madame_zuzu 17.11.11, 12:11 Robie pyzy, ale mam dylemat ( jak zawsze przy tego typu wyrobach z ziemniaków, a mianowicie, czy na pyzy ziemniaki tłuczemy jak sa jeszcze ciepłe/gorące, czy jak już są zimne? No i co dalej? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziewczyna_bosmana Re: Pyzy-pomocy :( 17.11.11, 12:13 Ale pyzy czy kopytka? Pyzy robi się z surowego "ciasta" ze startych ziemniaków. A może robisz pseudo pyzy z ciasta kopytkowego? Mam w planach takie pyzy. Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: Pyzy-pomocy :( 17.11.11, 12:22 Ja chce takie zrobic ze ziemniaki ugotowane, utluczone, ciasto podzielone na 4, w jedna czesc wlozone surowe ziemniaki odcisniete z soku. Tylko nie wiem jak te gotowane tluc, czy na cieplo czy na zimno. Odpowiedz Link
dziewczyna_bosmana Re: Pyzy-pomocy :( 17.11.11, 12:26 Jak utluczesz gorące to po wystygnięciu będą bardziej sypkie i trocinowate, jak zimne to bardziej klejąco zwarte. Zależy jakiej opcji potrzebujesz Ja do kopytek mielę w maszynce wystudzone. Odpowiedz Link
mamolka1 Re: Pyzy-pomocy :( 17.11.11, 13:03 Mnie uczyli, że na kopytka, pyzy ziemniaki mają być zimne Na kluski śląskie ciepłe Ale mogę się nie znać bo gotować nie lubię Odpowiedz Link