lelieb 01.03.10, 20:26 Jeszcze nie wiadomo co będzie,ale od samego początku myślę nad imieniem dla synka (dla córki wymyśliłam).Każde,które przychodzi mi do głowy z kimś się kojarzy,mąż też nie ma pomysłu Podpowiedzcie jakieś ładne,miłe dla ucha... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiaiwona_1 Re: Myślenicę mam.... 01.03.10, 20:27 Kuba, Igor, Michał, Marek (choć to bardziej "dorosłe" imię), Paweł. Odpowiedz Link
karra-mia Re: Myślenicę mam.... 01.03.10, 20:27 Maksymilian ja idę na żywioł, jak przy Maksie własnie jak się urodzi, powiedzą co to i wtedy mnie natchnie Odpowiedz Link
serei Re: Myślenicę mam.... 01.03.10, 20:28 Kajetan, słowo, cholernie mi się podoba - Kajtek Odpowiedz Link
rybalon1 Re: Myślenicę mam.... 01.03.10, 20:29 ja mam Dariusza , Darka ,Darusia - jest śliczny i bardzo mądry Darki to świetne chłopaki .... no i jest tylko 1 Darek na całe przedszkole Odpowiedz Link
lelieb Re: Myślenicę mam.... 01.03.10, 20:30 Podoba mi się Janek,Szymon,Witek...nie wiem Odpowiedz Link
semida Re: Myślenicę mam.... 01.03.10, 20:35 KONRAD.Cudne imię,jak tylko będę miała syna tak dam mu na imię. Odpowiedz Link
lelieb Re: Myślenicę mam.... 01.03.10, 21:39 O,mi też się podoba,ale nie przejdzie...Mąż się nie da ruszyć,a to przez to,że miałam takiego w życiorysie Te chłopy! Odpowiedz Link
cudko1 Re: Myślenicę mam.... 01.03.10, 21:40 adam, rafał, mateusz, tomasz, jeremiasz, tymoteusz, damian Odpowiedz Link
cudko1 Re: Myślenicę mam.... 01.03.10, 21:51 lelieb napisała: > Dużo ładnych wymieniłyscie no ja wszystkie najładniejsze Odpowiedz Link
cudko1 Re: Myślenicę mam.... 01.03.10, 21:56 lelieb napisała: > Noo,dzięki! A jak Wam się podoba Hania? nie podoba ale mi się w ogóle babskie ie podobowują, więc olej moje zdanie , moja młoda to miała być chłop o jednym z w/w imion, i mnie zrobiła niespodzankę Odpowiedz Link
truscaveczka Re: Myślenicę mam.... 02.03.10, 09:52 Hania mi się podoba tak bardzo, ze nie tylko siostrę tak nazwałam (odrobina terroru i rodzice odpuścili Agatkę). I tak sobie myślę, ze jeśli kiedykolwiek uda mi się mieć drugie dziecko, to dziewczynkę tez nazwę Hania - a co! Odpowiedz Link
endi100 Re: Myślenicę mam.... 01.03.10, 21:52 No i ja też mam myślenicę. Z chłopakiem to jeszcze pół biedy, bo mamy tylko 2 typy Jan i Wiktor, ale dla dziewczynki mam aż 7 typów. I tu będzie większy problem Odpowiedz Link
elske Re: Myślenicę mam.... 01.03.10, 21:59 Ja mam Mateusza w domu.W 6 mies ciaży zaczelam szukać imienia dla syna (czułan na 100% że to syn bedzie i dla dziewczynki nie szukałam imienia).Patrzyłam na brzuch i myślałam.Najpierw chciałam Krystiana, Emila lub Olafa, żeby imię było i w norweskim kalendarzu i w polskim.Ale za cholere mi nie pasowało.Pewnego dnia kąpiac sie pomyślałam własnie o Mateuszu (skojarzenie z książką "Ania z Zielonego Wzgórza" , brat Maryli).I od tego czasu nie potrafiłam inaczej myśleć o moim dziecku.Mateusz i koniec. Nawet jak mój teść, cały w skowronkach oznajmił że ma Mateusz na drugie i myślał że to na jego cześć syna nazwiemy (nie przepadam za teściem , ma to na własne życzenie),przez chwilę chciałam synowi imię zmienić.Ale żadne inne imię mi nie pasowało. Odpowiedz Link
ania_silenter Re: Myślenicę mam.... 01.03.10, 22:08 Jeremi(asz), Wiktor, Ignacy, Tymoteusz, Maksymilian, Roch, Jędrzej. Odpowiedz Link
kotka.zielonooka Re: Myślenicę mam.... 01.03.10, 22:34 O rany - pieknych imon kobiecych mam "na peczki" a męskich - w 90% nie cierpię! Zadne "dariusze", "damiany" "dawidy" czy "igory" (nie ujmujac oczywiscie dzieciom ktore takie imiona nosza) Nie cierpie tez obecnej "fali" na imiona z pokolenia naszych dziadkow (wszystkie te "stanisławy", "władysławy","ignace" itp.) Mi sie chyba tylko pare imion meskich podoba - prostych, ponadczasowych i takich w sumie zwyczajnych : Marek, Tomasz, Wojciech, Mateusz, Rafał ... i to chyba wszystko Z tych co podałyscie to jeszcze ujdzie : Jeremi, Maksymilian, Wiktor, Szymon, moze jeszcze faktycznie Konrad (ale bez szału) No wybredna jestem Odpowiedz Link
kotka.zielonooka Re: Myślenicę mam.... 01.03.10, 22:36 z tych "prostych i fajnych" to Adam jeszcze ps. Damian ... yyyhhh... nie macie od razu skojarzen z horrorem "Omen" i "Detektywem Inwektywem" ktory mial syna Damiana?! Odpowiedz Link
elske Re: Myślenicę mam.... 01.03.10, 22:42 Lubie jeszcze imię Kornel .Z Makuszyńskim mi sie kojarzy ("Szaleństwa panny Ewy" czytałam z szybkością wodospadu ). Odpowiedz Link
kotka.zielonooka Re: Myślenicę mam.... 01.03.10, 22:50 ja lubie w wersji zenskiej "Kornelia" Odpowiedz Link
cudko1 Re: Myślenicę mam.... 01.03.10, 22:48 kotka.zielonooka napisała: > O rany - pieknych imon kobiecych mam "na peczki" a męskich - w 90% nie cierpię! > a ja nie mam ani jednego babskiego w sumie, córkę nazwałam na tzw. przymus bo jakos trzeba było p.s. no moej mi sie podoba, ale nie chciałam az w taki samozachyt popadać zeby sowje dziecie mym imieniem nazywać Odpowiedz Link
cudko1 tak wiem moje pisanie 01.03.10, 22:48 ciężko rozczytać ale mnie tu właściwie nie ma Odpowiedz Link
kotka.zielonooka Re: tak wiem moje pisanie 01.03.10, 22:51 a rade rozczytac ja mam tyle "typów" na zenskie ze jak bede miala córkę - to chyba nadam jej z 10 imion Odpowiedz Link
aguacate Re: tak wiem moje pisanie 01.03.10, 22:55 Polecam forum Wszystko o imionach A powiedz, jaki typ ci sie bardziej podoba? Starodawne? Retro? Z lat 70 tych? Nowoczesne? Miedzynarodowe? No i co by dobrze z nazwiskiem wspolgralo? Ja ostatnio zakochalam sie w imieniu Tytus Odpowiedz Link
slimakpokazrogi Re: Myślenicę mam.... 01.03.10, 23:05 a ja podpowiem nie typy, ale sposób wyboru. Weź kalendarz i wypisz wszystkie imiona, które "ewentualnie mogą być". potem, niech Twój mąż l,.;/dfodrzuci te, które wybitnie mu nie pasują. Następnie możecie skonsultować listę z kimś bliskim - żeby nie bylo, że wybierzecie imię, które którejś babci będzie się źle kojarzyć (o ile to dla Was istotne). Potem sprawdźcie popularność wybranych imion - np. proponowany tu Mateusz , który mi równiez się dość podoba - od kilku lat jest pierwsze-drugie w częstości nadań - pytanie też, czy Wam to przeszkadza... Z kolei imię "jedyne w mieście" może narazić dziecko na niemiłe komentarze ze strony rówieśników... dzieci potrafią się czepiać niestety... Odpowiedz Link
cudko1 Re: Myślenicę mam.... 01.03.10, 23:18 NO JA się w cale nie dziwie ze mateusz jest na top liście bo to zajebiście piękne imie, które podoba mi się od lat 15 i od lat 15 wiedziałam że moje dziecko płci odpowiedniej będzie miało tak na imię - no ale się nie doczekam juz raczej, więc mam to co mam i też się cieszę Odpowiedz Link
tedesca1 Re: Myślenicę mam.... 02.03.10, 08:16 Błażej, Daniel, Sergiusz, Konrad, Patryk Odpowiedz Link
najeeli Re: Myślenicę mam.... 02.03.10, 08:49 ja wybrałam dla synusia Jan ale wczoraj mąz powiedział, że może Kamil i tak się zastanawiam Odpowiedz Link
truscaveczka Re: Myślenicę mam.... 02.03.10, 09:51 Napiszę niepopularnie Sławomir, Kazimierz, Antoni. Odpowiedz Link
tedesca1 Re: Myślenicę mam.... 02.03.10, 11:02 naprawdę chciałabyś mieć dziecko o imieniu Kazik? Odpowiedz Link