20.10.10, 10:57
za dwa lata (no prawie trzy) czeka mnie komunia mojej córki. Przystąpi do niej, mimo tego co myślę ostatnio o księżach. Próbuję sobie wyobrazić siebie na spowiedzi i kurde już nie mogę. Pójdę do spowiedzi, ale nic nie powiem. No błagam noooo!! Mam obcemu człowiekowi zwierzać się z własnych spraw? Figa mu do tego! Sama sobie wybieram osoby, którym chcę się zwierzać z własnych niedociągnięć wink Czy Wy się spowiadacie? Co mówicie? Mówicie prawdę? Czuję wstręt do tych gości..
Obserwuj wątek
    • dezetta Re: spowiedź 20.10.10, 11:08
      Kiedy należałam do KK spowiadałam się szczerze bo taki był ogólny zamysł tego procederu, teraz spowiadam się przed samym Bogiem i czuję się z tym wspaniale.
    • iziula1 Re: spowiedź 20.10.10, 11:10

Czuje to samo.
      Niestety b.mi to przeszkadza.
      Może warto skorzystać ze spowiedzi u zakonnika, może jakaś znajoma może polecić ci księdza o otwartym sercu, godnego zaufania?
      Wiem, że ksiądz to tylko pośrednik, że spowiadamy się nie przed nim a przed Bogiem ale nie potrafie tego podobnie jak Ty oddzielić.

Poza tym kościół wpędza w poczucie winy zamiast koić i wskazywać drogę.
      Kurcze, a po ich ostatnich akcjach z krzyżem ,którego się wyparli, in vitro i szantaż wobec posłów, ich uzurpowanie sobie prawa do bycia sumieniem narodu, kiedy sami nie potrafią i nie chcą oczyścić własnego poletka ze zboczeńców seksualnych ...no nie mogę!
    • olinka20 Re: spowiedź 20.10.10, 11:12
      Nie chodze do koscioła i co za tym idzie nie chodze do spowiedzi.
      Problem z głowy.
    • mama_vinca Re: spowiedź 20.10.10, 11:23
      Nie rozumiem gdzie tkwi problem????Przeciez ty wcale nie masz obowiazku spowiedzi, tylko dlatego,ze to bedzie komunia twojej corki.
      • iziula1 Re: spowiedź 20.10.10, 11:31
        mama_vinca napisała:

> Nie rozumiem gdzie tkwi problem????Przeciez ty wcale nie masz obowiazku spowied
        > zi, tylko dlatego,ze to bedzie komunia twojej corki.

To, że ty nie rozumiesz nie znaczy że autorka nie ma problemu.
        • mama_vinca Re: spowiedź 20.10.10, 13:11
          iziula1 napisała:

>
          >
          > To, że ty nie rozumiesz nie znaczy że autorka nie ma problemu.

Jesli niekotrzy widza problemy tam gdzie ich nie ma to juz inna sprawa.
      • ez-aw Re: spowiedź 20.10.10, 11:55
        mama_vinca napisała:

> Nie rozumiem gdzie tkwi problem???? Przecież ty wcale nie masz obowiązku spowied
        > zi, tylko dlatego,ze to będzie komunia twojej córki

Spotkałam się z tym, ze 1 komunię dziecko przyjmuje razem z rodzicami. A co za tym idzie, rodzice powinni być w stanie łaski uświęcającej - czyli po spowiedzi. o tego przepisy mówią, ze katolik powinien przystąpić do spowiedzi przynajmniej raz w roku, czyli w okresie Wielkiej Nocy.

Jeśli już idę do spowiedzi, to zawsze wyznaję grzechy szczerze. Inaczej to nie ma sensu i jest nie ważne.Mogę zataić coś przed spowiednikiem , ale Boga nie oszukam.Dlatego jeśli mam zataić, to nie idę wcale.
        Mam o tyle dobrą sytuację, że znam wspaniałego księdza. Takiego z powołania. U niego się spowiadam, załatwiałam ślub, chrzest, czy pogrzeb. Wspaniały człowiek, który jest podporą. Warto takiego poszukać. Wtedy człowiek nie ma dylematów z sakramentami.
        • mama_vinca Re: spowiedź 20.10.10, 13:16
          Jesli autorka watku nie jest katolikiem lub jest katolikiem niepraktujacym, nie wierzacym w sakrament spowiedzi to jaki jest sens by do tej spowiedzi szla?Tylko po to zeby dobrze wygladac w oczach innych?
          • doral2 Re: spowiedź 20.10.10, 16:00
            nie, bo ponieważ ksiądz nie dopuści jej dziecka do komunii. są tacy nawiedzeni księża i nawiedzone parafia.
            ciężko to zakumać??
            • mama_vinca Re: spowiedź 20.10.10, 16:55
              doral2 napisała:

> nie, bo ponieważ ksiądz nie dopuści jej dziecka do komunii. są tacy nawiedzeni
              > księża i nawiedzone parafia.
              > ciężko to zakumać??

Umarlam ze smiechubig_grin big_grinbig_grin To ci rewelacjabig_grin
              -
              Pijemy?
              • anna_sla Re: spowiedź 21.10.10, 06:53
                mama_vinca napisała:

> doral2 napisała:
                >
                > > nie, bo ponieważ ksiądz nie dopuści jej dziecka do komunii. są tacy nawie
                > dzeni
                > > księża i nawiedzone parafia.
                > > ciężko to zakumać??
                >
                > Umarlam ze smiechubig_grin big_grinbig_grin To ci rewelacjabig_grin

A co Cię w tym cieszy? To jest tragedia, moja parafia jest tragedią.
                • mama_vinca Re: spowiedź 21.10.10, 11:20
                  Smieszy mnie ten wymysl, ze jesli ty nie pojdziesz do komunii to nie dopuszcza twojego dziecka do tego sakramentu! Bzdura!!!!
                  • anna_sla Re: spowiedź 21.10.10, 12:05
                    no bzdura, ale prawdziwa. Chyba jeszcze nie słyszałaś co się dzieje w porąbanych parafiach..
                    • mama_vinca Re: spowiedź 21.10.10, 15:27
                      To napisz mi w jakim miescie, w jakiej parafii i jaki ksiadz wymaga pieczatki od rodzica ze byl u spowiedzi i komunii bo w przeciwnm razie nie pozwoli na to aby dziecko moglo przystapic do pierwszej komuni.Plotki to jedna sprawa a prawo kanoniczne to druga.Nie sluchaj bredni!
                      • anna_sla Re: spowiedź 21.10.10, 17:03
                        oj dużo takich w mojej okolicy. Myślisz, że skoro Tobie się w głowie nie mieści to to brednie i wymysły?
                        • mama_vinca Re: spowiedź 21.10.10, 17:21
                          Tak to brednie i wymysly. Podaj mi przyklad parafi to uwierze jak zadzwonie do ksiedza i osobiscie zapytam.
                          • olinka20 Re: spowiedź 22.10.10, 09:53
                            Mamo vinca, serio myslisz, ze ksiadz ci sie przyzna przez telefon do takiego bzdurnego wymogu??
                            Sa porąbani ksieza i nic nie poradzisz.
                            Na mszy za moja babcie ksiądz zamiast wspomniec o niej to mowił o krzyzu pod pałacem prezydenckiem ( ksiadz propisowy). Moge ci podac gdzie, ale myslisz, ze ten ksiadz sie przyzna?
                            • mama_vinca Re: spowiedź 22.10.10, 12:30
                              to powiedzcie mi w takim razie jak to wyglada w praktyce????
                              Opcja
                              1.Dziecko podchodzi do komunii, za nim rodzice z karteczka od ksiedza ze byli u spowiedzi
                              2.dziecko podchodzi do komunii, za nim rodzice, ksiadz podchodzi do rodzicow chcac im dac komunie, rodzice odwracaja glowe na znak ze nie byli u spowiedzi i tej komnii nie moga przyjac, na skutek czego ksiadz kaze wypluc dziecku komunie ktora wlasnie wlozylo do buzii...
                              I tak moge w nieskonczonosc....
                              No prosze was!!! Jak mozna zmusic rodzica do przystopienia do spowiedzi i komuni??????No jak?????
                              • olinka20 Re: spowiedź 22.10.10, 14:16

Ja to widze tak, rodzice do np. piątku maja przyniesc karteczke od spowiedzi, albo wyspowiadac sie u danego ksiedza, ktory to zapisze w swoim kapowniczku, ale jak nie to w niedziele ( bo chyba w niedziele są komunie) to ksiezulo przed kosciolem mowi gromko, tak zeby wszystkie plociuchy we wsi usłyszały- dziecino, masz bezboznych rodziców, do komunii zapraszam za rok.
                                • mama_vinca Re: spowiedź 23.10.10, 10:42
                                  Olinka, ja w takie cos nie wierze, mozecie pisac co chcecie.
                                  Czyli ja niby nigdy nie moglabym przystapic do pierwszej komunii, tylko dlatego bo maja mama jest zona rozwodnika i zaden z moich rodzicow z oczywistego powodu do spowiedzi nie chodzi. Wiesz ile dzieci pochodzi z takich rodzin???Czyli kosciol mial by takie dzieci odrzucac??? No pomysl sama, to jest niemozliwe!!!!!
                        • madziula201 Re: spowiedź 22.10.10, 19:38
                          Czestochowa parafia sw S Kostki- jesli 1 z rodzicow nie sa katolikiem, a chca aby dziecko bylo wychowane w duchu katolickim i przystapilo do komuni . to dziecko bez problemu przystepuje, a rodzic nie spowiada sie i nie przystepuje do komuni
                    • dlania Re: spowiedź 22.10.10, 10:45
                      anna_sla napisała:

> no bzdura, ale prawdziwa. Chyba jeszcze nie słyszałaś co się dzieje w porąbanyc
                      > h parafiach..

To srałabym na taka parafie i poszła z dzieckiem do innej.
                      Tez mam "komunistkę" i nie mam najmniejszej ochoty iśc do spowiedzi. Podobnie jak reszta rodziny. MOja teściowa żyje w grzechu (czyli bez kościelnego slubuwink) od 38 lat i jakoś wszystkie dzieci i ochrzczone, i wykomuniowane.

Po prostu przed ludzmi sie wstydzisz nie iśc do komunii i tyle, nie szukaj winy w księżach.
                      Iśc do spowiedzi i kłamać - co za paranoja. Po chuj? Idz po prostu do komunii od razu jak juz chcesz się niewyrózniac spośród innych rodziców.
                      • kaamilka Re: spowiedź 22.10.10, 11:03
                        Iśc do spowiedzi i kłamać - co za paranoja. Po chuj? Idz po prostu do komunii o
                        > d razu jak juz chcesz się niewyrózniac spośród innych rodziców.

to samo jej poradziłam - zasłoniła się sumieniem
                        • dlania Re: spowiedź 22.10.10, 11:39
                          kaamilka napisała:

> Iśc do spowiedzi i kłamać - co za paranoja. Po chuj? Idz po prostu do komunii
                          > o
                          > > d razu jak juz chcesz się niewyrózniac spośród innych rodziców.
                          >
                          > to samo jej poradziłam - zasłoniła się sumieniem

Niezwykle wybiórcze to sumieniewink)) Mnie sie wydaje, że jak ma ją grom z jasnego nieba trafić za świętokradztwo to trafic zarówno może przed ołtarzem, jak i przy konfesjonale. Nie widzę róznicy.
                          • kaamilka Re: spowiedź 22.10.10, 12:23
                            Ty tu tak nie kracz, bo zaraz nam autorka padnie trupem i to bez świętokradztwa tongue_out
                      • anna_sla Re: spowiedź 22.10.10, 20:31
                        > Iśc do spowiedzi i kłamać - co za paranoja.

ale znaczy co mam kłamać? dlaczego kłamać? Nie mówić nic. Nawiedzone coś jesteście big_grin
                        • dlania Re: spowiedź 22.10.10, 21:11
                          Skoro zatajaszz grzechy to znaczy że oszukujesz... e.... księdza? Boga? siebie? Wiesz, takie zagrania to były dobre jak mialas 9-10 lat, ale teraz jestes dorosławink
                  • mariolka55 Re: spowiedź 22.10.10, 10:28
                    > Smieszy mnie ten wymysl, ze jesli ty nie pojdziesz do komunii to nie dopuszcza
                    > twojego dziecka do tego sakramentu! Bzdura!!!!

nasz dawny nawiedzony ksiądz nie ochrzcił dziecka,bo ojciec nie przystąpił do Komunii w czasie mszyuncertain (chrzest po mszy był)
                    ja może cos zle rozumiem,ale skoro matka wierząca i chce dziecko przyłaczyc do KK to chyba nie powinien sie Kosciół (a raczej ksiądz) przeciwstawiac
                    to było tylko jego widzimisię i mściwość
        • beata985 Re: spowiedź 20.10.10, 20:20
          ez-aw napisała:

>
          > Spotkałam się z tym, ze 1 komunię dziecko przyjmuje razem z rodzicami. A co za
          > tym idzie, rodzice powinni być w stanie łaski uświęcającej - czyli po spowiedzi
          > . o tego przepisy mówią, ze katolik powinien przystąpić do spowiedzi przynajmni
          > ej raz w roku, czyli w okresie Wielkiej Nocy.
          spotkałam się z tym, że dziecko przystępuje do komunii z rodzicami ale komunię przyjmuje tylko dziecko
          ja nie rozumiem....skoro autorka ma taki wstręt do kk, księży, spowiedzi to po co do niej przystępuje??? obowiązku nie ma....po co posyła dziecko do komunii??? obowiązku nie ma
          a jak już chce koniecznie przystąpić, posłać to bez tych wszystki po co...
          albo albo...
          • anna_sla Re: spowiedź 20.10.10, 21:20
            nic nie jest czarne albo białe. Póki co więcej jest argumentów za przystąpieniem, tylko ta cała szopka, spowiedź uncertain
            • bacha1979 Re: spowiedź 21.10.10, 11:27
              I potem Ci co wierzą jak autorka wątku najbardziej narzekają na sztuczne nabijanie statystyk kościelnych, że 90 % Polaków (czy więcej?) deklaruje sie jako katolicy.
              Po co pytam?? Będzie cię ktoś wytykał palcami?
              • bacha1979 Re: spowiedź 21.10.10, 11:28
                Skoro spowiedź jest szopką to nie zupełnie nie rozumiem idei posyłania dziecka do komunii. Nijak.
                • mariolka55 Re: spowiedź 22.10.10, 10:38
                  > Skoro spowiedź jest szopką to nie zupełnie nie rozumiem idei posyłania dziecka
                  > do komunii. Nijak.

widzisz bo to się tak dobrze gada jak sprawa człowieka nie dotyczy osobiściesmile
                  ja myślę podobnie do Anny_sla
                  do Kościoła nie chodzę i do spowiedzi tez nie od jakiegoś czasu
                  dziecko mam w wieku 6 lat i juz myslę co to będzie za dwa lata
                  bo cyrk jest niezły przy Komunii,podpisywanie kartek i rózne inne wymysły/pomysły księdza
                  ale widzisz mój syn chce przystapić do Komunii i teraz co? mam mu zabronić???
                  dodam że zawsze wierząca byłam,a praktykować przestałam jak zaczęłam pewne sprawy dostrzegać
              • anna_sla Re: spowiedź 21.10.10, 12:08
                > Po co pytam?? Będzie cię ktoś wytykał palcami?

a jak będzie to Cię ta odpowiedź usatysfakcjonuje?? No mam swoje powody, których przytaczać nie będę, bo nie oto pytałam.
                • bacha1979 Re: spowiedź 21.10.10, 12:36
                  a jak będzie to Cię ta odpowiedź usatysfakcjonuje??

To chodzi o to by mnie usatysfakcjonować??
                  Mi tam wsio rawno ile się za katolików podaje- bo to ja nie krzyczę, że te statystyki są przekłamane.

Ale nie rozumiem ludzi Twojego pokroju- serio pochodzę ze wsi, mieszkam na wsi i nigdzie nie wytyka sie ludzi, że chodzą do koscioła czy przyjmują księdza po kolędzie. To nie te czasy.
                  • anna_sla Re: spowiedź 21.10.10, 17:01
                    > Mi tam wsio rawno ile się za katolików podaje- bo to ja nie krzyczę, że te stat
                    > ystyki są przekłamane.

mi też się jeszcze nie zdarzyło wink
      • loolipop Re: spowiedź 23.10.10, 11:04
        ja nie powiedziałam, że jestem wszechwiedząca to sa moje przemyślenia jak każda z nas
    • jowita771 Re: spowiedź 20.10.10, 11:50
      Kiedyś byłam katoliczką i się spowiadałam. Nie zawsze mówiłam wszystkie grzechy. Ukrywałam grzechy związane z seksem, bo zauważyłam, że jak powiedziałam na spowiedzi, to czułam się dużo gorzej niż, kiedy zataiłam. Czułam się, jakby mnie ktoś zmuszał do opowiadania o intymnych sprawach osobie, której nie mam ochoty się zwierzać. No i to mi się kłóciło z tym, że spowiedź miała oczyszczać, skoro ja po spowiedzi czułam się bardziej brudna, kiedy powiedziałam, niż kiedy zataiłam. Najgorzej było, jak ksiądz wypytywał o tę sferę, koniecznie chciał posłuchać widocznie. Wtedy czułam niesmak, dziś nazwałabym to molestowaniem.
      Teraz nie jestem katoliczką i jest mi łatwiej od kiedy nie spowiadam się wcale.
      • cudko1 Re: spowiedź 20.10.10, 12:09
        hehehe kiedy ostatni raz byłam u spowiedźi, to moimi jedynymi grzechami był:
        -pokłóciłam sie z rodzeństwem
        - nie posluchałam rodziców
        - czy powiedziałam "kurde"

- wiecej grzechów nie pamiętam suspicious

od lat nie byłam u spowiedźi i się absolutnie nie wybieram smile
    • changeone Re: spowiedź 20.10.10, 12:39
      Nie rozumiem, albo jestem wierząca ze wszystkimi tego konsekwencjami albo nie.

Pytanie brzmi, czy Ty uważasz się za osobę wierzącą? Jeżeli tak i czujesz taki dyskomfort to jeżeli masz taką możliwość to poszukaj spowiednika wśród zakonników, nie księży. Zupełnie inni ludzi, pomimo oderwania wydawałoby się od rzeczywistości, zakonnicy, jeszcze w dodatku Ci naukowcy, są bardziej życiowymi ludźmi, bez moralizatorstwa.
      Kiedyś mieszkałam przez parę lat niedaleko jezuitów. Nieporównywalni ludzie do księży. Księży traktuję jak ludzi z każdego innego zawodu, zależy jak się trafi wink

A jeżeli problem polega na tym, że nie czujesz się wierząca a komunię "robisz" dla córki, to chyba nie musisz przystąpić do spowiedzi. Przecież to ona przystępuje do niej, nie Ty, a Ty jesteś tylko tak dobrym człwoiekiem, że nie bronisz dziecku i pozwalasz by sama zadecydowała w przyszłości. Tak bym argumentowała do księdza gdyby kazał mi jakiś świstek spowiedziowy przynosić!
    • fajnyrobal Re: spowiedź 20.10.10, 18:01
      Jeżeli jestem katolikiem, a jestem, to ze wszystkimi prawami i obowiązkami.Tak spowiadam się, tak mówię całą prawdę, bo inaczej nie miałoby to sensu. Spowiedź nie należy do przyjemności, ale nie po to została ustanowiona by sprawiać nam przyjemność. Wizyta u stomatologa też nie jest frajdą a przynajmniej raz do roku chodzisz na przegląd uzębienia wink Jedyne na co masz wpływ to wybór dentysty i spowiednika. Warto poszukać kogoś sensownego - zakonnika np.
      Spowiadanie się u pierwszego lepszego księdza to jak przypadkowy seks - nie wiadomo na kogo trafisz i po wszystkim możesz się poczuć bardziej brudna niż przed. Dlatego powinno się mieć stałego spowiednika - kogoś kto cię zna i potrafi poradzić w trudnych sytuacjach, no a przede wszystkim nie ocenia przypadkowo twojego postępowania.
      Ania, jeżeli masz to robić tylko dla ludzi, bez własnego przekonania, to nie warto. Szkoda się stresować smile
      PS
      Miło cię widzieć smile
      • anna_sla Re: spowiedź 20.10.10, 20:08
        > PS
        > Miło cię widzieć smile

a pisuję sobie tu od kilku miesięcy z różną częstotliwością wink

> Ania, jeżeli masz to robić tylko dla ludzi, bez własnego przekonania, to nie wa
        > rto. Szkoda się stresować smile

nie, nie dla ludzi. Wyślę córkę, bo wiem, że to ważne dla wielu sfer życia na później. A może przy okazji przeżyje ona to samo co ja, a warto tego doświadczyć.. A ja sama to już chyba nie do końca katolik choć wciąż chrześcijanin wierzący. Instytucja kościoła napawa mnie coraz większym wstrętem. I jeśli uda się uniknąć spowiedzi to jej uniknę, ale raczej się nie uda, bo parafię mamy najgorszą w całej mieście i tych księży to bym normalnie w kosmos wysłała.
        • fajnyrobal Re: spowiedź 22.10.10, 19:11
          Ale ja rzadko tu pisuję, dlatego cię witam smile

Nie chodzi mi o to dlaczego posyłasz dziecko do komunii, to nie moja sprawa. Mnie chodzi o motywy twojej potrzeby przystąpienia do spowiedzi.
          I gdzie jest powiedziane, że musisz przystąpić do spowiedzi w tej konkretnej parafii? Jeżeli tam jest taki cyrk, to sama bym tam nie poszła.
          Nikt powtarzam nikt nie ma prawa zmuszać cię do spowiedzi i odmawiać dopuszczenia dziecka do sakramentu z powodu wiary czy niewiary rodziców.
    • kaamilka Re: spowiedź 21.10.10, 12:05
      jeżeli kk to dla Ciebie nic nie warta instytucja, chcesz sobie zakpić z wiary przystępując do świętokradzkiej spowiedzi jakimż prolemem jest dla Ciebie przystapienie do świętokradzkiego otrzymania komunii przez Ciebie samą?
      w skrócie: idź do komunii bez spowiedzi - problem z głowy - i tak Ci wszystko jedno tongue_out
      • bacha1979 Re: spowiedź 21.10.10, 12:37
        a jak będzie to Cię ta odpowiedź usatysfakcjonuje?? No mam swoje powody, któryc
        > h przytaczać nie będę, bo nie oto pytałam.
        >
        > Właśnie- po co się wysilać?

• kaamilka Re: spowiedź 21.10.10, 13:11
          widocznie komus się nudzi i wymyśla se problemy,
          vide infra: moja sygnaturka
      • anna_sla Re: spowiedź 21.10.10, 17:04
        mam jeszcze sumienie.
        • kaamilka Re: spowiedź 22.10.10, 08:26
          raczysz żartować
          jeżeli jesteś wierzaąca - czym się różni świętokradzka spowiedź od świętokradzkiego przyjęcia komunii?
          • dlania Re: spowiedź 22.10.10, 11:40
            Ano własniewink
    • loolipop Re: spowiedź 23.10.10, 08:32
      Nie chadzam do kościoła, nie spowiadam się księdzu bo to niebiblijne - to wymysł księży!
      Jedynym spowiednikiem miedzy Bogiem a ludzmi jest Jezus

Zawsze możesz z ksiedzem podyskutowac kto dał mu takie prawo, bo biblia mówi co innego na ten temat, mój powiedział, że to tak jak z tradycją tak ktoś ustanowił i tego sie trzymamy
      • ez-aw Re: spowiedź 23.10.10, 09:36
        loolipop napisała:

> Nie chadzam do kościoła, nie spowiadam się księdzu bo to niebiblijne - to wymys
        > ł księży!

Którą Biblię masz na myśli? Bo Nowy Testament mówi coś innego.
        Słowa Jezusa do Apostołów:

- „Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane;" (J 20, 21-23)
        • loolipop Re: spowiedź 23.10.10, 11:03
          w/g mojej wiedzy biblia jest jedna tylko różne wydania, ale w sumie to ja sie za bardzo nie znam.

"Ja jestem drogą i prawdą, zyciem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie"
          ew Jana 14:6

jest jeszcze jeden werset bardzo dosadny ale przypomnieć sobie nie moge

To co napisałaś ja rozumiem tak, że jak ktoś Ci coś zrobi to możesz mu wybaczyć, albo "zatrzymać" czyli nie wybaczyć.
          A kolejna rzecz jest taka jak Bóg który jest miłością jak może Ci zatrzymać grzech? to tylko ludzie nie wybaczają dlatego Jezus im tak powiedział - tak mi sie wydaje

• mama_vinca Re: spowiedź 23.10.10, 12:20
            loolipop napisała:
            ... ale w sumie to ja sie za bardzo nie znam.

Wiec na tym poprzestenmy dyskusje.
            Nie trzeba byc jakims mega katolikiem, zeby znac pewne podstawowe zasady wiary.
      • mama_vinca Re: spowiedź 23.10.10, 10:45
        loolipop masz zerowa wiedze na temat religii i piszesz glupoty.
        • loolipop Re: spowiedź 23.10.10, 11:10
          ty natomiast jesteś wyspecjalizowanym wysłannikime księży?
          • fajnyrobal Re: spowiedź 23.10.10, 12:12
            No niestety traktujesz tę Biblię wybiórczo, co mi pasuje to pryjmuję do wiadomości a co nie, to wierutne bzdury i wymysły księży.
            Eh, a czytałaś ty choć raz sam Nowy Testament w całości żeby spierać się co do tłumaczeń i interpretacji?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka