tedesca1 17.02.11, 17:49 z czym najlepsze? Proszę o wysyp pomysłów Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinka20 Re: Jajka faszerowane 17.02.11, 18:29 Z róznymi pastami rybnymi? Tunczyk, łoso, halibut. Moze z kawiorem? Odpowiedz Link
doral2 Re: Jajka faszerowane 17.02.11, 18:56 żółtko ze szczypiorkiem i majonezem albo ze szczypiorkiem i szprotkami. albo z cebulką i łosiem. albo już nie wiem z czym. rzadko robię, bo za dużo paprania przy tym. Odpowiedz Link
annabetka Re: Jajka faszerowane 17.02.11, 19:21 jajka faszerowane smażone fajne są.Najtrudniejsze jest zgrabne rozcięcie ugotowanego jajka wraz ze skorupką na pół Gotujesz jaja,rozcinasz w skorupce na pół.Delikatnie,żeby nie połamać skorupki wyjmujesz jajco(i białko i żółtko) siekasz drobniusieńko,do tego pieczarki i duuuuuużo natki pietruszki.Najprościej jest to wszystko przemielić w maszynce,do tego przyprawy,nałożyć w skorupki farsz "przygnieść" w tartej bułce i smażyć na maśle.Super na ciepło i doskonałe na zimno. tradycyjne ,moja mam robi np.tak: żółtka wyjąć ,rozdziabać z przyprawami,natką i.....dodaje troszkę koncentratu pomidorowego -fajnie to smakuje raczej tak "na ostro" Ja robiłam z tuńczykiem-żółtko przyprawy,troszkę majonezu, ciut natki,i tuna fisz wybełtać nałożyć do białek i udekorować kroplą majonezu i listkiem pietruchy-też były super(tyle że nie każdy lubi tuńczyka) A jak Ci się chce baaaardzo długo bawić to: zrobić farsz z: ryba wędzona,cebulka,ogórek kiszony,jajka i żółtka z jajek do napełnienia,sól pieprz i majonez tak żeby się posklejało-nafaszerować białka jajek.(to świetnie też do pieczywa smakuje,jako pasta) Odpowiedz Link
aniuta75 Re: Jajka faszerowane 17.02.11, 19:34 Pieczarki drobno posiekane podsmażone z cebulką też drobno posiekaną, dość mocno przyprawić bo po wymieszaniu z żółtkami ostrośc się zredukuj. Jajka ugotowane przekroić na pół, żółtka wyciągnąć, rozdziabać widelcem i wymieszać z pieczarkami. Pyyyycha. Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: Jajka faszerowane 17.02.11, 21:16 ja robię tylko z samego jajka rozdziabanego, wymieszanego ze szczypiorkiem i odrobiną śmietany. Oczywiście sól i pieprz. Potem wkłądasz spowrotem to do skorupki, obtaczasz część jadalną w bułce i na masełku smażysz. MNIAM Odpowiedz Link
tedesca1 Re: Jajka faszerowane 18.02.11, 07:44 Dziękuję kobitki, napewno skorzystam, nigdy tego ustrojstwa nie robiłam, ale może najwyższa pora Odpowiedz Link
cudko1 Re: Jajka faszerowane 18.02.11, 08:54 jaja gotujesz - u mnie to musi być hurtowa ilość bierzesz nożyk taki z drobiutkimi ząbkami troszkę piłujesz - dziubiesz w to delikatne rozpiłowane miejsce i rozkrajasz jajo na pół wyjmujesz wszystko do miski i dziubiesz widelcem - można to zrobić blenderem jest zdecydowanie szybciej ale jak na mój gust wychidzi zbyt papkowate - do tego dorzucasz zielenine - dużo szczypiorku natki pietruszki i koperku, dodajesz trochę majonezu i musztardy dobrej najlepiej jakiejś ostrej nadziewasz spowrotem łupinki, obsypujesz bułką tarta i na patelnie - super na goraco i zimno pierwszy raz jest trudny za którymś zt\robienie jakiś 20 jaj zajmuje max 30 minut Odpowiedz Link
mearuless kurwa -fak 18.02.11, 13:29 nie denerwujcie mnie!!! bo milion razy probowalam ta skorupke kulturalnie przekrioc i zawsze mi sie rozpierniczala!!! to sie po prostu udac nie moze, to wbrew logice- a zdolna jestem nieslychanie!!! Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: kurwa -fak 18.02.11, 13:52 bo to nie można się z nią cackać jak z jajkiem Trzeba zdecydowanym ruchem i uderzeniem stuknąć ostrzem noża i wtedy ciąć Odpowiedz Link
cudko1 Re: kurwa -fak 18.02.11, 14:08 mea DA SIĘ od lat tak robie od lat... trochę treningu i sie uda lec gotuj jajca i trenuj jak nie wyjdzie beda z majonezem Odpowiedz Link
asiaiwona_1 Re: kurwa -fak 18.02.11, 14:24 cudko1 napisała: > > lec gotuj jajca i trenuj jak nie wyjdzie beda z majonezem albo po prostu kotleciki się uformuje - trohę więcej bułki tartej i na patelnię. Też mniam. Odpowiedz Link
paskudek1 Re: kurwa -fak 19.02.11, 09:54 a po kiego muchomora się męczysz? Obierasz jajeczka na twardo, przekrawasz na pół wzdłuż, wywalasz żółtka do miski i mieszasz z tym co ci w duszy zagra oraz w lodówce zalega. Oczywiście wszystko drobniutko posiekane, wymieszane z żółtkiem, majonezem i przyprawami. Potem ładujesz tępastę w pocięte białka i szlus. STawiasz talerek na stole przybrany jeżeli chcesz a goście wtranżalają aż się im uszka trzęsą. I żadne skorupoki do tego potrzebne nie są. Wręcz przeciwnie. Chyba bym szału dostala jakby mnie kazali jeszcze skorupki wybierać Mąż takie jajka faszerowane produkuje i pyszne są Odpowiedz Link
magiczna_marta Re: Jajka faszerowane 18.02.11, 11:29 Ja robię żółtko z żółtym serem, szynką, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym. Do tego sól i pieprz. Odpowiedz Link
bei cięcie jajka 18.02.11, 20:51 mea- jak masz kłopoty z nozem, weź nozyczki do paznokci... Odpowiedz Link