Dodaj do ulubionych

Pies...męczony czy nie?Jak myślicie?

04.05.11, 19:53
kontakt24.tvn.pl/temat,spacer-policyjnego-psa-wideo-w-prokuraturze,102538.html?token=41149b273c12622f177a84f12655b63a
To nagranie...ogrom głosów wyrażających się niepochlebnie o Panach policjantach...
Ale z innej strony...Mam Amstaffkę-to wieciewink
Minimum dwa razy w tygodniu biegamy.Tzn ja jadę a ona biegnie 6-10km.Jej tempem.Plus inne treningi-skoki,ciągnięcie ciężaru...no i takie tam.No i normalne spacery ale to jak każdy pies.
I teraz:czy policjanci powinni odpowiadać za to?Może ten wysiłek psu jest potrzebny?Fakt-to pies na służbie.Ale czy nie potrzebuje sie wybiegać/zmęczyć tak jak mój?
Jak sądzicie?
Obserwuj wątek
    • olinka20 Re: Pies...męczony czy nie?Jak myślicie? 04.05.11, 19:58
      Wiesz amstaff potrzebuje sie zmęczyc, ale chyba dla ONka to zbyt duze obciazenie.
      To nie jest pies, którego musisz zajechac, zwłaszcza teraz w dobie róznych chorób kręgosłupa, na ktore cierpi ta rasa.
      Ale ja laik jestem i moge sie mylic.
      Moim zdaniem męczyli psa i jak znam zycie, mieli z tego niezły ubawuncertain
    • stillgrey Re: Pies...męczony czy nie?Jak myślicie? 04.05.11, 20:49
      Zalezy z jaka predkoscia jechali, ale wedlug mnie krzywda sie psu nie dziala, a Panowie policjancji nie mieli ubawu tylko dali psu mozliwosc "wybiegania".
      Jakby pies biegl przy rowerze tez by ktos stwierdzil, ze to meczenie zwierzecia?
    • mamaivcia Re: Pies...męczony czy nie?Jak myślicie? 04.05.11, 20:58
      Ja mam trzy ON i powiem tylko tyle: te psy uwielbiają ruch, uwielbiają przestrzeń i muszą się właśnie wybiegać, inaczej wyglądają jak zapasione kluchy ;P
      Jak ktoś chce wiedzieć, jak nie powinien wyglądać ONek to niech rzuci okiem na te z blokowisk.
      Nie widać, żeby pies był ciągnięty. Smycz jest luźna, pies nawet przyspiesza miejscami smile
      Pies na służbie musi mieć kondycję, nie może być zapasiony i musi często kogoś dogonić ;P Przyda mu się taki trening.
      • doral2 Re: Pies...męczony czy nie?Jak myślicie? 04.05.11, 21:01
        nawet nie zaglądam do tego linka, bo by mnie pewnie szlag trafił.
      • olinka20 Mamaivcia 04.05.11, 21:04
        Własnie brakowało mi głosu osoby, która ma ONka, bo nawet te ktore spotykam na podwórkach sa takie własnie "połamane".
        Znaczy tylne łapy im opadają, jakby dysplazja czy cus i własnie wydawało mi sie, ze te psy nie powinny byc wybiegiwane.
        Myliłam sie.
        • stillgrey Re: Mamaivcia 04.05.11, 21:13
          Takze mialam ONka i potwierdzam, ze jak najbardziej musza byc wybiegane.

To juz nie fajne, bo nie powinnam byla dopuscic do takich sytuacji, ale mojemu zdarzylo sie nie raz, nie dwa dogonic na polach zajaca, oberwal tez kiedys od sarny (skutecznie go to oduczylo ganiania za nimiwink ), wiec sobie wyobraz jak szybko potrafi taki ON biegacwink
          Ten na filmiku nawet sie nie zmeczyl.
          • mamaivcia Re: Mamaivcia 04.05.11, 21:21
            Ja w młodości wink miałam sunię ONkę, którą dostałam od byłego żołnierza. Pies przeszedł wcześniej na emeryturę, bo był chory. A jej pan miał coś z nogą i niestety nie dawał rady z nią chodzić na spacery i jeździć rowerem, żeby się wybiegała.
            Chodziłyśmy na spacery do pobliskiego lasu, tam ją spuszczałam ze smyczy ale w kagańcu. I kiedyś niestety nie posłuchała się i popędziła za sarną ... ale się wtedy strachu najadłam uncertain
            • stillgrey Re: Mamaivcia 04.05.11, 21:38
              moj tez byl w kagancu, dlatego oberwalwink
          • roksanaa22 Re: Mamaivcia 04.05.11, 21:26
            No ja też myślę,że to tylko z korzyścią dla psa...większy zgrzyt byłby gdyby policjanci w trakcie służby zabrali psa na łąkę big_grin
            A tak i patrol i pies sobie biegnie wink
    • esofik Re: Pies...męczony czy nie?Jak myślicie? 04.05.11, 22:18
      kumpela miała sukę ONka
      czasem zabierałyśmy ją "na rolki", kilkanaście kilosów,
      im szybciej jechałyśmy, tym pies był szczęśliwszy

imho pies spokojnie biegnie, a na służbie musi mieć kondycję
      szkoda tylko, że przy okazji panowie z radiowozu nie zadbali o swoją tongue_out
      • opium74 Re: Pies...męczony czy nie?Jak myślicie? 05.05.11, 08:51
        zalezy jak szybko i jak długo jechali.
        Jak Eso słusznie zauważyła szkoda że panowie nie zadbali o swoją kondycję przy okzaji
        A swoją drogą cieszę się że pies biegł na smyczy anie luzem.... widziałam kiedyś mistrzostwa polski psów policyjnych.... zgroza ogarniała jak nieposłuszne to były psy....
    • fajnyrobal Re: Pies...męczony czy nie?Jak myślicie? 05.05.11, 09:46
      Myślimy, że nie smile
      Pies biegnie na luźnej smyczy, nie jest ciągnięty, a dwa kilometry to pikuś dla psa mającego kondycję. To zwierzę potrzebuje się wybiegać. Samochód też nie jedzie z jakąś oszałamiającą prędkością, skoro psiur przy nim biegnie truchtem a nie galopuje smile
      Pewnie, że lepiej by było żeby przewodnik zapitalał razem z nim, no ale jak się nie ma co się lubi...
      • mearuless Re: Pies...męczony czy nie?Jak myślicie? 05.05.11, 09:50
        ja tez uwazam ze psu nic nie jest.
        luzna smycz, jada wolno, pies wyglada na zadowolonego.
        nawet przez sekunde nie widac by smycz byla napieta a pies tracil sile.

ludzie to jednak lubia sie przyjebac do czegokolwiek.

no inna sprawa ze nasza policja tez powinna troche pobiegac bo coraz wieksze okraglinki sie zdążają, no ale łudze sie ze po kilku kilosach nastapila zmiana, pies wsiadl do auta, przejal smycz a biegl ten z miejsca przy oknie... i za kilka kilosow znowu zmiana i popylal na smyczy kierowca...i tak dzieki patrolowi trwajacemu kilka godzin wybiegal sie caly radiowozbig_grin
        • fajnyrobal Re: Pies...męczony czy nie?Jak myślicie? 05.05.11, 11:21
          Mea, marzyć każdy może big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka