Dodaj do ulubionych

cd. malowanie scian

29.06.11, 09:51
pytanie do tych które w ostatnim czasie wybierały kolor na Ściany.
Która farba dobrze kryje?? tak żeby raz pociągnąć bo pokoi aż 6, no i wybieram kolory z pasków czy farba jest tego koloru co pasek testowy ,czy bierze sie na kolor jakąś poprawkę???POMÓŻCIE
Obserwuj wątek
    • beata985 Re: cd. malowanie scian 29.06.11, 09:54
      raz to chyba nie da rady
      ciemą miaąłm do sypialni ale bez dwoch razów nie dało się..
      ale moze są jakieś...moze fachowca spytaj
    • bluemadlen-1 Re: cd. malowanie scian 29.06.11, 10:01
      czytam i czytam bo chce wybrac kolor i rodzaj farby, o duluxie czytam ze be no to jaką no???
      • a-ronka Re: cd. malowanie scian 29.06.11, 10:09
        żadnych farb z mieszalnika i z pigmentem! Potem nie można dobrać koloru a poza tym mają tendencję do blaknięcia.
        Polecam śnieżkę i dekoral (dekoral szczególnie bo ma świetną paletę barw).
        Dulux jest gęsty i moze być problem z kryciem bo czasem "zdziera" poprzednią powłokę lub łuszczy się.
        Ja używam deko i jestem zadowolona,jednak musisz malować dwa razy bo inaczej są smugi. Kazdą farbę kładzie się dwa razy więc nie uciekniesz od tego.
        • olinka20 Re: cd. malowanie scian 29.06.11, 10:29
          Aronka, ja mam z mieszalnika i nie blaknie. Fakt, jak cos to pewnie kolor trzeba bedzie inny połozyc, bo sie nie dobierze idelanie tego samego, ale mam oryginalne, fajne kolory na scianach.
    • mamba30 Re: cd. malowanie scian 29.06.11, 10:46
      Raz nie pokryjesz, chyba że białym na biało smile

Dulux nie jest be, pod warunkiem, że nie jest to seria Once. Polecam tez Dekoral, albo Tikkurilę.

Farba teoretycznie jest podobna do tej na pasku, ale wszystko zależy od oświetlenia w pomieszczeniu. U mnie do niedawna każde pomieszczenie było w innym kolorze smile

Tu masz przykład, jak kryje dekoral. Malowane było co prawda 3 razy, ale i tak uważam, że to świetny wynik smile

Tak było przed

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/kh/yg/mjen/DBOC0kf5AJmHM7sILB.jpg

A tak jest po

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/kh/yg/mjen/Zke3Jxf1bhrxGvIvPB.jpg
    • stillgrey Re: cd. malowanie scian 29.06.11, 11:23
      Ja juz nigdy nie kupie dekorala czy duluxa, po roku sciany nadaja sie znow do malowania, bo nie ma opcji ich domyc, nawet slad po utluczeniu komara jest nie do zmycia... znaczy zmyje sie... ale razem z farbauncertain

Teraz mam beckersa i np. w pokoju syna czysta woda scieram tluste plamy, kredki, farby itp. Rok po malowaniu sciany wygladaja jak nowe, rok po malowaniu duluxem wygladaly jak nie malowane 10 latuncertain

Byc moze przez te 6 lat cos sie zmienilo i poprawili jakosc tych farb, ja sie jednak zrazilam na dobre.
      • figrut Re: cd. malowanie scian 05.07.11, 20:32
        > Ja juz nigdy nie kupie dekorala czy duluxa, po roku sciany nadaja sie znow do m
        > alowania, bo nie ma opcji ich domyc, nawet slad po utluczeniu komara jest nie d
        > o zmycia... znaczy zmyje sie... ale razem z farbauncertain
        Właśnie przez to znienawidziłam dekoral. U mnie jeszcze dochodzą zacieki po spryskiwaniu kwiatów, których się już nie zmyje.
        > Teraz mam beckersa i np. w pokoju syna czysta woda scieram tluste plamy, kredki
        > , farby itp. Rok po malowaniu sciany wygladaja jak nowe,
        Ha, ja beckers&tikkurila szoruję już 4,5 roku i nie ma siły, każde kolejne malowanie, to właśnie ta farba. Biorę mokrą gąbkę, czasem z płynem i myję bez strachu, że mi farba zlezie. Ostatnio kupowałam tą farbę 2,5 roku temu (teściowej, bo się jej podobało u nas, że każdy brud złazi) i jeszcze wtedy miała jeden minus - małą paletę barw, ale mimo to będę się jej trzymać smile
    • grave_digger Re: cd. malowanie scian 29.06.11, 11:56
      magnat i nobilis jest w moim domu - polecam jak najbardziej. świetne. nic nie blaknie. można zetrzeć ewentualne plamy.
      • pysiaczek1234 Re: cd. malowanie scian 29.06.11, 23:39
        Beckers tylko i wyłącznie. Mam kilka rodzajów farb w mieszkaniu. Mieszalnik to porażka, zamiast szarego mam jakiś jasny fioletsad co innego na paskach a co innego wychodzi. Dulux odpada , a jak chce domalować kawałek to zostaje ślad i trzeba całą ściane. Beckers ładnie się zmmywa, da się zamalować no i kolorki też ma ładne.
    • olster Re: cd. malowanie scian 04.07.11, 12:57
      A ja planuję zrobić w salonie boazerię. Wiem, to może staroświecko zabrzmi, ale wcale tak nie musi być. Chciałam zrobić coś nietypowego i myślę, że w takim stylu - www.domplusdom.pl/rozwiazanie/drewniane-sciany Takie połączenie nowoczesności z tradycyjnym wnętrzem daje fajny efekt. Jest ciekawiej niż ściana pomalowana na biało
      • olinka20 Re: cd. malowanie scian 04.07.11, 13:37
        Kojarzy mi sie ze skandynawskimi domkami, fajny pomysł.
    • hanadoma Re: cd. malowanie scian 05.07.11, 15:00
      malowałam dekoralem cały dom, fakt dwa razy, polecam, plamy sie zmywaja, a jak nie to można pomalowac ten fragment i nie ma znaku. podobno magnat pieknie kryje za pierwszym razem ale jak dla mnie miał małą palete kolorów
      • agusia79-dwa Re: cd. malowanie scian 05.07.11, 15:25
        polecam śnieżkę- barwy natury- jak dla mnie super kryje i świetnie się zmywa, co przy mojej Młodej jest bardzo ważne. Ma duży wybór kolorów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka