Dodaj do ulubionych

Badanie piersi

23.05.11, 23:28
Byłam dzisiaj na bezpłatnym badaniu piersi i poradzie lekarskiej. Badania zorganizowane w jednym z hoteli w Atenach. Pojechałam z 2 koleżankami- starszymi troche ode mnie.
Nie wiedziałam, czy załapię się wiekowo na możliwośc zbadania. Załapałam się.
No i dzięki temu wiem, że mam w lewej piersi niewielką cystę wielkości 0,4mm. Mam zalecenie badania piersi co 6 miesięcy-rok. Koleżanki zdrowe.
Przyznam ze pierwszy raz miałam USG piersi robione. Wcześniej tylko badanie organoleptyczne u gina.
Na mammograf mam się zgłosić za kilka lat ( chyba, że w czasie okresowych badan kontrolnych wyjdzie inaczej)

Jak czesto badacie piersi? USG/mammo? w jakiem wieku zrobiłyscie po raz pierwszy inne badanie piersi niz ręczne?

Dodam ze speszyłam sie z deka przy padaniu, bo jak mnie zaczął lekarz badać, a potem USG robić, to suty mi dęba staneły i miałam ciarki tongue_out CO u mnie ( stojące suty) to rzadkość
Obserwuj wątek
    • w_miare_normalna Re: Badanie piersi 23.05.11, 23:37
      ;df;d
      zuza , a wiesz, ze mialam ostatnio podobny watek zakladac
      ja nugdy piersi badanych nie mialam, a obciazona genetycznie jestem
      babcia jest po usunieciu piersi i wezlow , a mama ma "guzki" w na poczatku jednej piersi, a ostatnio pojawily sie w drugiej. nie sa jednak zlosliwe, po prostu nakuwane je ma, ale jest pod stala kontrola lekarza
      nigdy nie mialam badanych piersi, nawet w ciazy
      czuje jednak jakby delikatne zgrubienia mniej wiecej pod pacha, wydaje mi sie, ze moze to od mleka jest (po skonczeniu karmienia piersia nie sciagalam sie, nie bralam lekow na zatrzymanie pokarmu)
      w watku, ktory chcialam zalozyc chcialam zapytac gdzie isc o porade z tymi piersiami
      bo do gina generalnie nie chodze, a na osytniej wizycie jak bylam to poprosilam o zbadanie, ale jakos chyba udala, ze nie slyszy.
      od jakiego wieku przyusluguje ta mammografia ?
    • madame_zuzu Re: Badanie piersi 23.05.11, 23:48
      Ja nie wiem jak z mammogfrafią jest. Ja miałam dziś USG zrobione.
      I do wystarczyło by wiedzieć, że powinnam regularnie badać.
      Gdybym po raz pierwszy zbadała sobie piersi, w okolicach 40 roku życia, to moja niegroźna cysta mogłaby być już całkiem groźnym raczyskiem.
      Musisz zobaczyć jak to jest w Twoim mieście. Kiedy są i gdzie bezpłątne badania. A może na NFZ przysługuje CI takie badanie ( tylko pewnie trzeba sie zapisać i odczekać swoje miesiące),
      albo iśc prywatnie do dobrego lekarza i u niego zrobic usg
    • lolinka2 Re: Badanie piersi 24.05.11, 00:00
      piersi badane przy każdej wizycie u gina (czyli 2 x rok) od u-hu-hu lat.
      natomiast - obciach przyznawać - usg miałam tylko raz, jak coś sobie znalazłam i nie spodobało mi się to "coś", co okazało się być tkanką gruczołową na moich pozbawionych totalnie tłuszczu piersiach (pani dr zrobiła sobie fotki do pracy - bo takich piersi jak mówiła jeszcze nie widziała, żeby grama tłuszczu nie było).
      Powinnam co roku zasuwać na usg piersi, tak jak na usgtv chodzę, ale zaniedbałam temat dość mocno.... brak czasu... problemy ze znalezieniem w W-wie sensownego lekarza w ramach abonamentu.. no wstyd mówić smile
    • marghe_72 Re: Badanie piersi 24.05.11, 00:13
      organoleptycznie ? big_grinD

ja zaniedbałam sprawę.
      Zrobiłam sobie sporą przerwę między jednym usg a drugim. Ładnych parę lat.
      Wreszcie poszłam .. kontrolnie. Wyszłam ze skierowaniem na biopsję.
      Na szczęscie mam tylko gruczolako włókniaki. Muszę ich pilnować, mammografia raz do rokum, usg co 8 m-cy
      • doral2 Re: Badanie piersi 24.05.11, 07:29
        co roku chodzę.
        cysty to nic poważnego.
        jeden lekarz mi powiedział, że kiedys w ogóle cyst nie było. bo nie było usg. wink

a sutki zawsze stają, jak poczują zimno, taka ich natura, nie ma się czego wstydzić.
        • madame_zuzu Re: Badanie piersi 24.05.11, 09:11
          DOral, tylko ze jego ręce były ciepłe smile Mam łaskotki i tak wyszło tongue_out
          ja sie przed samą soba zawstydziłam, bo w koncu pomyslalam, ze on non stop cycki i sterczace suty widzi.
    • przeciwcialo Re: Badanie piersi 24.05.11, 07:36
      Raz w roku usg. mam niedługo termin.
    • prigi Re: Badanie piersi 24.05.11, 09:56
      pierwsze USG miałam robione, gdy osiągnęłam wiek chyba 26 lat. po przekroczeniu 30stki USG robię raz do roku. za niedlugo będę się właśnie wybierać
    • jot.em.ka Re: Badanie piersi 24.05.11, 10:12
      Kurcze, dziewczyny. Mam 31 lat, USG nie robiłam, ale mam regularnie badane piersi podczas wizyty ginekologicznej... Pytałam o USG ginekolożkę, ale powiedziała mi, ze nie ma wskazań.
      Hmm, albo lekarka beznadziejna i powinna mnie skierować profilaktycznie, albo może powinnam sama pójść, tak po prostu. Tyle ze to od razu kosztujeuncertain
      • prigi Re: Badanie piersi 24.05.11, 10:41
        ja za każdym razem byłam na USG na kasę chorych. bez żadnego skierowania w prywatnym gabinecie.
        podzwoń, popytaj-może i u ciebie się takie miejsce znajdzie
        • tysia77 Re: Badanie piersi 24.05.11, 10:51
          Ja badam regularnie.Miałam kiedyś torbiel,zalecone mam usg raz w roku. Chodzę teraz do rewelacyjnej ginekolog. Za wizytę płacę 80 zł i mam w tym usg piersi,dopochwowe i cytologię.
    • exotique Re: Badanie piersi 24.05.11, 13:39
      mam badane za kazdym razem jak jestem u gina.
      usg nie mialam, nie mam wskazan na profilaktyczne.
      no ale gina widze w skali roku min5-6 razy- wiec kontrola na biezaco jest
      • socka2 Re: Badanie piersi 24.05.11, 14:38
        co roku (obowiazkowo) robie u gina dokladne badania dowcipne, usg pochwy, piersi, cyto
        • verdana Re: Badanie piersi 24.05.11, 16:34
          Jak, że ja weteranka, w wieku 20 lat miałam usuwany guzek - niezłosliwy, to oblatana jestem.
          Zasada jest taka - USG profilatktyczne raz w roku. Do 40 roku życia, jak twierdza wszyscy znani mi onkolodzy, nie robi się mammografi bez wskazań lekarskich. Po pierwsze dlatego, ze mlode kobiety mają piersi tak zbudowane, zę mammografia nie wykryje niektorych zmian, po drugie dlatego, że regularne przeswietlanie się (a mammografia to dwa zdjęcia kazdej piersi) zwiększa ryzyko raka. Czyli robiona niepotrzebnie przez 20 lat zdrowa nie jest.
          Miedzy 40 a 50 rokiem zycia - USG na zmianę z mammografią - co roku. Jesli się bierze tabsy - usg raz w roku, anwet jak była mammografia. Po 50 - trochę zalezy od budowy piersi - albo mammografia raz w roku i czasem USG, albo naprzemiennie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka