Dodaj do ulubionych

37 konkurs MNiSW

23.06.09, 12:09
są recenzje:)

czy możecie mi powiedzieć, jaka jest maksymalna punktacja?
i jak w praktyce jest od niej zależne przyznanie lub nieprzyznanie finansowania?
Obserwuj wątek
    • sanna-ho Re: 37 konkurs MNiSW 23.06.09, 12:14
      już znalazłam, na "zaprzyjaźnionym" forum

gdyby ktoś jeszcze szukał:
      forum.gazeta.pl/forum/w,16566,89937302,,Grant_promotorski_punktacja.html?v=2
    • tocqueville Re: 37 konkurs MNiSW 23.06.09, 15:34
      ale gdzie są te recenzje?
      bo nie mogę znaleźć
      • sanna-ho Re: 37 konkurs MNiSW 23.06.09, 15:38
        jak się zalogujesz do swojego wniosku, to po lewej stronie na samej górze jest
        przycisk "recenzje"

wnioski jeszcze są rozpatrywane, ale recenzje [przynajmniej u mnie] już są
        • tocqueville Re: 37 konkurs MNiSW 23.06.09, 15:39
          no to u mnie nie ma
        • tocqueville Re: 37 konkurs MNiSW 23.06.09, 16:03
          a jednak są recenzje - no to do widzenia. Zabraknie punktów. Obawiałem się, że
          składanie wniosku w innej dyscyplinie niż moja pierwotna (odmienna metodologia)
          to nie jest najlepszy pomysł. Główne zarzuty to podchodzenie do dyscypliny Y z
          perspektywy badacza dyscypliny X.
          • dala.tata Re: 37 konkurs MNiSW 23.06.09, 16:20
            nie znam tych rcenzji oczywiscie, natomiast rozumowanie jest kretynskie. nie ma
            powodu, zeby badacz z dyscypliny X nie mogl zrobic swietnych badan w dyscyplinie
            Y. polskie przywiazanie do dyscypliny jest po prostu idiotyczne.
            • tocqueville Re: 37 konkurs MNiSW 23.06.09, 16:39
              Ale właśnie zarzuty dotyczą tego, że perspektywy X nie można zrobić dobrych
              badań w tej tematyce.
              Zbyt mocno, co wynika m.in. z przywołanej literatury przedmiotu, autor
              projektu swoim badaniom pragnie nadać perspektywę xxx-czną. Proponuję autorowi
              projektu „uwolnienie się” od perspektywy xxx-cznej

Dwie recenzje są przyzwoite, ale trzecia, decydująca, dość ostra.
              Trudno muszę się z tym pogodzić. Wskazuje to jednocześnie, że w perspektywie
              habilitacji trzeba zapomnieć o wchodzeniu w nową dyscyplinę i zostać przy starej.

• dala.tata Re: 37 konkurs MNiSW 23.06.09, 16:48
                i to wlasnie to udupia nauke, a nie sama hablitacja (ze sobie pojade na swoim
                koniku). zupleny bezsens, zupelny.

ja mam wrazenie ze to jest tkaie przypisanie do ziemi. raz lingwistia, do knca
                zycia lingwista. nie znam innego kraju, w ktorym to przywiazanie do dyscypliny
                byloby tak silne. bzdura na kolkach.
              • charioteer1 Re: 37 konkurs MNiSW 23.06.09, 17:10
                Kiedys, gdzies, recenzenci wypelniali formularz, w ktorym oprocz tego, co
                oceniali, bylo pytanie: na ile recenzent jest zaznajomiony z przedstawiana
                tematyka? Z perspektywy czasu moge powiedziec tyle: srednia ocen mnie nie
                zaskoczyla. Rozbieznosc, dosc duza, opinii recenzentow na moj temat - tez nie.
                Zaskoczyla mnie ocena wlasnej znajomosci tematu przez recenzentow.

Zastanow sie, czy ten najbardziej krytyczny recenzent nie jest przypadkiem tym,
                ktory najlepiej zna twoj temat. Co ci wlasciwie zarzuca - tendencyjny dobor
                literatury, czy tendencyjna interpretacje przedstawionej literatury?

Nie pisze tego po to, zeby polemizowac, bo to w koncu twoja sprawa, tylko po to,
                zeby zwrocic uwage, ze z krytycznych recenzji mozna sie bardzo wiele nauczyc.
                • dala.tata Re: 37 konkurs MNiSW 23.06.09, 17:14
                  niespecjlanie wiem, czego sie mozna nauczyc z recejzni radzacej, powieddzmy,
                  odsocjologizowanie lingwistyki, albo na odwrot.
                  • charioteer1 Re: 37 konkurs MNiSW 23.06.09, 17:32
                    dala.tata napisał:

> niespecjlanie wiem, czego sie mozna nauczyc z recejzni radzacej, powieddzmy,
                    > odsocjologizowanie lingwistyki, albo na odwrot.

Ze nalezy uciekac jak najdalej od miejsc, w ktorych maja takich recenzentow.
                    Ewentualnie, jak ktos sie zaprze, mozna sie zastanowic, jak lepiej wylozyc swoje
                    tezy, by odeprzec argumenty recenzenta. Jeszcze jeden pomysl mi przychodzi do
                    glowy, ale nie w kazdej sytuacji da sie zastosowac - zmienic slowa kluczowe.

Dala, ja znam sprawe recenzentow, ktorzy pisza ewidentne bzdury.
                  • pr0fes0r Re: 37 konkurs MNiSW 23.06.09, 19:11
                    dala.tata napisał:

> niespecjlanie wiem, czego sie mozna nauczyc z recejzni radzacej, powieddzmy,
                    > odsocjologizowanie lingwistyki, albo na odwrot.

Moment, to jest marudzenie w stylu paru ulubieńców tego forum.

Po pierwsze, nie znamy tematu wniosku.
                    Po drugie, nie znamy treści wniosku.
                    Po trzecie, nie znamy treści recenzji.

Czy to nie sam wnioskodawca apelował był tutaj, żeby nie wypowiadać się na temat
                    nieznanych nam tekstów i nie cytować zdań wyrwanych z kontekstu?

Chętnie wypowiem się po zapoznaniu z materiałami wymienionymi w punktach 1-3; w
                    tej chwili wypowiedź inna niż "bywają różni recenzenci i krzywdzące recenzje"
                    jest nadużyciem.

Czy hasło "za dużo socjologii w psycholingwistyce klinicznej" też Cię dala.tato
                    oburzy? Albo - redukując ad absurdum - "za dużo paleografii w fonetyce"?
                    • tocqueville Re: 37 konkurs MNiSW 23.06.09, 19:21
                      Ponieważ nie mogę ujawniać recenzji w całości a jednocześnie nie chcę publikować
                      wniosku na forum można tę dyskusję istotnie zakończyć.
                      W ogólnym zarysie sprawa wygląda tak: przedmiot moich badań mieści się
                      ewidentnie w dyscyplinie X, natomiast chciałem zastosować metodologię dyscypliny
                      Y. To po prostu kwestia zderzenia dwóch perspektyw metodologicznych. Popełniłem
                      błąd wnioskując o grant w X. To bardzo enigmatyczne i też nic wam pewnie nie
                      mówi zatem już nie przedłużam.
                      Nie oczekuję pocieszenia i krytyki recenzentów, po prostu musiałem sie gdzieś
                      wypisać :)
                    • dala.tata Re: 37 konkurs MNiSW 23.06.09, 19:37
                      pr0fes0rze, zachecam do przeczytania calego watku. punkty dodatkowe za
                      znalezienie fragmentu recenzji, ktory przytoczyl tocqueville.
                      • pr0fes0r Re: 37 konkurs MNiSW 23.06.09, 19:53
                        dala.tata napisał:

> pr0fes0rze, zachecam do przeczytania calego watku. punkty dodatkowe za
                        > znalezienie fragmentu recenzji, ktory przytoczyl tocqueville.

"Zbyt mocno, co wynika m.in. z przywołanej literatury przedmiotu, autor projektu
                        swoim badaniom pragnie nadać perspektywę xxx-czną. Proponuję autorowi projektu
                        „uwolnienie się” od perspektywy xxx-cznej"

Potrafisz stwierdzić, czy ta uwaga recenzenta była merytorycznie uzasadniona
                        (lub nie)? Jeśli tak, milknę w niemym podziwie.
                        • dala.tata Re: 37 konkurs MNiSW 23.06.09, 19:57
                          no to czuje ze zamilkniesz. nie potrafie sobie wyobrazic konktestu, w ktorym
                          mozna by sensownie cos takiego napisac. mowie to calkiem powaznie.

ja rozumiem, ze mozna skrytykwoac projekt za zle osadzenie w literaturze, ale
                          nie za osadzenie w literaturze w danej dyscyplinie.

ja chentie uslysze, dlaczego nie mam racji. natomiast poki co, pozostaje przy
                          swoim: recenzent napisal bzdure
                          • pr0fes0r Re: 37 konkurs MNiSW 23.06.09, 20:02
                            dala.tata napisał:

> no to czuje ze zamilkniesz. nie potrafie sobie wyobrazic konktestu, w ktorym
                            > mozna by sensownie cos takiego napisac. mowie to calkiem powaznie.

Reductio ad absurdum podejście drugie - "Podejście paleograficzne w analizie
                            neurolingwistycznej".

Mogę stwierdzić, że interdysyplinarność jest rzeczą dobrą, podobnie jak szukanie
                            nowych metod badawczych. Ale czy akurat w tym przypadku obrana przez autora
                            metodologia i idąca za tym literatura przedmiotu obrane zostały właściwie, wie
                            autor i recenzenci, nie Ty i nie ja.

Jestem skłonny przyjąć ocenę tocqueville'a, bo ta dyskusja nie ma nic wspólnego
                            ze szkolnictwem prywatnym :P :P :P, ale wyrazów oburzenia dołączać nie będę, bo
                            szczegóły sprawy są mi zupełnie nieznane.
                            • tocqueville Re: 37 konkurs MNiSW 24.06.09, 12:11
                              Kończąc temat definitywnie, wychodzi na to, ze każda recenzja jest inna.
                              a) wartość naukowa - b. wysoka; przyjęta metodologia - dopuszczalna, choć
                              wymagająca korekty (wyjścia poza perspektywę...); możliwość wykonania projektu -
                              duża.
                              b) wartość naukowa - niewielka; przyjęta metodologia - adekwatna; możliwość
                              wykonania projektu - b. duża.
                              c) wartość naukowa - wysoka; przyjęta metodologia - niewłaściwa; możliwość
                              wykonania projektu (z racji przyjęcia złej metodologii) - niewielka.
                              hmmm, i cóż tu pozmieniać, żeby było dobrze :)

• charioteer1 Re: 37 konkurs MNiSW 24.06.09, 12:24
                                tocqueville napisał:

> hmmm, i cóż tu pozmieniać, żeby było dobrze :)

W przyszlosci postarac sie lepiej uzasadnic celowosc przeprowadzenia badania i
                                doboru takiej a nie innej metodologii. Tak mi sie wydaje.
                                • tocqueville Re: 37 konkurs MNiSW 24.06.09, 12:34
                                  po przetrawieniu porażki, doszedłem do wniosku, że jednak wniosek nie był dobrze
                                  napisany. Zatem - do roboty :)

ps: mieliście kiedyś takie wpadki? Po analizie waszych wpisów można odnieść
                                  wrażenie, że raczej towarzyszyły wam same sukcesy naukowe:)
                                  • charioteer1 Re: 37 konkurs MNiSW 24.06.09, 12:36
                                    Kazdy uczy sie na bledach :)
                                  • pr0fes0r Re: 37 konkurs MNiSW 24.06.09, 14:16
                                    tocqueville napisał:

> ps: mieliście kiedyś takie wpadki? Po analizie waszych wpisów można odnieść
                                    > wrażenie, że raczej towarzyszyły wam same sukcesy naukowe:)

Ja jestem dumny z siebie i blady z tej dumy, bo mam success rate 50%,
                                    przynajmniej w promotorskich. We własnych badawczych na duży grant porwaliśmy
                                    się pierwszy raz parę lat temu i od razu z powodzeniem, ale to akurat był w
                                    naszej działce projekt z tematyki w Polsce właściwie nie ruszonej, ostro
                                    rozkręcający współpracę międzynarodową, ściągający furę materiałów inaczej
                                    absolutnie niedostępnych - jednym słowem z gatunku tych, które recenzenci
                                    nowocześni uwielbiają, a recenzenci starej daty uwalają; ewidentnie trafiliśmy
                                    na tych pierwszych.

Przy czym o negatach wiele Ci nie powiem, bo w tamtych czasach samo odesłanie
                                    recenzji stanowiło wielką łaskę i zdarzyło się tylko raz na trzy niepowodzenia.
                                    Zasadniczo recenzenci uznali, że temat mało nowatorski, i muszę szczerze
                                    przyznać z perspektywy czasu, że mieli rację.

Przyczyn odwalenia pozostałych dwóch nie znam, jeden zapewne był zbyt
                                    pograniczny, drugi natomiast do tej pory uważam za wartościowy, dziewczyna
                                    obroniła się zresztą z wyróżnieniem, natłukła publikacji z obu dziedzin, na
                                    skrzyżowaniu których działała, i po paru latach wyjechała do niezłego ośrodka
                                    skandynawskiego. Być może po prostu wylądował za nisko w rankingu.
                                    • sanna-ho Re: recenzenci 24.06.09, 17:40
                                      - są niejawni na wieki wieków?

ale oni mają dostęp do wszystkich danych wnioskodawców?
                                      • adept44_ltd Re: recenzenci 24.06.09, 17:55
                                        he, he - oni... jak z kosmosu

jeśli pytasz o recenzentów - w druku wysyłanej recenzji jest informacja, że
                                        kierownik projektu może domagać się nazwiska recenzentów... jeśli chodzi o
                                        dostęp recenzentów do danych - nie, dostęp jest tylko do danych związanych z
                                        recenzowanymi wnioskami.
                                        • sanna-ho Re: recenzenci 24.06.09, 17:57
                                          a w praktyce - bywa, że ktoś się domaga?

[ciekawa jestem okrutnie, zwłaszcza tej bardziej krytycznej recenzji;)]
                                          • adept44_ltd Re: recenzenci 24.06.09, 17:58
                                            domagaj się, jest takie prawo... nie wiem, jak jest realizowane (dałem 10
                                            punktów, więc pewnie nikt się nie będzie domagał ;-)))
                                            • sanna-ho Re: recenzenci 24.06.09, 18:02
                                              adept44_ltd napisał:

> (dałem 10 punktów, więc pewnie nikt się nie będzie domagał ;-)))

szkoda, że nie mojemu projektowi:]
                                            • tocqueville Re: recenzenci 24.06.09, 18:16
                                              a jaką zdarzyło ci się dać najniższą notę?
                                              • adept44_ltd Re: recenzenci 24.06.09, 19:20
                                                to był debiut ;-) więc tyle samo
                            • dala.tata Re: 37 konkurs MNiSW 24.06.09, 21:11
                              no nieeeeee. no w ten sposob to o kazdej recenzji mozna powiedziec ze moze byc
                              sensowna. umowmy sie ze poruszamy sie w siwecie w miare sensownym co?
                              • adept44_ltd Re: 37 konkurs MNiSW 24.06.09, 21:18
                                na taką hipotezę, Dala, to ja się nigdy nie zgodzę, nie masz empirycznych
                                dowodów ;-)
    • nomanslave Re: 37 konkurs MNiSW 24.06.09, 11:52
      Wie ktos kiedy beda ostateczne wyniki.
      Ja mam 17 punktow (jedna 10 i jedna 7).
      • sanna-ho Re: 37 konkurs MNiSW 24.06.09, 17:44
        podobno w przyszłym tygodniu ma się pojawić rekomendowany/nierekomendowany
        w dziale finansowania badań mojej uczelni powiedzieli mi, że można zadzwonić i
        zapytać o swój wniosek, bo to już powinno być wiadomo

a ostateczne wyniki to pewnie gdzieś za miesiąc
    • sqro Re: 37 konkurs MNiSW 25.06.09, 01:45
      Czy wszyscy już mają recenzje? Zanjomy z PANu juz ma, tu czytam ze tez sa dyskutowane a u mnie echo - trzeba dzwonić czy co?
      • chill Re: 37 konkurs MNiSW 25.06.09, 23:43
        Dzwoń.Nawet jest szansa, że usłyszysz jaka jest decyzja dotycząca finansowania.
      • sqro Re: 37 konkurs MNiSW 26.06.09, 22:16
        Cholera już mam: 7, 9, 5 :/
        Oczywiście nie musicie zgadywać co myślę o tej ostatniej recenzji.
    • nomanslave Re: 37 konkurs MNiSW 26.06.09, 09:22
      Moze mi ktos powiedziec na czym polega roznica.
      W dwoch roznych dawnych grantach dostalem dwie decyzje.
      Jedna brzmiala - nierekomendowany
      Druga - decyzja wydana - niefinansowany
      O co chodzi?
      • flamengista Re: 37 konkurs MNiSW 26.06.09, 09:35
        nierekomendowany oznacza tyle, że jest od razu odrzucany przez komisję
        recenzującą (słabe recenzje). Nie słyszałem jeszcze o przypadku, by
        nierekomendowany wniosek dostał dotację.

niefinansowany oznacza natomiast tyle, że wnioskodawca nie dostanie pieniędzy.
        Dzieje się tak ze 100% wniosków nierekomendowanych i z pewną częścią
        rekomendowanych (tych, co dostały pozytywne recenzje) - ale z różnych względów
        dotacji nie otrzymały (najczęściej z powodu zbyt dużych kosztów, czasem - jeśli
        konkurencja w danej dziedzinie jest spora przechodzą wnioski ze średnią z
        recenzji np. powyżej 8,5/10).
        • nomanslave Re: 37 konkurs MNiSW 26.06.09, 09:41
          Ciekawe jest to ze te dwa granty to klony.
          Zlozone w dwoch roznych konkursach.
          W jednym konkursie: recenzje do niczego
          W drugim: recenzje OK ale kasy nie damy
          Czuje swad.
          • pr0fes0r Re: 37 konkurs MNiSW 26.06.09, 17:05
            A wymagania w obu konkursach były takie same? Na przykład promotorski czy
            habilitacyjny a własny to zupełnie inne projekty.
            • nomanslave Re: 37 konkurs MNiSW 26.06.09, 18:18
              Obydwa wlasne. 100% klony
              • tocqueville Re: 37 konkurs MNiSW 26.06.09, 18:25
                ale co w tym dziwnego - zależy na jakiego trafisz recenzenta. Jedem się
                zachwyci, a drugi skrytykuje całkowicie, jeden pochwali metodologię, inny zgani,
                jeden napisze, że temat potrzebny, inny, że zbędny. Samo życie :)
                widocznie raz trafiłeś na recenzentów bardziej przychylnych tego rodzaju badaniom.
                • nomanslave Re: 37 konkurs MNiSW 26.06.09, 18:30
                  ja to oczywiscie wiem
                  Natomiast jakos blado wypada na tym system oceny grantow.
                  Z natury rzeczy ma byc obiektywny i rzetelny a tu prosze...
                  • eni.huso Re: 37 konkurs MNiSW 27.06.09, 23:42
                    jak skladales do dwoch roznych dziedzin to sie mogli znalesc zupelnie rozni
                    recenzenci, widocznie w tej grupie punktujacej lepiej sa blizej dziedziny...
                    teraz do roboty, poprawic wnioski i skladac do 31 lipca ;).

A w ogole to tak można skladac 2 100% klony do dwoch roznych komisji??
                    • tocqueville Re: 37 konkurs MNiSW 28.06.09, 06:05
                      o właśnie - to dobre pytanie!
                      • nomanslave Re: 37 konkurs MNiSW 28.06.09, 09:12
                        do jakich roznych komisji? jakie dwie dyscypliny?
                        Wnioski byly skladane w jednej dyscyplinie z odstepem polrocznym.
                        • eni.huso Re: 37 konkurs MNiSW 28.06.09, 13:44
                          aha, ok,

i kompletnie nic nie poprawiales, wedlug uwag pierwszych recenzentów?

mysle ze do 3 razy sztuka, skladaj teraz w lipcu, może bedziesz miał szczęscie ;)
                          • salzburg Wyniki konkursu 02.07.09, 17:37
                            A moja doktorantka dostała 8,5 (bardzo dobry) i 10 punktów (wyrózniający). Aż
                            sam jestem zaskoczony. No i musiałem się nią pochwalić.
                            • nomanslave Re: Wyniki konkursu 02.07.09, 17:42
                              Ja mialeme 17 pkt (10 + 7) i teraz mam rekomendowany
    • nomanslave wyniki ? 03.07.09, 10:31
      Wczoraj pojawily sie wyniki 37 konkursu w mojej dzialce (tzn.
      pojawilo sie rekomendowany lub nierekomednowany).
      Prosze o odpoweidz czy w innych dyscyplinach tez wyniki sa od
      wczoraj czy tez znacie je od wczesniej.
      Chodzi o to czy ministerstwo robi wszystko jednoczesnie czy
      czesciami?
      Nie ma to moze wielkiego znazcenia ale jakos mnie intryguje.
      • salzburg Wyniki konkursu 03.07.09, 13:25
        Powiem szczerze, że nie bardzo wiadomo - w przypadku promotorskich wyniki
        ukazały się dopiero teraz, ale granty habilitacyjne chyba wczesniej - juz bowiem
        tydzień temu koleżanka mówiła mi, ze nie dostała.
    • sanna-ho Re: 37 konkurs MNiSW 08.09.09, 00:57
      powiecie mi, po jakim czasie od wysłania umowy można się spodziewać jej
      odesłania, a potem - wypłaty grantu?
      • zieloonomi Re: 37 konkurs MNiSW 08.09.09, 10:30
        Ja umowę wysłałam na początku września, wróciła podpisana z datą z końca
        listopada (ta data to data rozpoczęcia grantu), pieniądze przewidziane na dany
        rok wpłynęły tuż przed Bożym Narodzeniem, w efekcie nawet złotówka nie została
        wydana w danym roku :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka