ceres9 02.06.11, 21:09 preferujecie? kupilabym szczeniaczka, moze przyinwestuje w rodowodowa suczke to i pare groszy wpasnie tylko sie zastanawiam nad rasa,coby popyt byl spory zeby te szczeniaki sie rozchodzily wiec...? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doral2 Re: jaka rase psow... 02.06.11, 21:26 kupujesz psa na rozpłód?? to ci nie doradzę. kocham psiaki, nie rozmnażam. Odpowiedz Link
ceres9 Re: jaka rase psow... 02.06.11, 21:28 DD ale posiadanie psiaka dla milosci wyklucza dopuszczanie? rozplod to mi sie kojarzy z produkcja szczeniakow nieee,moja to bylaby hodowla domowa Odpowiedz Link
ceres9 Re: jaka rase psow... 02.06.11, 21:26 czemu?hodowla psow rodowodowych to zly pomnysl a biznes? jak dla weterynarza chyba calkiem fajny pomysl, szczepienia odrobaczenia i opieka na miejscu poganialabym troche po wystawach Odpowiedz Link
karra-mia Re: jaka rase psow... 02.06.11, 21:45 ja wiem, ze ludzie na tym cąłkiem niexle zarabiają, ale dla mnei to niedobry biznes. nawet jeśli rodowodowy to niedobry. Ile suka tych ciąż będzie miała? raz dwa i biznes się skończy, chyba że będziesz ją meczyć ile się da, ale wątpię, bo wydaje mi się, ze weterynarza cechuje przede wszystkim milość do zwierząt prawda? Odpowiedz Link
ceres9 Re: jaka rase psow... 02.06.11, 21:51 a watpisz w to? pewnie,ze mozna rozmnazac ile sie chce ale zdechnie z wyczerpania po 506 latach Odpowiedz Link
red-truskawa Re: jaka rase psow... 02.06.11, 21:28 Szczerze- rase psa powinno się dobierać ze wzgledu na cechy danej rasy, chrakter, sposób zachowania, potrzeby a nie wg tego, na które jest popyt. Wiazesz sie z psem na kilkanscie lat wiec musicie osobowściowo do siebie pasować, inaczej bedzie to dyskomfort dla ciebie i psa. Odpowiedz Link
ceres9 Re: jaka rase psow... 02.06.11, 21:30 nie mam konkretnej preferencji jesli chodzi o psy-wszystkie lubie duzy ogrod mam to i z duza rasa problemu nie bedzie ale z kolei na wakacje ciezko takiego duzego zabrac wiec sklaniam sie ku malym rasom nie wiem,terriery jakies,czy cus Odpowiedz Link
stillgrey Re: jaka rase psow... 02.06.11, 21:45 allegro.pl/listing.php/showcat?id=5344&order=pd&change_view=1 zobacz sobie, ktore najdrozej chodza ja gdybym sie miala na taka hodowle zdecydowac wybralabym chihuahua albo maltanczyki... bo male... latwiej sobie poradzic z miotem chihuahua niz ze szczeniakami doga niemieckiego np. ktore to szczeniaki w wieku 4 tygodni sa wieksze niz wiele doroslych ras, a nigdzie nie jest powiedziane, ze sprzedasz wszystkie szczeniaki od razu, mozesz sie z nimi bujac dluzej, a wtedy im wieksze tym wiecej problemow podczas opieki i wieksze koszty ja kocham duze psy, ale hodowla takich psow to juz jest mega wyzwanie i raczej ciezko wyjsc na plus biorac pod uwage koszty karmy, wystaw, weta itd. przy malych rasach i karma i koszty weta sa nizsze jak przeciez wiesz Odpowiedz Link
ceres9 Re: jaka rase psow... 02.06.11, 21:54 jedna normalna (sory,musialam to napisac;p) wiekszy pies wiekszy problem,to racja Odpowiedz Link
red-truskawa Re: jaka rase psow... 02.06.11, 22:22 no to czegos tu nie rozumiem- jesteś lek. wet. i nie wiesz jakie rasy teraz sa "chodliwe" ? Chyba, ze nie pracujesz klinicznie, ale to wtedy samodzielne leczenie tez ci odpadnie. Odpowiedz Link
ceres9 Re: jaka rase psow... 02.06.11, 22:26 nic mi nie odpadnie niech cie o to glowa nie boli;] a ze nie rozumiesz...no coz;] Odpowiedz Link
esofik Re: jaka rase psow... 02.06.11, 22:55 preferencje często się zmieniają, a pies będzie ci towarzyszył kilkanaście lat. Wybierz rasę dla siebie Odpowiedz Link
ceres9 Re: jaka rase psow... 02.06.11, 23:01 ja to myslalam jamniku kroliczym albo o sznaucerze miniaturce albo jakis terrier Odpowiedz Link
ceres9 Re: jaka rase psow... 02.06.11, 23:00 na kundlu burym to nie zarobie<LIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIINCZ!!!!!> mam juz bure koty w domu tylko zra i sraja,starczy Odpowiedz Link
ceres9 Re: jaka rase psow... 02.06.11, 23:14 rasowca tez pokocham jak swoje jamnior czy sznaucer?a moze terrier? Odpowiedz Link
semida Re: jaka rase psow... 02.06.11, 23:17 jamnik wredny i trudny w obsludze.Sznaucer taki sobie.Z tych trzech wzięłabym terriera albo...kundla burego Odpowiedz Link
red-truskawa Re: jaka rase psow... 02.06.11, 23:07 Raczej głowa mnie nie rozboli, bo nie cierpie na takie przypadłosci, ale widac ja naleze do tej czesci lekarzy wet. , która uważa, ze od mody na rase wazniejszy jest charakter psa, ze wybierając sobie rase psa powinno się kierować jego cechami, a nie ceną rynkowa i popytem. A lata pracy tylko utwierdzaja mnie, ze pojecie "hodowla domowa" nie pokrywa sie z "bisnesem hodowlanym psów". Odpowiedz Link
ceres9 Re: jaka rase psow... 02.06.11, 23:13 oh,no to jestes w tej lepszej czesci,gratuluje;] Odpowiedz Link
red-truskawa Re: jaka rase psow... 02.06.11, 23:21 to ty powiedziałas a tak swoja droga moda teraz na jack russel , moze chichuachua , a hodowli jamnikow chyba nie ma za wiele obecnie ale tez raczej pasjonaci kupuja, zakochani w rasie wiec jakas nisza jest. Odpowiedz Link
ceres9 Re: jaka rase psow... 02.06.11, 23:27 no ja,ja,boscie naskoczyly na mnie jakbym jakas zbrodnie chciala popelnic;p ja pierdziele, chce kupic psa i dopuscic go ze 2 razy kurde ja tez kocham zwierzeta inaczej wybralabym inny zawod ale taka przesada mnie smieszny jakas dziwna postawa na forum panuje ze "jak pies to tylko przybleda bo ojej tyle przybled jest na swiecie ojejejej" ja tez mam koty przybledy,ale kurde chce psa z rodowodem bo MOZE go dopuszcze <wdech,wydech,zbulwersowalam sie;p> Odpowiedz Link
ceres9 Re: jaka rase psow... 03.06.11, 00:05 nie wiem jak bedzie pewnie dopuszcze kupujac rasowego Odpowiedz Link
olinka20 Ceres!! 03.06.11, 09:36 Mam dla ciebie wyzwanie! Spowoduj powrót pudla sredniego brązowego w Polsce. Bo w Pl nie ma hodowli takowych- nawet nierasowego brazowego nie kupisz. Najblizej Czechy lub Słowacja. A to sliczne pieski są. Odpowiedz Link
ceres9 Re: Ceres!! 03.06.11, 12:00 a przywieziesz mi takiego fajnego szczeniaczka z tych czech? zaplace oczywiscie za szczeniaczka^_^ Odpowiedz Link
mearuless opowiem ci historie... 03.06.11, 10:19 z mojego zycia. moj maloznek zakupil rodowodowego bulteriera. ze wzgledu na jego piekno [ojp] bardzo stonowane zachowanie, nieszczekliwosc i potrzebe raczej malego ruchu. no i tez myslal jak to bedzie ja rozmnazal, gdzie polozy szczeniaczki, gdzie sa odpowiedni lekarze do pomocy itd. dewka pies piekny w swej rasie, wystawy wygrywala, podobno byla najlepsza w swej klasie. on [maz] potrafi walic jak z rekawa nazwami trofeow ktore pies posiadl. no i co? no i gowno, w wielu ok 3 lat psu natychmiast trzeba bylo usowac macice z jakiegos tam powodu [nie pamietam] i zostal sobie czempion psem kanapowym. w dodatku tak wkurwiajaco leniwym ze musielismy ograniczac wypady za miasto bo sie ksiezniczka kladla na srodku drogi i trza ja bylo kurwa niesc. wiec jak widzialyscie pana z biala swinia na rekach to byl moj maz i jego ksiezniczka wybierz ceresiowa pod kontem rasy jednak-mowisz o sznaucerach-zajebiste psy. moj maz tez posiadal tylko olbrzyma- piekne i madre i wspaniale och i ach. teraz mamy gprdona settera -pojebus maxymalny, ale slodki pojebus. wkleje ci fote palarni Odpowiedz Link
ceres9 Re: opowiem ci historie... 03.06.11, 11:43 ale ja se zdaje sprawe ze nie wszystko moze wyjsc,ze wazniejsze zdrowie od rozmnazania nie dzialam pod zadnym impulsem przecie a gordony zajebiste sa,pieeekne;]tez bymchciala ale jak mowie,ciut przy duze a my czesto wyjezdzamy i problemem bedzie zabranie takiego psa ze soba gdzie ta fota? Odpowiedz Link
pysiaczek1234 Re: opowiem ci historie... 03.06.11, 12:20 Sznaucera bierz Miałam olbrzyma jak mieszkałam u rodziców, bardzo mądre, łagodne psy, tylko kopią w ogródku duuuże doły, a i mój znosił szczury, myszy i nieżywe żaby pod dom normalnie jak kot. Odpowiedz Link
pysiaczek1234 Re: jaka rase psow... 03.06.11, 12:24 Możesz pomyśleć jeszcze o Cavalier King Charles Spaniel też urokliwa rasa i co raz bardziej popularna w Polsce. Odpowiedz Link
ceres9 Re: jaka rase psow... 03.06.11, 12:30 o! fakt,urokliwe te pyszczki maja i uszy to albo sznaucer albo kawalier bedzie Odpowiedz Link
pysiaczek1234 Re: jaka rase psow... 03.06.11, 12:50 Urokliwe i nie ma ich chyba aż tak dużo , no przynajmniej ja nie spotykam Yorków, maltańczyków, shi-tzhu i tych wszystkich małych jest już tak dużo , że zauważyłam , że co raz trudniej je sprzedać. Jamników nie ma sensu bo to naprawdę mało lubiana rasa, tzn. są miłośnicy i tylko oni tak na prawdę chcą je posuadać. W takim Cavalierze można się zakochać od pierwszego wejrzenia i też wyglądają fajnie z kokardkami ( piszę tak bo zauważyłam , że często kobiety wybierają "ładną" rase dla ozdoby, co nie znaczy, że mi się to podoba). Odpowiedz Link
olinka20 Re: jaka rase psow... 03.06.11, 13:24 Cavaliery to coraz popularniejsza rada, bo coraz więcej osób kupuje jako psa "dla dziecka". Odpowiedz Link
moninia2000 Re: jaka rase psow... 03.06.11, 13:54 Osobiscie nie jestem za reprodukcja. Dla mnie za wiele (rowniez rasowych) psow jest opuszczonych. Abyz ajac sie hodowla (nawe mala i dwa razy) trzeba spelnic serie wymogow i nie sa latwe, musi byc pies uznany, z nagrodami, doceniony na wystawach, nie kazdy egzemplarz jest wiernym odzwierciedleniem swej rasy. Czasem skrzywienie delikane lapek przy stawianiu czy inne duperele dyskwalifikuja. Wiele psow rasowych przekazuje choroby genetyczne szczeniakom. Warto poznac dobrze rase, ktora chce sie hodowac czy reprodukowac, zanim sie rzuci z motyka na slonce. Nie znaczy to, ze jest na nia popyt i juz masz pomysl, ale naprawde poznac. Poznac tez mozliwe problemy, ryzyko, itp. Czy w ogole w PL jest legalna hodowla domowa? czy znasz kryteria hodowli profesjonalnych? Normalnie powinno sie hodowac psy nie pod wplywem (przemijajacej) mody, ale aby doskonalic dana rase. Trzeba zwracac uwage na wady i choroby wrodzone i starac sie je ograniczyc. Wydaje mi sie, ze aby byc prawdziwym hodowca, trzeba znac wiele rzeczy, a inaczej przemieniasz sie w...handlarza. Poza tym, ze trzeba potem zapewnic tym szczeniakom dobre domy. Poczytaj moze od ludzi, ktorzy sie znaja: www.forum-kynologia.com.pl/showthread.php?2627-Koszty-i-zyski-w-hodowli-ps%F3w. Odpowiedz Link
pysiaczek1234 Re: jaka rase psow... 03.06.11, 14:00 Ale ceres chyba jest wetem albo ma coś wspólnego z tym zawodem. (sorry ale ja krótko na forum i nie zorientowana do końca :p) to chyba wie o co chodzi. Post napisany z przymróżeniem oka Tak mi się wydaje. Odpowiedz Link
moninia2000 Re: jaka rase psow... 03.06.11, 14:06 A ja nie obrazam, tylko tez daje moje zdanie. Wet nie musi miec pojecia o hodowlach profesjonalnych ani wymogach. Odpowiedz Link
olinka20 Re: jaka rase psow... 03.06.11, 14:08 Ba! znam weta, który rozróznia tylko podstawowe rasy psów. Ale on głownie porody krowie odbiera i "w kurach" robi. Odpowiedz Link
pysiaczek1234 Re: jaka rase psow... 03.06.11, 14:22 No ja też znam weta, mam takiego w rodzinie ale on od świnek i nawet walnął mi ostatnio stwierdzeniem, że mało który wet jest miłośnikiem zwierząt. No ale są wyjątki. Odpowiedz Link
opium74 Re: jaka rase psow... 03.06.11, 15:29 kochanepapilonki.bloog.pl/kat,0,page,4,index.html?ticaid=6c6b7 papilony - cudne psiaki do towarzystwa, mało popularne ale za to ceny wysokie Odpowiedz Link
mme_marsupilami Re: jaka rase psow... 03.06.11, 15:15 Brazowe pudle miniaturki jako konkurencja dla yorkow ! Kiedys jak dorobie sie domu z ogrodem to kupie labradora lub bernardyna i malego szczekacza kanapowca wielorasowego. Odpowiedz Link
hamerykanka Re: jaka rase psow... 03.06.11, 16:06 Traktujesz to jako bizness? No to policz sobie... Jak sobie policzysz koszt podrozy na wystawy (zagraniczne, krajowe), koszty wpisowego, kosmetykow dla psow (bo musi sie dobrze prezentowac). A jesli Twoja suczka nie jest jakosci wystawowej? sprzedasz i kupisz inna czy bedziesz kryc na dziko? Dodaj koszty na codzien, dobra karme-nie Eukanube; rozumiem ze szczepionki i podobne nie wliczasz, ale to jest tez koszt; Koszty pokrycia-w Polsce zwyczajowo jeden szczeniak z miotu lub jego cene. Koszty wyzywienia i gadzetow dla szczeniakow. Dwie szczepionki; odrobaczenie. No to wyjdziesz po sprzedaniu szczeniakow na zero lub dolozysz. To jest dla entuzjastow. "Byznesmeni" aby zarobic kupuja kilka (nascie ) suk, i kryja co pol roku. Od dwoch miesiecy jestem szczesliwa wlascicielka dwoch rodowodowych dobermanek, po dlugiej linii czempionow. Jesli w wieku ok roku nie okaza sie warte wystawiania, beda wysterylizowane. Jesli ktoras bedzie warta wystawiania, bede miala 1-2 mioty. tyle, zeby miec dobrego szczeniaka i kontynuowac linie. Hodowla psow jest jak bycie rolnikiem-jesli robisz to na mala skale, wychodzisz na zero. Jesli chcesz biznesu, to potrzebujesz wiecej niz jedna suczke. No chyba ze , jak napisalam, bedziesz rozmnazac i produkowac psy z wadami. Odpowiedz Link
hamerykanka Re: jaka rase psow... 03.06.11, 16:15 zapomnialam dodac: koszty ulozenia, bo jesli bedziesz miec psa domowego, musi przejsc tresure. Szczeniaki generuja rowniez koszty jak zniszczenia domu-zasikane podlogi; pozrywane tapety, obgryzione meble, zniszczone kable i sprzety; koszty niematerialne; trzeba je socjalizowac bo potrzebuja kontakmtu z czlowiekiem; wiec duzo czasu spedzonego z Toba i innymi ludzmi-musza poznac obcych ludzi aby nie baly sie nieznanych rzeczy. Nie mozna trzymac ich te dwa miesiace w klatce. Hodowca, od ktorego kupowalam psy, miala podloge w kafelkach i ninimum mebli. Na dworze betonowe wybiegi dla psow, osiatkowany wybieg z trawa dla szczeniakow. Klimatyzowane pomieszczenie gospodarcze gdzie szczeniaki przebywaly z matka w nocy. Duzo znajomych ktorzy przychodzili pobawic sie ze szczeniakami, aby przyzwyczajaly sie do ludzkiego kontaktu. Klatki dla psow do samochodu, aby zabrac je do weterynarza czy gdziekolwiek. Dorosle psy mialy swoje tury przebywania w domu (8 dobermanow; trzy stare labradory). No i non stop tresura posluszenstwa ze szczegolnym uwzglednieniem braku agresji do obcych. Zbyt czesto ludziom wydaje sie ze male rasy nie potrzebuja wybiegania sie ani tresury-wystarczy potem poogladac programy typu Dog Whisperer czy Its me or the Dog aby sie przekonac ze klopoty nie zaleza od wielkosci psa. Odpowiedz Link
sewa.49 Re: jaka rase psow... 03.06.11, 17:52 To ja Ci polecam pudla bialego miniaturke. Sama takowego posiadam. Zaleta jest, ze nie gubi siersci, malo je, zajmuje malo miejsca. Bardzo ekonomiczny piesek w utrzymaniu Odpowiedz Link
pysiaczek1234 Re: jaka rase psow... 03.06.11, 19:18 Wiecie co nie rozumiem o co chodzi z sierścią albo mam dziwnego psa Mam beagla i dopuki był na najlepszych karmach jakie mogłam dostać sierści od groma w domu i pies zaczął łysieć, placki miał normalnie i łupież. Teściowa niechcący (gdy miała psa na 3 dni pod opieką)kupiła pedigrie i wiecie że sierści w domu zero , szok przeżyłam. Karma nie polecana, no normalnie syf a pies na niej całkiem inaczej się rozwija, kupy ok i sierści niewielka ilość a i placki na psie odrosły Teraz jest na mokrej karmie i niestety pegirgri tym był karmiony u "hodowcy" i chyba tylko to toleruje Odpowiedz Link
olinka20 Re: jaka rase psow... 03.06.11, 19:29 Masz dziwnego psa Moj po pedigri sadził bąki takie, ze po zapachu wiedziałam ,że idzie, kupy masakra, chusteczką mogła zetrzec z asfaltu Ale fakt- jadł chętnie. Po poczytaniu o zarciu dla psów, dawałam najpierw hillsa, teraz acane i skonczyły sie problemy zoładkowe. Chyba, ze pies jest pod opieka mojego taty, znaczy co w lodówce to w psim brzuszku Odpowiedz Link
mamaivcia Re: jaka rase psow... 03.06.11, 20:02 Mój miał uczulenie na Royal Canin dla swojej rasy - drapał się niemiłosiernie, rósł i robił się coraz chudszy Zmieniłam na Purinę łososiową bo okazało się, że jest entuzjastą kocich chrupek z rybą ;P Od tej pory nie drapie się, przybrał na wadze. Wniosek z tego taki, że nie każda karma (nawet jeśli jest z tych lepszych) posłuży danemu psu. Trzeba zwierze obserwować i dobrać odpowiednią karmę. A i jeszcze jedno mi się w oczy rzuciło na alledrogo Widać, że lato - ceny psów poszybowały Odpowiedz Link
pysiaczek1234 Re: jaka rase psow... 03.06.11, 20:38 Purina u nas okazała się konkretnym syfem. Pies się drapał jak głoopi i nie mógł przestać. Sierść leciała strasznie. No wiem, że mam dziwnego psa w końcu to beagle A one wogóle są dziwne Będę jeszcze czegoś próbowała ale jak się będą tamte akcje powtarzały to wyląduje na pedigree i tyle nic na to chyba nie poradze choś szkoda mi psa , bo to syfiasta karma i pewnie odbije się na jego zdrowiu za pare lat a to jeszcze podrostek jest. Fakt że więcej tej mokrej je niż suchej. Odpowiedz Link