=RcYSzFkCWhk)

Ale ten Landau łatwy ! Spodziewalem sie czegos cięższego. Nie mowie, ze bym zdal teraz ale rozumiem problem i wiem gdzie i jak szukac rozwiazania, a ja nawet formalnie nie jestem fizykiem.

Problemy w eksperymencie sa bowiem o wiele gorsze. Na przyklad brak danych (to jest rzetelnych a umiejetnosc eksperymentatora to przede wszystkim umiejetnosc oceny, ktore wartosci sa ile warte). Np., ile wynosi naprawde cisnienie. Ale wiemy ze na pewno ma wplyw. Wiec gdy mamy wszystkie inne dane w nadmiarze to mozemy wstecz wyliczyc to cisnienie. Ale wtedy okazuje sie ze inne wcale tez nie sa takie pewne. Po ilus iteracjach problemu wychodzi cos na ogol bez sensu. I wtedy dopiero jest problem teoretyczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka