Dodaj do ulubionych

barwienie akrylu

11.02.07, 14:48
Dopiero zaczynam przygodę z decu posty na temat decu przeczytałam po kilka
razy,ale mam pytanie -czy tempera nadaje się do barwienia białej farby
akrylowej jeśli nie to czym to robić najlepiej.Jak moje pytanie jest głupie
to sory.
Obserwuj wątek
    • jadwiszka Re: barwienie akrylu 11.02.07, 19:46
      tempery sie do tego nie nadaja bo po wyschnieciu sa nadal wodozmywalne, moga
      sie mazac pod lakierem, farba moze Ci sie nie wymieszac, tylko powstana gluty.
      tempery sa jak plakatowki albo akwarele, łatwo zmywalne. jednak do barwienia
      bialej farby polecam akryle. sa w sklepach plastycznych słoiczki małe po okolo
      2,50 zl kolory sa bardzo intensywne i wcale nie musisz od razu inwestowac w
      duze farbki.
      co wiecej, jesli np pocieniujesz temperami trzeba będzie ostroznie obchodzic
      sie z lakierowaniem, przez pierwsze warstwy, bo farby moga sie rozplynac. co
      nie znaczy ze jest to do wykonania niemoziwe, tylko po co sie meczyc

ja z duzych mam tylko czarna, złota, ciemna brązowa i zielona, bo walsnie
      takich mi najwiecej schodzi. natomiast wole sobie kupic male a pare kolorow.

nie polecam tanich akryli pakowanych po kilka z allegro np, bo sa słabokryjace
      i kolory sa po prostu brzydkie, malo intensywne.
      najlepiej kupic farbki w sklepie dla plastykow, sa rozne rodzaje, rozne
      wielkosci, rozne ceny, mozna wybrac cos dla siebie.

niektorzy barwia tez biale emalie barwnikami do akryli, ale ja np maluje duzo
      bez uzywania bialej farby wiec kolory powstale przez mieszanie bialego z czyms
      mnie slabo interesuja:)lubie intensywne barwy:)

wydaje mi sie ze dyskusja na temat temper juz byla na Pięknych ozdobach
      wlasnorecznie...poszukaj, moze tam znajdziesz cos wiecej
    • greglis Re: barwienie akrylu 12.02.07, 09:23
      Polecam zakup kilku tubek farb akrylowych ,nie temper
      najczęściej używane są :)
      czerń , biel , ochra , błękit pruski lub paryski , czerwień, brąz
      jako uzupełnienie można jeszcze dokupić gotową zieleń , fiolet, bordo
    • marcin.box Re: barwienie akrylu 12.02.07, 13:34
      Dziękuje za informacje co zrobić gdy chce malować duże powierzchnie np. donice
      farby do decu są w takich małych pojemnikach.
      • jadwiszka Re: barwienie akrylu 12.02.07, 15:56
        hmmm ale mała tubką farbki akrylowej mozesz pomalowac 10 donic i wystarczy. sa
        wydajne. poza tym w sklepach dla plastykow sa sprzedawane tez wieksze
        opakowania.nie slyszałam o "farbach do decu". są po prostu artystycne farby
        akrylowe
    • marcin.box Re: barwienie akrylu 13.02.07, 13:51
      Kiepska ze mnie malarka u mnie w sklepie dla plastyków kupiłam farby akrylowe
      20 ml za 4zł niewiele umiem tym pomalowac na donicę potrzebowała bym z pięc
      takich tubek razy dwie warstwy albo takie większe słoiczki po 17zł moja donica
      byłaby bezcenna.Kupiłam też duluxa akrylowego do drewna i metalu bo przeczytałam
      na forum że jest dobry,ale alo ja robie coś nie tak albo farba jakaś dziwna
      bardzo gęsta jak galareta a tam pisze żeby nie rozcieńczac o ile pierwszą
      warstwę jakoś udało mi się pomalowac to drugiej już nie spływ tak jakby się
      oddzielała.Nie poddaje się ale jeśli możecie HELP!
      • zuzia75 Re: barwienie akrylu 13.02.07, 19:18
        Ja używam duluxa i nie mam z nim żadnych problemów. A przerobilam już kilka
        puszek. Jest gęstawy, ale przed użyciem trzeba go dobrze wymieszać. Sprawdź
        termin ważności. Ostatnio natknęlam się w Leroya na....przeterminowanego
        czarnego duluxa.
    • marcin.box Re: barwienie akrylu 13.02.07, 17:20
      Jadwiszko przepraszam miałaś rację te farby ze sklepu dla plastyków są bardzo
      wydajne moją donicę pomalowałam jedną tubką tej farby trochę ją rozwodniłam i
      wyszło ok nawet mi spękało. Ale nadal nie wiem co się stało z tym duluxem czy
      ktoś miał taki sam problem jak ja.To moja pierwsza praca i nie jestem plastykiem.
      • jadwiszka Re: barwienie akrylu 13.02.07, 18:04
        hmm nie znam, sie ale moze ten dulux stary? ja mam sniezke- emalie do drewna i
        metalu i ma konsystencje rzadkiej smietany, taka lejaca.... wiec z tym duluxem
        nie pomoge:(
      • mraw Re: barwienie akrylu 02.03.07, 13:51
        Witam,
        mój dulux też jest straszliwie gęsty, a nowiutki, dopiero go kupiłam.

A czy używacie duluxa emalię do drewna czy emulsję do ścian?

Obie farby są akrylowe, obie "kolory świata" czy coś podobnego, przy czym emalia
        do drewna (i metalu jednocześnie) jest droższa i w mniejszych opakowaniach, a
        akrylowa do ścian jest także w większych. Obsługa w sklepie do drewna
        zdecydowanie poleca emalię i odradza emulsję ścienną...

Natomiast ja kupiłam kilka testerów tej akrylowej do ścian i używałam do drewna.
        Konsystencja jest rzadsza, gęstej śmietany, fajnie się maluje i jak na razie
        prace polakierowane wyglądają ok. Mimo ostrzeżeń nic się nie działo.... Więc
        może można tą emulsję akrylową do ścian?
        Bo jak malować takim gęścielcem, którego nie wolno rozwodnić?!

Podzielcie się swoimi doświadczeniami
      • olusia19 Re: barwienie akrylu 06.03.07, 09:14
        Witam!
        Dulux jest gęsty z zasady, ale zawsze wychodzę z założenia, ze skoro jest to e
        m a l i a w o d n a, to zawiera jakąś ilość wody, która oczywiście wyparowuje
        nawet wówczas, gdy mamy otwartą puszkę. Wobec czego po pierwsze zawsze sobie
        odlewam do słoiczka jakąś część do obróbki, ot, tak na oko - do dużej
        powierzchni więcej do małej mało i czasem dolewam po odrobinie wody. [Słoiczki
        są np. po malutkich koncentratach pomidorowych - tylko trzeba zamknąć
        podkładając kawałek torebki foliowej, bo się wieczko przyklei na zawsze].
        Ponadto takie odlanie służy mi do zmiany np. odcienia farby - mam wówczas jakąś
        porcyjkę innego odcienia, który mogę znowu użyć na nowo nie mieszając.
        W każdym razie jak gęstnieje to po prostu dolewam wody małymi porcjami, aż
        uzykskam zadawalający efekt.
    • marcin.box Re: barwienie akrylu 02.03.07, 16:18
      Mój dulux jest do drewna i metalu bardzo gęsty ale taki powinien być jak się
      okazało problem był w barwniku brązowym z innymi jest ok. Ja troszeczke
      rozwadniam maluje miękkim pędzlem ładnie kryje i jest ok.
      • abi1412 Re: barwienie akrylu 05.03.07, 10:16
        Moim zdaniem gęstość duluxa jest atutem - świetnie kryje.
        Natomiast do barwienia używam barwników dufy. Spora paleta barw, ładnie łączą
        się się innymi farbami(z duluxem zwłaszcza). Często maluję czystym pigmentem.
        Za 250ml płacę 8zł.

Pozdrawiam.
    • marcin.box Re: barwienie akrylu 05.03.07, 12:12
      Co to jest dufy i gdzie się to kupuje.
      • abi1412 Re: barwienie akrylu 05.03.07, 15:21
        Dufa (pisana przez umlaut) jest firmą produkującą farby i nie tylko. Podaję
        link do palety barw www.dufa.com.pl/CMS/barwniki/barwniki.html
        Ja kupuję te pigmenty w sklepie budowlanym, wiem jednak, że jest sklep
        internetowy tej firmy. Jak wrzucisz w google to znajdziesz(sorry, ale dzisiej
        bardzo czas mnie goni).
        Pozdrawiam serdecznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka