Dodaj do ulubionych

zimowe konsekwencje :/

30.11.10, 18:49
wywalony w kosmos rachunek za gaz (ogrzewanie chaty)
spalona w korkach benzyna
kilka par zniszczonych przez sól i śnieg butów

to po zakończeniu zimy.

a teraz szykują się nam braki w sklepach - głównie owoców, warzyw, wędlin i mięsa. czyli tego, co przywozi się do sklepu dosyć często, a zmagazynować nie bardzo się da.
idzie mróz, a więc stanie transport kołowy.
róbcie zapasy na zimę uncertain

idę coś strzelić na rozgrzewkę.
Obserwuj wątek
    • olinka20 Re: zimowe konsekwencje :/ 30.11.10, 19:01
      Znaczy co? Jutro mam jechac do MAkro po zapas grzanego wina?big_grin
      • doral2 Re: zimowe konsekwencje :/ 30.11.10, 19:02
        no a jak!! big_grin
        • olinka20 Re: zimowe konsekwencje :/ 30.11.10, 19:08
          I butle gazowa jakby gaz i prund wyłączyli big_grin
    • dezetta Re: zimowe konsekwencje :/ 30.11.10, 19:53
      <kilka par zniszczonych przez sól i śnieg butów> nie wiem jakiej jakości buty kupujesz i w jaki sposób je konserwujesz ale przechodziłam kilka ciężkich zim w swoich kozakach które poza wymianą fleków i zagięciami w miejscach oczywistych nie mają żadnych obrażeń tongue_out
      • olinka20 Dezetta 30.11.10, 19:59
        Mało tego, ja nawet fleczkow nie wymieniam, taka jestem farciara big_grin
        • doral2 Re: Dezetta 30.11.10, 20:04
          jak siedzisz w domu, to i nie dziwota tongue_out
          • olinka20 Re: Dezetta 01.12.10, 09:29
            JA po prostu jestem taka idealna, ze nawet butów nie niszcze.
            Pamietam jak zanisołam kiedys do wymiany fleczkow ryłki, ktore miałam z 8 lat. Szewc nie chciał uwierzyc, że ja te buty uzytkuję na codzien.
            Coz, takie jest zycie ideału big_grin
    • prigi Re: zimowe konsekwencje :/ 01.12.10, 08:33
      moje ryłki po wczorajszym spacerze w śniegu proszą o pomstę do nieba. sama sólconfused
      • ez-aw Czyszczenie butów z soli 01.12.10, 09:00
        Buty skórzane - wracamy do domu, opłukujemy wodą, wycieramy (lub zostawiamy do wyschnięcia). Gdy są suche, gazik (szmatkę) lekko nasączamy octem i przecieramy. Jak wyschnie - zapastować. Soli nie widać na butach.
    • to_wlasnie_cala_ja Re: zimowe konsekwencje :/ 01.12.10, 10:21
      znaczy armagiedon
      • donerkasia Re: zimowe konsekwencje :/ 01.12.10, 11:06
        Doral - polecam na zimę dobre, ocieplane kalosze
        lub martensy
        lub porządne buty trekingowe z dekatlonu
        martensy i te z dekatlonu mam już 7 rok - chodzę w nich 3/4 roku - od jesieni do wiosny, a w sportowych również latem po górach. żadne się w tym czasie nie zniszczyły...
        niestety martensy zaczęły przeciekać na klejeniach, no ale powiedzmy po 7 (8? dokładnie nie pamiętam ) latach mają prawo...
    • zuzanka79 Re: zimowe konsekwencje :/ 01.12.10, 11:28
      doral2 napisała:

> wywalony w kosmos rachunek za gaz (ogrzewanie chaty)
      > spalona w korkach benzyna
      > kilka par zniszczonych przez sól i śnieg butów
      >
      > to po zakończeniu zimy.

Bo buty to sobie trzeba porządne kupić, a nie ładne tongue_out Ja mam jedne takie "trapery" zimowe ( kupione w Austrii do chodzenia po górach) za kostkę które pamiętają jeszcze moje czasy panieńskie i w zasadzie chodzę w zimie tylko w nich. A przypomnę, że ta zima to już 7 zima Filipa big_grin

> a teraz szykują się nam braki w sklepach - głównie owoców, warzyw, wędlin i mię
      > sa. czyli tego, co przywozi się do sklepu dosyć często, a zmagazynować nie bard
      > zo się da.

Eeeee, luzik, całą jesień pakowałam w weki soki, dżemy, musy, przeciery, kiszonki i marynaty. Nam zima nie straszna. Przeżyjemy tongue_out

> idzie mróz, a więc stanie transport kołowy

Nie przesadzaj. Nic nie stanie. TO też nie stanie, ale raczej z zimna tongue_out

> róbcie zapasy na zimę uncertain

Już zrobiłam. Właśnie z zamrażarki wyciągnęłam żeberka, będą w kiszonej kapuście z kminkiem duszone, a do tego hmmmm, może kopytka. I kompot z piwnicy tongue_out

> idę coś strzelić na rozgrzewkę.
      Byle nie w łeb big_grinbig_grinbig_grin
    • mariolka55 Re: zimowe konsekwencje :/ 01.12.10, 12:22
      oj doral,jak zwykle panika zimowa Cię ogaręłatongue_out
      spokojnie ,ocieplenie zapowiadają

a swoja droga,to o opadach sniegu mówili ze 3 dni wczesniej ale jak zwykle zaskoczyła i kierowców (letnie opony) i drogowców big_grin
      a przez ostatnie 2 dni jak tylko przełącze na tvn24 słysze atak zimy,atak zimy,atak zimy
      no szok normalniebig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka