Dodaj do ulubionych

Paranoja z tym komiksem

23.02.11, 22:07
Może on rzeczywiście mało dyplomatyczny jest, ale robienie jakiejś nagonki, wyrywanie słów z kontekstu i palenie nakładu, to jakiś absurd. Jakoś mi się to wpisuje w nagonkę na parodię urzędnika watykańskiego w oplu astra cabrio, czy pannie z cyckiem na cmentarzu.

Żałosne uproszczenie medialne i słaby rząd niezdolny do artykulacji własnego zdania.
Obserwuj wątek
    • lupus76 Re: Paranoja z tym komiksem 23.02.11, 22:17
      Przemiał to po prostu marnotrawstwo, ale taki materiał promocyjny to faktycznie na poziomie Sikorskiego.
      • milleniusz Re: Paranoja z tym komiksem 23.02.11, 22:23
        Słuchałem dzisiaj opinii jakiegoś rysownika i krytyków w TOK FM - to jest rodzaj sztuki. Ja tego nie rozumiem i nie lubię, ale to nie znaczy od razu, że trzeba podnosić takie larum. Zaściankowo cokolwiek.
        • lupus76 Re: Paranoja z tym komiksem 23.02.11, 22:46
          Z całym szacunkiem, ale "Chuj" i "Chopin" raczej słabo się komponują.
          I jeśli tak ma wyglądać promocja - to powtarzam idealnie dopasowali ją do poziomu ministra zawiadującego podległym resortem.

A nakład zamiast palić, czy mielić można było wystawić na Allegro i pewnie przy takiej reklamie znalazłoby się sporo chętnych, by to kupić.
          • milleniusz Re: Paranoja z tym komiksem 23.02.11, 23:57
            Czy ja wiem? Wydaje mi się, że powtarzasz zasłyszane kalki. W sumie ja też powtarzam, ale chyba wspomniani komentatorzy bardziej się znają na tym, niż szczekające media, które wyczuły kolejny nośny temat dnia.

Ale zgoda, że do promocji kraju i dyplomacji to raczej nie pasuje. Bo nikt nie zrozumie. Zresztą, jak już mówiłem, ja też nie rozumiem.
          • milleniusz Re: Paranoja z tym komiksem 24.02.11, 00:05
            lupus76 napisał:

> Z całym szacunkiem, ale "Chuj" i "Chopin" raczej słabo się komponują.

O, to jakaś seria jest. Jak tak dalej pójdzie, to wyłapiemy wszystkie wulgaryzmy, parodie dostojeństwa i nagie cycki i będziemy świętsi od papy Benka. A potem to już tylko raj i zbawienie.
            • alik-w-plomieniach Re: Paranoja z tym komiksem 24.02.11, 09:26
              Akurat to z zimą to rzut czerstwym memem.
              • milleniusz Re: Paranoja z tym komiksem 24.02.11, 18:59
                Wykopali, pewnie a'propos tamtego.
            • don.giovanni Re: Paranoja z tym komiksem 24.02.11, 09:27
              A co, Chopin nie miał chuja? Pewnie o tym nie wiecie, ale używał go chętnie i często. Według mnie cały ten hałas jest typowym przykładem na polską zaściankowość i dulszczyznę, święte oburzenie to jedyne, na co niektórych stać a ja czekam dnia, kiedy kobiety w Polsce będą przez kościół zmuszane do chodzenia w chustach i zakrywania niewinnych oczu na widok Chrystusa na krzyżu, bo nagi. O rzeźbach w Watykanie, autorstwa brzydkiego pedała, już nie wspominając.
              • madalenka25 Re: Paranoja z tym komiksem 24.02.11, 09:31
                phu,pfu przez lewe ramię - Giovanni nie podpowiadaj...i masz marne wyobrażenie o polskich kobietach - nie dadzą się zaputać w chusty
                • don.giovanni Re: Paranoja z tym komiksem 24.02.11, 09:52
                  Taa, ale codzienny kierat w służbie mężczyzn im nie przeszkadza. :D
                  • madalenka25 Re: Paranoja z tym komiksem 24.02.11, 10:04
                    w służbie mężczyzny... łał ;)
                    wiesz, że to wynika z uwarunkowań kulturowych i sposobu w jaki są wychowywane dzieci
                    ale powoli się to zmienia... dla mnie temat rzeka i nie ukrywam jeden z moich ulubionych;)
                    • don.giovanni Re: Paranoja z tym komiksem 24.02.11, 10:12
                      Ale co "łał"? Nie jest tak? Ile kobiet dokładnie tak to widzi, może ty nie, ale to nie zmienia obrazu typowej Polki: z pracy na cały etat do domu, po drodze zakupy, potem od razu do kuchni, potem pranie, zmywanie, dzieci. Mado, moi Dziadkowie żyli pod tym względem lepiej niż Rodzice, już o tym pisałem, Dziadek w domu pomagał we wszystkim. Mój Ojciec prócz obsługiwania auta i zakupów tygodniowych palcem nie kiwnie a Mama robi wszystko. Mnie to wkurza, bo ona też nie jest młoda, z jakiej racji tak ma być? Pozwala sobie na to.
                      • madalenka25 Re: Paranoja z tym komiksem 24.02.11, 10:33
                        ale możesz mi wierzyć że i ja tak zasuwałam;) to mit Matki Polki - tak jesteśmy wychowywane i niestety powielamy to wychowując nasze dzieci

często na różnych spotkaniach z kobietami słyszę jak narzekają na facetów i wtedy pytam - a jak wychowujesz swojego syna? jakie ma obowiązki Twoja córka a jakie syn - i wiesz co widzę zdziwienie? niedowierzanie? bronią tych chłopców jak lwice - uśmiecham się wtedy i zawsze mówię za parę tal usiądzie to kolejna kobieta i będzie narzekać na TWOJEGO syna - myślę że pomaga ale to ciągle mało,
                        • don.giovanni Re: Paranoja z tym komiksem 24.02.11, 10:50
                          No i wiedziałem, co się kryje za tym "łał". ;) Dokładnie tak, Mado, jeśli mnie jako faceta to wkurwia to czemu nie wkurwia to samych kobiet? Kobiety wychowują przeklętych maminsynków, ale zastrzegam, że od pewnego wieku człowiek sam powinien się zreflektować, tak było u mnie. Mama mnie obsługiwała tak jak i Ojca, nic nie musiałem robić. Przychodzi jednak taki dzień, kiedy się musi pomyśleć: pomogę jej, tyle ma na głowie. I dużo pomógł mi przykład Dziadka. A Ojciec tak mnie wkurza, że nie pytaj. Tam gdzie stoi odstawi talerz czy kubek, nawet do kuchni nie odniesie. :(
                          • madalenka25 Re: Paranoja z tym komiksem 24.02.11, 11:10
                            i tu aż ciśnie się spytać - mieszkałeś kiedyś z kobietą? dzieliłeś z nią życie? takie zwykłe, szare codzienne?
                            każdy związek to sztuka kompromisów i tego co i na ile komu odpowiada - Ciebie zachowanie Ojca razi, denerwuje ale to wybór Twojej Mamy i tylko ona tu powinna się wypowiadać - często kiedy jako dzieci obserwujemy Rodziców mamy miliony zastrzeżeń do ich postępowania a potem ..

jako nastolatka dałam ostro popalić mojej Mamie - dopiero sama wychowując nastolatkę zrozumiałam wiele z mechanizmów i zachowań mojej Mamy - dziś jestem mądrzejsza o własne doświadczenia - nie mogę jej tego powiedzieć, nie mogę już za to podziękować ale mogę przekazać własnemu dziecku to co Ona przekazała mi

Ojca nie zmienisz ale możesz pomóc Mamie - wiesz dzień w spa w ramach relaksu ;) takie zwyczajne a takie miłe
                            • don.giovanni Re: Paranoja z tym komiksem 24.02.11, 11:25
                              Tak, byłem, mieszkałem, dzieliłem osiem lat, jestem singlem z odzysku. I co, to jest takie proste, czyż nie? Jest dana masa X roboty do zrobienia i ani ona ani ja nie mamy większej ochoty by to odwalić, a odwalone być musi. Więc każde bierze swój kawałek.
                              Mado, nie zgadzam się z tobą, mam wiele do powiedzenia, czy tak samo byś napisała gdybym opowiedział, że Ojciec bije Mamę, że "tylko ona tu powinna się wypowiadać"? Pomagam jej i to dużo, tyle ile mogę. Drażni mnie służalczy stosunek jaki ma do Ojca.
                              • madalenka25 Re: Paranoja z tym komiksem 24.02.11, 11:36
                                no znów po bandzie ;)
                                gdyby bił to nie ulega wątpliwości - Ojca nie zmienisz ale i Mamy też nie - rozmawiałeś z nią o tym? wspominałeś że masz siostrę - chyba że coś pomyliłam - a jak ona została wychowana? mieliście te same obowiązki?
                                • don.giovanni Re: Paranoja z tym komiksem 24.02.11, 16:12
                                  Skąd wniosek, że ich chcę zmieniać? Cały charakter człowieka nie musi ulec zmianie tylko po to, by po sobie posprzątał a Mama, ona mówi ciągle to samo, że nie ma siły go zmuszać, że tyle razy prosiła na próżno to już woli sama zrobić i tak dalej. Mam brata, takim samym księciem był jak ja w dzieciństwie, w końcu jednak duma męska nie pozwala sobie sznurować butów i to człowieka wyzwala ze szponów nadopiekuńczej Mamy.
                                  • madalenka25 Re: Paranoja z tym komiksem 24.02.11, 20:49
                                    no i sam sobie odpowiedziałeś;)
                                    Mama jest nadopiekuńcza i pomimo, że narzeka pewnie nie wyobraża sobie innego życia i to lubi.. chłopcy wyfruneli więc opiekuje się mężem;) zafunduj jej wnuki to będzie wniebowzięta;)
                                    • don.giovanni Re: Paranoja z tym komiksem 25.02.11, 12:55
                                      Może coś w tym jest, taką ma naturę, nawet w szpitalu najbardziej się martwiła, co Ojciec będzie jeść. :P Brat ma córeczkę to co ja się będę wysilał po próżnicy. ;)
              • milleniusz Re: Paranoja z tym komiksem 24.02.11, 18:58

> A co, Chopin nie miał chuja?

No moim zdaniem właśnie miał, choć ja mu tam w majty zaglądać nie będę.
                • twardycukierek Re: Paranoja z tym komiksem 25.02.11, 10:59
                  Kulturalnie i z namaszczeniem zaglądnij mu w serce, wiesz gdzie leży ;)
                • don.giovanni Re: Paranoja z tym komiksem 25.02.11, 12:58
                  Rozsądna decyzja, takie zaglądanie jest jednoznacznie obraźliwe i obawiam się, że musiał byś zostać spalony.
            • lupus76 A nie no faktycznie 24.02.11, 13:16
              toż to dziedzictwo narodowe jest i takie hasła Ministerstwo Kultury powinno finansować. W ramach krzewienia kultury wysokiej.
              Teraz to zaczynam rozumieć brak misji w tvp. Nikt tam nie zagaja rozmowy "Wypierdalać chuje". Jakżeby swojsko się zrobiło...
              • twardycukierek Re: A nie no faktycznie 24.02.11, 13:33
                Tak? To jakie jeszcze książki i filmy mamy spalić, co misie nota bene bardzo brunatnie kojarzy, jakie następne na stos: Henry Miller, Masłowska, Hłasko, Vargas Llosa, 'Psy', The Sopranos, Godfather? Wulgaryzmy to część języka a tym samym część artystycznego wyrazu.
                • lupus76 Re: A nie no faktycznie 24.02.11, 14:05
                  Cuxie:
                  To niech się "Psami" promują - tam te wulgaryzmy "grają".
                  Zestawienie słów "Chopin" i "chuj" to dla mnie dysonans i taka forma promocji jest jeśli nie głupia, to po prostu niesmaczna.
                  I powyżej napisałem: nie mielić, tylko cały nakład na Allegro i niech ludzie się zapoznają.
                  A koordynatora projektu spuścić po brzytwie i niech sobie jest managerem w klubie hip-hopowym.
                  • twardycukierek Re: A nie no faktycznie 24.02.11, 15:10
                    Ale nie znasz kontekstu użycia tych wulgaryzmów w komiksie, prawda? Jest to w kontekście ukazanej historii dobre odzwierciedlenie slangu panującego wśród pewnych grup młodzieży i gra tam równie dobrze jak rzucanie kurwami w 'Psach'. Historia może nam się wydawać bardziej lub mniej udana, ale czepianie się tylko wulgaryzmów uważam za małostkowe.
                  • der_wanderer Re: A nie no faktycznie 25.02.11, 11:09
                    Nie bardzo rozumiem, gdzie dysonans. Czy Chopin nie miał chuja? Rozumiem, gdyby rzecz była o SKłodowskiej-Curie, wtedy cipa byłaby stosowna. A co do komiksu nie wypowiem się, bo go nie czytałem. Co by jednak nie powiedzieć, to Chopin z Sand na Majorce nie zbierali niezapominajek , choc obawiam się, ze bogoojczyźniani w to wierzą.
                    • twardycukierek Re: A nie no faktycznie 25.02.11, 11:15
                      Do-kła-dnie tak!

George Sand, o tak, ona jest wielką obrazą honoru Francji, policzkiem w twarz wielkiej kultury i pobożności tego kraju. Wraz z Chopinem i jego chujem, obraża całą kulturę Europy.
              • milleniusz Re: A nie no faktycznie 24.02.11, 18:57

> toż to dziedzictwo narodowe jest i takie hasła Ministerstwo Kultury powinno
                > finansować. W ramach krzewienia kultury wysokiej.

To jakaś trzeciorzędna odgrzewana informacja o jakimś niezbyt isotntym projekcie, którego fragmentem jest jakaś makatka. A media robią hucpę. Takie ich prawo i specyfika zresztą, ale jakoś nie chce mi się do tego dołączać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka