22.02.07, 23:04
inesk, polecam pod rozwagę umieszczenie tego wątku na stałe u góry, możemy tu
zamieszczać ciekawe stronki o witrażu, albo z projektami itd.
Będzie zawsze pod ręką i nie trzeba będzie dryfować w poszukiwaniu czegoś po
całym forum, kiedy już obrośniemy w siłę ludzi i wątków :))
Co myślisz?
zaraz, niech no pomnę jak się te linki wkleja, żeby się otwierały...
;))
Obserwuj wątek
    • inesk Re: Linki 24.02.07, 16:00
      Ok nie ma sprawy,a więc wsyztskie linki wstawiamy sobie tutaj,moze z jakims
      dodatkowym opisem,zeby bylo wiadomo co jest na dane stronce.
      • baszalotta Re: Linki 24.02.07, 21:06
        dobra, to ja zacznę-
        mały kursik dla początkujących, zarchiwizowany wątek z RiO bodajże:
        www.forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=25030407&a=25030407&t=1164804052268

wkleiłam jak leci, trzeba sobie skopiować do okienka przeglądarki, powinien się
        otworzyć.

• baszalotta Re: Linki 24.02.07, 21:07
          o kurczaku, coś nie wyszło- no to jeszcze raz:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=25030407&a=25030407&t=1164804052268
          • qoobaq Re: Linki 04.06.07, 22:38
            poczytałem sobie ten link i okazało sie , ze niektóre rzeczy robie inaczej, np:
            1.pod tiffaniego szablonuje skalpelem zamiast nożycami do szablonowania - są co
            prawda wygodne i pozwalają na większa swobode w docinaniu kawalkow, ale w
            rezultacie często powstają szczeliny miedzy poszczególnymi elementami co moim
            zdaniem znacznie utrudnia lutowanie.
            2. Zamiast odrysowywać poszczególne fragmenty można po prostu pomoczyć szablon,
            położyć go na szkle i ciąć wzdłuż krawędzi papieru. Zresztą po dojściu do pewnej
            wprawy w cieciu, jeśli używa sie szkieł transparentnych a nie opalizujących
            można sobie położyć szkiełko na projekcie i ciąć z wolnej reki.
            3. Przed odłamaniem kawałka obciętego szkła, czasem warto go ostukać od dołu,
            żeby pokazało sie pękniecie wzdłuż ciecia - dzięki temu krawędź będzie gładsza -
            ale to tylko przy bardziej skomplikowanych kształtach, przy prostych cieciach
            najlepiej łapać szczypcami i delikatnie badając wytrzymałość odłamać za jednym
            zamachem całość.
            4. No i dokładnie oszlifować krawędzie i nierówności szlifierka lub osełka a
            później umyć - jeśli nie miało sie palców upapranych masłem to wystarczy bieżąca
            woda 8-). Ten ostatni punkt pozwala zaoszczedzic sporo nerwów i taśmy, która
            będzie sie przyklejała tam gdzie powinna
    • qoobaq Re: Linki 04.06.07, 21:00
      tu jest taka stronka dla angielskich witrazystow - hobbystow i zawodowcow,
      porady techniczne , forum itp - poleca, bywa bardzo uzyteczna 8-)
      www.stainedglassnews.co.uk/
    • pysiaktl Re: Linki 27.06.07, 23:01
      bardzo fajne witrazyki wykonane farbkami zelowymi na folii

www.karuzelamarzen.webpark.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka