olinka20 14.05.10, 20:31 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7885442,Badanie_nt__bezzebnosci_Polakow__miastowi_maja_wiecej.html Przerazające sa te liczby 4% ludzi w wieku 35-44 lat NIE MA ANI JEDNEGO ZĘBA!!! Ja pierdzielę! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doral2 Re: Macie zęby?? 14.05.10, 20:34 po części z zaniedbania po części ze strachu przed stomatologiem po części z braku kasy na stomatologa prywatnego, a zanim do państwowego się doczekają, to często ząb nie do uratowania po części z warunków genetycznych jakie posiadają.. a teraz idę sobie poczytać zalinkowany artykuł Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Macie zęby?? 15.05.10, 10:00 Na nfz można raz na pół roku robic przeglad, wtedy mozna też zapisac sie na leczenie. LUdzie nie chodzą do dentysty bo nie i juz. Odpowiedz Link
grave_digger Re: Macie zęby?? 14.05.10, 20:35 mam wszystkie tak jak mnie urosły znaczy jednego nie mam, bo jedna ósemka mi się nie wyrżnęła (uff, co za trudne słowo) Odpowiedz Link
grave_digger Re: Macie zęby?? 14.05.10, 20:36 acha, dodam, że mam znajomych... rodzinę znajomych i tam nikt nie chodzi do dentysty, bo chyba się boją czy co, nie wiem. tracą zęby strasznie szybko. Odpowiedz Link
olinka20 Grave 14.05.10, 20:42 Ja panicznie boje sie dentysty- wyniosłam panikę z czasow dentystek szkolnych... Genetycznie też mam przesłabe, ale mimo wszystko staram sie dbać. Ciężko mi uwierzyc, ze w tak sumie młodym wieku ludzie nie mają w ogóle zębów... Odpowiedz Link
grave_digger Re: Grave 14.05.10, 20:48 taka mentalność po prostu. kiedyś też się bałam panicznie. straszecznie panicznie. nie mogłam nawet wymawiać słowa dentysta bo się bałam ale odkąd w wieku 14 lat trafiłam na pewną super dentystkę, strach zaczął powoli mijać i sama nie wiem kiedy przestałam się całkowicie bać. dziś jestem wolna od tamtego lęku i wciąż u tej samej dentystki Odpowiedz Link
lineczkaa Re: Macie zęby?? 14.05.10, 20:48 Mam. Wszystkie. No! poza ósemkami, bo nigdy nie wyrosły, nawet zawiązków ósemkowych nie mam . Odpowiedz Link
kotka.zielonooka Re: Macie zęby?? 14.05.10, 20:51 Mam . Jedna ósemka (górna) usunieta , 3 jeszcze siedza i nie wylazły . W dolnej siódemce (lewej) mega dziura co okazało sie 4 dni temu u dentysty i chyba bedzie kanałowe Poza tym - zeby mam ok - moze ze 3-4 plomby Odpowiedz Link
karra-mia Re: Macie zęby?? 14.05.10, 20:54 Mamy nie mam czwórek, bo kiedyś tak naprawiono mi wadę zgryzu, wyrywając wszystkie czwórki Właśnie wczoraj wyleczyłam ostatniego zęba, bo jakoś w ciązy nabrałam odwagi Odpowiedz Link
doral2 Re: Macie zęby?? 14.05.10, 21:03 phi, ten artykuł niczego nowego nie wnosi do sprawy. kiedyś spotkałam się z przypadkiem pacjenta ok. 45-letniego, który nie miał jedynek. od dzieciństwa. a po zrobieniu pantomogramu, okazało się że te jedynki to on miał, tyle że mu rosły zamiast pionowo to poziomo i siedziały w dziąsłach. mieli chirurgicznie jakoś mu te zęby powyciągać, ale nie znam szczegółów. Odpowiedz Link
zebra51 Re: Macie zęby?? 14.05.10, 21:13 eee, słabe z was herbatniki! Nasza niania wczoraj wyrwała dwa tzw. trzecie zęby. Jeszcze chyba jeden został. Rosną kobiecie w poziomie, wzdłuż szczęki. Odpowiedz Link
princy-mincy Re: Macie zęby?? 14.05.10, 22:40 mam wszystkie, 32 sztuki, pelna klawiatura i to mimo, ze nie lubie chodzic do dentysty (ale zmuszam sie w imie wyzszego dobra, czyli mego uzebienia) i mimo ze sa slabe po prostu o nie dbam, nawet w biurze mam szcoteczke i paste i po lunchu ide umyc, nie wytrzymalabym do wieczora i chocbym nie wiem jak naje..na byla (teraz mi sie wlasciwie nie zdarza, ale kiedys owszem) to nie usnelabym z nieumytymi zebami Odpowiedz Link
exotique wszystkie 28 14.05.10, 23:54 8mki sie nie pokazuja, jedna chciala ale zostala wygrzebana zanim by mi rozsadzilo szczeke- czyli zanim wypchnelaby mi z paszczy jedynki. Odpowiedz Link
kama_msz Re: wszystkie 28 15.05.10, 08:44 mam 30 - jedna 8 usunięta chirurgicznie, bo źle rosła, druga niewyrżnięta. moje dzieciaki są uczone, że dentysta jest ok i nie mam z nimi problemu, zwłaszcza, że dentystkę mają cudowną. co do kasy to bez przesady - miałam praktyki w przychodni mającej umowę z funduszem. wiadomo, że jak ktoś przychodzi dopiero jak zęby się sypią i potrzebuje mostu czy koron za kilkaset zeta, to fundusz tego nie pokryje, ale jeżeli chodzi się regularnie na przeglądy i się nie dopuszcza do takiej sytuacji, to wcale nie trzeba wtopić nie wiadomo ile kasy. i kolejki tez wcale nie masakryczne. co do bezzębności to wam anegdotkę z praktyk opowiem. przychodzi facet - taki właśnie na oko - 35/40 lat. robi przegląd, ja wypełniam diagram. no i doktor mi dyktuje - na górze było kilka zębów, reszta brak. no i dyktuje dół - "37 ubytek, 35 ubytek, reszta brak". na co ja się pytam - brak ubytków? a ona - brak zębów też dla mnie niepojęte było, że młody w sumie facet ma w żuchwie całe 2 zęby Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Macie zęby?? 15.05.10, 09:59 Mam. Niedługo kolejna ósemke usuwam bo nie mam na nie miejsca. Żałuje że kiedyś nie pousuwałam zawiązków ósemek. Reszta w komplecie. Odpowiedz Link
gagunia Re: Macie zęby?? 15.05.10, 10:25 Nie mam jednej szóstki, bo się rozpadła po byle jakim leczeniu kanałowym. Ubolewam nad tym bardzo. Na szczęście nie widać tego jak się śmieję, ale w najbliższym czasie idę uzupełnić lukę. Niestety wielu moich znajomych jak się śmieje to pokazuje bezzębną szczenę od 4 do 7. Znam tez takich, co mają "zardzewiałe" jedynki, dwójki i uśmiechają się zakrywając usta albo z zamkniętymi ustami. Co najgorsze nie są to ludzie ani biedni ani głupi. Stać ich na prywatną wizytę u dentysty. Niektórzy mówią wprost, że nie pójdą do dentysty ze strachu. Odpowiedz Link
guderianka Re: Macie zęby?? 15.05.10, 13:30 mam wszystkie i wszystkie swoje mój Tata przed śmiercią miał również wszystkie swoje, w dodatku zadbane i piękne a za sobą tylko jedną wizytę u dentysty- i to po to, by poradzić sie co zrobić z jednym mleczakiem, który nie wypadł Mam genetyczne szczęście, u dentysty byłam 4lata temu-pilnując sie w czasie ciązy, wcześniej w wieku 13 lat miałam zakładane plomby. Ostatnio na kontroli 3 mce temu by usłyszeć że wszystko nadal w porządku Odpowiedz Link
mona_mayfair Re: Macie zęby?? 15.05.10, 14:18 Mam w sumie, bo brak tylko 1 piatki, ktora mi nie wyrosla ( brak zawiazek czy cus tam) Odpowiedz Link
prigi Re: Macie zęby?? 15.05.10, 21:39 stan na dzień dzisiejszy: -brak trzech ósemek- w tym dwie nie wyszły (jedna nie ma miejsca i jestem molestowana, aby ją wyrwać, tylko coś mi jaj brakuje:/)P -brak jednej siódemki, która została poświęcona na rzecz wychodzącej ósemki-była w fatalnym stanie -mam w sumie czwórkę z małą zaplombowaną dziurką, tylko problem polega na tym, ze tam żadna plomba się nie trzyma-jest na ten ząb wyrok, tylko ja się nie chce zgodzić zęby mam fatalne, ale odkąd zaczęłam regularnie chodzić na kontrole to przestały się psuć Odpowiedz Link
figrut Re: Macie zęby?? 15.05.10, 21:56 Mam własne zęby, co prawda nie wszystkie ale nie mam tych, których nie muszę koniecznie uzupełniać aby jakoś wyglądać Jedynka prosi się o naprawę, to będzie naprawiona ale nie wymaga po za plombą żadnych koronek itp. Większość życia mieszkałam na wsi i tam też miałam takiego dentystę, że plomby założone w wieku około 14 lat mam w stanie idealnym po dzień dzisiejszy. Co prawda dwie to amalgamat, ale jedna biała porcelanka i są idealne Zęby to chyba duża zasługa genów. Tata miał własne zęby do lat 55, później musiał do 60 usunąć kilka i miał sztuczne, ale 5 sztuk w wieku lat 65. Mama miała gorsze, choć dbała bardzo o nie dbała i w wieku 35 lat miała już część na tzw. mostku (cokolwiek to znaczy). Aaa i w tym roku stuknie mi 39 Odpowiedz Link
figrut Re: Macie zęby?? 15.05.10, 22:07 Właśnie wlazłam na forum pod linkiem i co się dowiaduję ? Nie ma jak kolejne próby dentystów absurdello 15.05.10, 00:50 Odpowiedz cytując Odpowiedz do 32 razy sztuka (u niektórych do 28) U mnie jedyne trwałe plomby to te co mi prawie 30 lat temu w szkole średniej zrobiono, wszystkie nowe, to drogie porażki zakończone utratą zęba. Gówniane materiały sprzedawane za ciężkie pieniądze i co raz większe ubytki (((( Odpowiedz Link
dziub_dziubasek Re: Macie zęby?? 16.05.10, 09:29 Mam wszystkie swoje i tylko w jednym plombę. Mąż ciągle u dentysty siedzi, mimo, że bardziej niż ja dba o zęby. Geny pewnie... Odpowiedz Link
jowita771 Re: Macie zęby?? 17.05.10, 11:54 Ja mam zęby niezłe. Trochę spaprałam sprawę w czasie podstawówki. Wtedy leczenie ze znieczuleniem było rzadkością, a ja się bardzo bałam, więc mam trzonowce dziurawe jak diabli. Zaplombowane oczywiście. Nie mam jednej szóstki, bo mi lekarz powiedział, że nic nie da się zrobić. Z drugim takim samym poszłam do innego lekarza i wyleczył. powyrywałam zdrowe ósemki, bo mam duże zęby i by mi się pokrzywiły, nie było miejsca na tyle zębów. Ogólnie ładne. Kiedyś spotykałam się z Amerykaninem, który nie wierzył, że nie nosiłam aparatu, bo takie równe. Bardzo dbam o zęby córki, wyrobienie dobrych nawyków to połowa sukcesu, druga połowa to geny, a to ma po mnie. Mój mąż ma bardzo słabe zęby. Jak go poznałam to miał fatalne. Zawsze zwracałam uwagę na zęby u facetów, a na męża trafił mi się taki z kiepskimi. Teraz ma ładne, ale chyba parę tysiaków na to poszło, nawet nie liczę. Odpowiedz Link
osa551 Re: Macie zęby?? 18.05.10, 12:53 Nie mam ósemek, wszystkie usunięte, bo nie było na nie miejsca. Odpowiedz Link