najeeli 22.02.10, 09:32 czy można nosić noworodka w chuscie zima? do szkoły córki mam 5 minut a musze ja odprowadzac, bo przed szkołą parking Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
najeeli Re: chusta zimą 22.02.10, 09:48 i która chusta lepsza? wiązana czy kółkowa? nie mam żadnego doswiadczenia Odpowiedz Link
opium74 Re: chusta zimą 22.02.10, 09:47 ja nosiłam, nie noworodka bo miał już pół roku ale zakładałam taką za dużą kurtke i młodego w chuście zapinałam razem z sobą. Na nogach miał półspiochy lub rajstopki, getry (wydziergane na drutach) i zamszowe "kozaczki" na górze body z krótkim, bluza z długim i w zalezności od tego jak było zimno i jak wystawal z chusty (czy ręce w środku czy nie to albo bluza z kapturem albo nic. na to polarowy szalik i czpka W chuście ciężko zmarznąc - raczej trudno dobrac odpowiednio mniej warstw Odpowiedz Link
slimakpokazrogi Re: chusta zimą 22.02.10, 09:52 zdecydowanie wiązana - w kółkowej ciężko wsadzić dziecia pod kurtkę... Ja calutką zeszłą zimę nosiłam młodego TYLKO w chuście. IMO chusta zimą lepsza niż wózek - nawet przy siarczystym mrozie dziecka Ci nie przewieje) Odpowiedz Link
18_lipcowa1 Re: chusta zimą 22.02.10, 09:53 najeeli napisała: > czy można nosić noworodka w chuscie zima? do szkoły córki mam 5 minut > a musze ja odprowadzac, bo przed szkołą parking mozna, ja swoją nosilam cały czas Odpowiedz Link
figrut Re: chusta zimą 22.02.10, 09:57 Jeśli nie jest ślisko, to jak najbardziej i najlepiej pod kurtką bez ubierania samego dziecka. Spraw sobie chustę wiązaną, bo ma najwięcej możliwości noszenia (ja miałam kieszonkę i też sobie chwalę, ale jednak wiązana dałaby mi większe pole manewru). Odpowiedz Link
cura_domestica Re: chusta zimą 22.02.10, 17:04 Jak chcesz nosić noworodka to tylko wiązana, kółkowa jest dla starszych dzieci. Ja bez chusty nie istnieje bo mi brak trzeciej ręki Odpowiedz Link
zuzanka79 Re: chusta zimą 22.02.10, 17:19 A ja tak jak Cura Chustę ma elastyczną póki co, ale rozglądam się za tkaną wszak Marysia co raz większa. Nie raz i starszego zaangażuję w motanie Odpowiedz Link
freederike Re: chusta zimą 22.02.10, 17:46 ja używałam po kolei kieszonki, kółkowej i wiązanej. Z doświadczenia napiszę, że najwygodniejsza jest wiązana, ale na wypady, gdzie szybko trzeba chustę zarzucić i skorzystać dobra jest kieszonka i kółkowa. Pierwszą kupiłam kieszonkę, niby dobra dla maluchów, a ja doceniłam jej zalety jak starsza podrosła i nosiłam ją w pozycji siedzącej. W międzyczasie nosiłam ją w kółkowej, ale u bolały mnie plecy i ciężar czułam głównie na jednym ramieniu, do tego ramiona mam spadziste i nigdy tej chusty nie mogłam dopasować. Niby nosi się ją podobnie jak kieszonkę, a jednak inaczej się to czuje. Majtana chusta to poezja, równimiernie rozkłada ciężar, ale u nas sprawdziła się głównie na dłuższe spacery. Na krótkie mała chodziła na nogach, a jak się zmęczyła to do kieszonki na biodro. W zimie np łatwiej mi było zarzucić w razie potrzeby chustę kółkową, albo kieszonkę, niż zdejmować na parkingu przed sklepem kurtkę i majtać się. Odpowiedz Link