najeeli 25.10.11, 15:26 o porady prosim co kot musi miec w domu oprócz kolan do lezenia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
opium74 Re: do zakoconych, dokoconych 25.10.11, 15:38 Moje 3 miejsca w łóżku nie maja bo już i tak sie nie wysypiam. Każdy spi gdzie mu sie podoba. Mamba w transporterze wyłozonym polarowym kocykiem Środa - na kanapie lub ostatnio w górnej łazience na dywaniku Koka - albo w budce na drapaku albo na kanapie Muszą mieć: kuwetę, miski z woda i jedzeniem, jakieś zabawki /jak nie to same sobie znajda/ drapak /jak nie to same sobie znajda/ Odpowiedz Link
mankencja Re: do zakoconych, dokoconych 27.10.11, 11:25 jakieś zabawki /jak nie to same s > obie znajda/ Franek nie uznawał kupnych zabawek. Jednej się nawet bał. Do jego ulubionych należały: kawałek parówki, zajączki puszczane lusterkiem (uwaga, wymaga człowieka) i nieużywane tampony (aby tego uniknąć, należało trzymać tampony zamknięte w szafce. Potrafił wydłubać sobie zabaweczkę z otwartego pudełka.) > drapak /jak nie to same sobie znajda/ drapaka też nie uznawał. Kanapa i krzesła są fajniejsze. Odpowiedz Link
stillgrey Re: do zakoconych, dokoconych 25.10.11, 15:44 myslalas nad wzieciem do domu kota pol roku i nie wiesz takich rzeczy? kot potrzebuje misek, kuwety i wizyty u weta, transporter bywa przydatny. zabezpieczenie okien i balkonu to dobry pomysl jesli mieszkasz w bloku. drapaki, specjalne zabawki itp. to imo wydawanie kasy dla wlasnej przyjemnosci, kot sie na pewno bez nich obejdzie. Odpowiedz Link
doral2 Re: do zakoconych, dokoconych 25.10.11, 15:49 kot jeszcze potrzebuje rąk, które go głaszczą Odpowiedz Link
najeeli still 25.10.11, 16:35 takie podstawowe podstawy to wiem ale o łóżku nie wiedziałam a żwirek drewniany to dobry pomysł? czy lepszy silikon? Odpowiedz Link
stillgrey Re: still 25.10.11, 16:45 cats best plus jest najlepszy, silikonowy robi sie mocno oblesny i wcale tak dobrze nie pochlania zapachow. allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=cats+best+plus Odpowiedz Link
aguacate Re: still 25.10.11, 17:02 przynajmniej jedno kartonowe pudelko, do ktorego mozna wskoczyc mnooooostwo zarcia Odpowiedz Link
olinka20 Re: still 25.10.11, 19:48 O to to! Pudełko kartonowe musi byc! u nas jest walka, kto posiedzi sobie dluzej w pudełku Odpowiedz Link
uleczka_k Re: do zakoconych, dokoconych 25.10.11, 20:02 Oprócz kartonowego pudełka przyda się też kilka rolek papierowych ręczników, które będzie można podrzeć na drobne kawałeczki w nocy, gdy wszyscy śpią. Przyda się także wysoka szafa (lub inny punkt na wysokości), z którego można będzie zeskoczyć w nocy na śpiących domowników - to bardzo fajna zabawa. Dobrym pomysłem są też rośliny w doniczkach do zrzucania z parapetu, ale nie jakieś tam palmy, tylko drobne takie, najlepiej z kolorowymi kwiatami, bo koty cenią sobie estetykę. Fajne miejsca do chowania się, na przykład szafka z ubraniami, które będzie można wypchnąć na zewnątrz tej szafki opierając się grzbietem o ścianę szafki i pchając mocno łapkami, sprawdzać przy tym jak dużo ubrań uda się wypchnąć za jednym razem. No, jak tu ktoś napisał, drapak to zachcianka, kot sam se znajdzie drapak taki, jaki jemu będzie najbardziej odpowiadał (w braku tego zapewnionego przez właścicieli). Kup w tym celu jakiś porządny, skórzany mebel - koty nie lubią tandety. I oprócz tego, oczywiście uwielbienia kot potrzebuje, ale to rozumiem, w skrócie zawarłaś pisząc o tych kolanach. Tu będzie więcej. Odpowiedz Link
fajnyrobal Re: do zakoconych, dokoconych 26.10.11, 11:24 Kot potrzebuje. Sznureczków, najlepiej żeby zwisały i się ruszały. Wiem co mówię, szyję biżu z sutaszu i mam przechlapane, kocie łapy dzielnie targają to co już uszyłam Piłeczek skoczek, rozkosznie się je turla po panelach o 2 w nocy. Pani do udeptywania i łażenia po niej o 4 rano. Kartek i gazet do gryzienia i targania. Patyczków, trawek, papierowych kuleczek do wciskania ich pod dywan. Dywanu, żeby można było wcisnąć pod niego różne śmieci, potem leżeć i wygrzebywać oraz go atakować, gryźć i ostrzyć pazury. Dużych doniczek z kwiatami, koniecznie stojących na ziemi, żeby można było wygrzebać z nich ziemię. A poważnie, to zasiej mu w doniczce trawę jeżeli kot z tych niewychodzących i zainwestuj w obcinaczki do paznokci - kotu co pewien czas trzeba przyciąć pazurki ( jeżeli nie wychodzi na zewnątrz) a nie będziesz z tym latać do weterynarza. Odpowiedz Link
fajnyrobal Re: do zakoconych, dokoconych 26.10.11, 21:16 I jeszcze mi się przypomniało. Żeby kotecek nie nudził się kiedy państwa nie ma w domu koniecznie trzeba mieć rybkę albo ptaszka w klatce. Zapewni mu to wiele godzin rozrywki - kombinowania jak to dorwać i zeżreć Odpowiedz Link
najeeli a swinki morskie mogą być? 27.10.11, 09:09 mam dwie - starczy zamiast ptaszka? właśnie kombinuje jak klatki zabezpieczyc coby nie otwierał Odpowiedz Link
prigi Re: a swinki morskie mogą być? 27.10.11, 09:35 nie wiem jak świnki w klatce, ale mój śp kocur załatwił dwie papugi mimo zamknięcia ich w klatce-za pierwszym razem zrzucił kaltkę z biurka, za drugim był baaardzo cieprliwy (czekał kilka lat) i doczekał się chwili nieuwagi naszej i niedomkniętych dokładnie drzwiczek i tak długo manewrował, aż skobel puścił. a co do listy niezbędych rzeczy dla uszczęśliwienia kotecka-niezbędne są gołe stopy pod kołdrą, na które można, ba!, trzeba, polować w środku nocy Odpowiedz Link
olinka20 Re: a swinki morskie mogą być? 27.10.11, 09:53 A ja myslałam, ze tylko ja mam takie wredne osobniki gryzace gołe stopy!! Odpowiedz Link
fajnyrobal Re: a swinki morskie mogą być? 27.10.11, 19:48 Mogą, mogą. Nawet bardzo mogą, będzie pasztet ze świnek Odpowiedz Link
stillgrey Re: do zakoconych, dokoconych 27.10.11, 20:10 najeeli, zobacz to: wikary.pl/?23336 i wszystko w temacie;D Odpowiedz Link
3-mamuska Re: do zakoconych, dokoconych 27.10.11, 20:28 Laser/swiatelko,mozna siedziec na kanapie i zmeczyc kota tak, ze poznie zasypia na kolanach mruczac. Odpowiedz Link