Dodaj do ulubionych

kulinarny znów:/ szybko- kopytka

02.09.10, 12:20
laski ziemniaki na kopytka czy inne kluski gotujemy i puszczamy przez praskę, ale kiedy praska? jak sa juz zimne, czy
jak są ciepłe jeszcze?
Bo ja robie razs\ tak raz tak i b.czesto wychodzi mi ciasto klejące i wodniste i ile bym mąki nie dała to nic a nic sie nie
zagęszcza ono./ CO robie nie tak? mąkę , jajco czy inne cuda dodaję jak ziemniaki są zupełnie zimne.
O kopytka mi chodzi. Jedni dają jajko, inni nie dają, sa przepisy z dodatkiem mąki ziemniaczanej i pszennej, inne
tylko z pszenną..kurde no.
Poza tym jaki sos zrobic do nich? na jakie sposoby najlepiej podać?
Obserwuj wątek
    • olinka20 Re: kulinarny znów:/ szybko- kopytka 02.09.10, 13:37
      Co do kopytek to nie pomoge, chociaz dzwoni mi, ze moja mama przez praskę to gorące
      przekładała. Ale co do sosu- ja prosta dziewczyna jestem i najbardziej lubię polane masłem i
      posypane cukrem, albo odsmazane na patelni.
    • mandziola Re: kulinarny znów:/ szybko- kopytka 02.09.10, 13:38
      Kopytka trzeba zagniatać SZYBKO. Ja robię i zimnych zemniaków i z ciepłych. Mąki
      ziemniaczanej dodaję tylko jak robię z młodych, bo maja mało skrobi.
      A podaję najczęściej z bigosikiem i skwareczkamismile
      • bryanowa-1 Re: kulinarny znów:/ szybko- kopytka 02.09.10, 14:22
        ziemniaki ciepłe przez praske bo ciepłe lepiej przechodzasmile mozesz ugniesc juz
        zimne sprasowane uprzednio z maka i twarogiem.ja nie daje jajka NIGDY,daje
        odrobine soli i roluje wałeczek ,spłaszczam go i dalej to juz chyba sama wiesz
        he he.ja podaje posypane cukrem i cynamonem polane odrobina roztopionego masłatongue_out
        • mandziola Re: kulinarny znów:/ szybko- kopytka 02.09.10, 14:30
          Bry - ale z twarogiem to leniwe sąsmile
          Kopytka sa z samych ziemniaków i maki, ewentualnie z jajkiem (ja czasem daję
          czasem nie).
          • beata985 Re: kulinarny znów:/ szybko- kopytka 02.09.10, 22:02
            mandziola napisała:

            > Kopytka sa z samych ziemniaków i maki, ewentualnie z jajkiem (ja czasem daję
            > czasem nie).
            to to są śluski kląskiebig_grin
            • mandziola Re: kulinarny znów:/ szybko- kopytka 02.09.10, 22:15
              Do klusek sląskich to się daje tylko make, ale ziemniaczana. A do kopytek
              pszenna i jajko.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka