04.12.11, 07:45
Mam mały problem. Będę matką chrzestną bratanka mojego męża. Wymyśliłam sobie, że kupię mu w prezencie złoty łańcuszek z krzyżykiem. Kiedy rozmawiałam o tym z teściową, to ona powiedziała, że nie powinno się dawać krzyżyków, bo i tak każdy dźwiga swój krzyż.
Olałam teorię teściowej, ale matka dziecka jest przesądna, wierzy w różne znaki na niebie i ziemi i na bank wie o tym co teściowa mówiła. Więc pytania są następujące:
1. Co w takim razie kupić? Sam łańcuszek? Łańcuszek z medalikiem? Mimo wszystko łańcuszek z krzyżykiem? Skoro matka jest przesądna, nie chcę, żeby krzywo na mnie patrzyła, zwłaszcza, że między nami bardzo różnie się układało, a teraz jest w miarę ok.
2. Myślałam też o jakiejś pamiątce chrztu stojącej, ale taką dostał od nas z okazji chrztu jego starszy brat, a nie byliśmy chrzestnymi. Coś w tym stylu. Może być Matka Boska, Anioł Stróż, Święta Rodzina. https://www.meritohurt.pl/media/prod/412/falaMB.jpg
3. Pieniądze odpadają.
4. Sprzęty do pielęgnacji i opieki odpadają (ma starszego brata, wszystko ma - wózki, foteliki, nosidełka, leżaczki itp.).
5. Jakąś zabawkę i tak kupię, zwłaszcza, że chrzest będzie w Święta.
6. Biblię dla dzieci, ale wtedy coś jeszcze. Co?
7. Pierwszy album czy coś takiego - raczej też odpada.

No i nie miałam problemu, a teraz mam problem. Do 300 zł mogę przeznaczyć.
Obserwuj wątek
    • 3-mamuska Re: przesądy 04.12.11, 08:50
      Ja bym nie kupowala Łańcuszka z medalikiem ani krzyzykiem,bo gdzie to dziecko bedzie chodzic w nim,jako maluch nie a juz jakos tarsze dziecko tym bardziej.
      Moze taki ramke na zdjecie wlqqansie taka srebrna,uroczysta,albo ja mam taka ramke caly rok dzeicka jak sie urodzi i potem co miesiac az do roku sa male zdjecia.
      ja bym sie najbardzei j ucieszyla z tej ramki z odbiciem raczki dziecka,niz z Łańcuszka,a to dlatego ze dzeicko tego nosic nie bedzie.
      Tu sa takie zestawy srebrnych lyzeczek dla malcha lub szczoteczka do wloskow taka ozdobna srebrna:
      www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/9288098/c_1/1|category_root|Nursery|14417537/c_2/2|14417537|Baby+and+Christening+gifts|14417538.htm
      Albo to:skarbonka i na zab i lok wloskow.
      www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/9288050/c_1/1|category_root|Nursery|14417537/c_2/2|14417537|Baby+and+Christening+gifts|14417538.htm
      sama skarbonka:
      www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/9331433/c_1/1|category_root|Nursery|14417537/c_2/2|14417537|Baby+and+Christening+gifts|14417538.htm
      Albo cos takiego mozna dziecka raczke odbic i zostaje na pamiatke:
      www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/2672931/c_1/1|category_root|Nursery|14417537/c_2/2|14417537|Baby+and+Christening+gifts|14417538.htm
      Sama zobacz masz kilka mozliwosci:

www.argos.co.uk/static/Browse/ID72/14417538/c_1/1|category_root|Nursery|14417537/c_2/2|cat_14417537|Baby+and+Christening+gifts|14417538.htm
    • ez-aw Re: przesądy 04.12.11, 08:57
      Mój młody dostał srebrną łyżeczkę z wygrawerowaną datą i imieniem. Do tego biblię dla dzieci (stary i nowy Testament). Taki zestaw moim zdaniem wystarczy.
      Tu masz różne propozycje z cenami. Można coś wybrać
      prezentynachrzest.com/?gclid=CK3poqj456wCFcMl3godykrpLQ

Zalinkowany medalik też jest bardzo ładny i nikt nie powinien się na niego marszczyć.
      • ez-aw oczywiście miało być *Biblię 04.12.11, 09:01
        Auć. Jeszcze się nie obudziłam.
    • esofik Re: przesądy 04.12.11, 09:05
      bizuteria dla maluchów jest bezsensu
      pierwszy album uncertain.. trzeba mieć potem chęci żeby uzupełnić.. dostałam (tzn Młoda) dwa i oba leżą puste tongue_out inho bardziej praktyczny jest album na zdjęcia wieloformatowe

• esofik Re: przesądy 04.12.11, 09:07
        aha.. krzyżyka nie kupiłabym
        nie dlatego że ja jestem przesadna, ale dlatego, że wiem co dla innych oznacza
    • milva_barring Re: przesądy 04.12.11, 09:15
      Dziękuję za szybki odzew.
      Coś z zalinkowanych rzeczy na pewno wybiorę. Chyba Biblia i coś jeszcze.
      A o krzyżyku to pierwszy raz słyszałam. Zawsze sądziłam, że dziewczynki dostają medaliki, a chłopcy krzyżyki. Człowiek uczy się całe życie....

Miłej niedzieli smile
      • mearuless Re: przesądy 04.12.11, 09:44
        a tak zupelnie off topicsuspicious
        po iego wuja chrzcic dzieciaka i chadzac do kosciola jak sie wierzy w gusla i zabobony???
        myslalam ze to sie wzajemnie wyklucza.
        no i jak prawdziwy chrzescijanin-skoro jezus niosl wielki krzyz za winy calego swego narodu to chyba maly krzyzyk dla malucha jest wyroznieniem i niejako symbolem "odkpienia"

co ci ludzie maja w glowach?
        • fajnyrobal Re: przesądy 04.12.11, 10:24
          Meła, ty nawet nie wiesz jakie gusła i przesądy związane są z małymi dziećmi. Przez pierwszy rok ocipca można dostać od ,,nie rób tak bo..._ i tu natępuje wyliczanie katastrof które nastąpią jak np nie zawiesisz czerwonego farfocelka w wózku dziecka. I to najczęściej mówią osoby które potem siedzą w pierwszych ławach na mszy... I jakoś im się to ze sobą nie gryzie. Sumienie ludzkie pojemne jest smile
          No a jak tu nie ochrzcić dzieciaka, co by ludzie powiedzieli? I jak tu z takim poganinem na dwór wyjść, przeca zaraz mu cegła na głowę spadnie.
      • annajustyna Re: przesądy 04.12.11, 19:23
        Ja kupilabym medalik z Jezusem.
    • beata985 Re: przesądy 04.12.11, 10:22
      hmmmmmmmm
      mojemu synowi z okazji komunii dałam łańcuszek z krzyżkiem....czy wszystkie niepowodzenia jakie go spotykają są właśnie z tego powodu??? może zabiorę mu uroczyście to się odczaruje???suspicious
      • fajnyrobal Re: przesądy 04.12.11, 10:27
        Znaczy się, do komunii miał kupę szczęścia , a po mu się odmieniło? Oj zua matka, zua suspicious
    • anna_sla Re: przesądy 04.12.11, 13:49
      lepiej łańcuszek z medalionem, jakoś tak przynajmniej u nas się utarło, że to musi być medalion
      • doral2 Re: przesądy 04.12.11, 17:23
        tak małemu dziecku zasadniczo nic nie jest potrzebne, poza sucha pielucha i pełnym cyckiem..
        kupujemy różne pierdoły, by rodzicom sprawić przyjemność..
        • aqua48 Re: przesądy 04.12.11, 17:33
          Moi dostawali medaliki z łańcuszkami, potem nosili bardzo chętnie. O przesądach związanych z krzyżykami dowiedziałam się przypadkiem w sklepie z biżuterią. Na komunię w rodzinie dziewczynka dostała piękny złoty krzyżyk i nic się NIE STAŁO!
          Mnie tez te przesądy wkurzają zwłaszcza kiedy słyszę, że kościół jest przeciwny uprawianiu jogi, a z takimi bzdurami jakoś nie walczy..
          • azjaodkuchni Re: przesądy 04.12.11, 18:31
            Moje dziecko ma podobny obrazek co zalinkowany ... jeśli możesz go kupić to go kup nasz jest z naszym dzieckiem zawsze. Już 3 pokój i obrazek zawsze wieszamy pierwszy.
    • hedna Re: przesądy 04.12.11, 19:10
      Nie wiem czy w czymś pomogę,ale mam dwoje małych dzieci i moge Ci powiedzieć co dostałyz okazji chrztu. W większości pieniądze,córka 2 pary złotych kolczyków ,łańcuszek z medalikiem,krzesełko do karmienia,naczynka i komplet śliniaków.Syn Biblię,ubranka i pieniądze.
    • turzyca Re: przesądy 04.12.11, 20:29
      Jesli rodzina z takich, ze mlody kiedys medalik bedzie nosil, to medalik. Wyjmie sie go uroczyscie na bierzmowanie czy cos w tym stylu.

A ja z okazji chrztu dostalam dosc prosty obrazek z matka boska i to bylo to, co wisialo nad moim lozkiem przez cale moje dziecinstwo we wszystkich kolejnych mieszkaniach. Sluzylo jako punkt wyjscia do opowiesci o religii, pomagalo w koncetracji na modlitwie.
      I dla mnie jako dziecka to bylo jakos wazne, ze ktos mi ten obrazek specjalnie sprezentowal, wybral go na prezent w waznym momencie mojego zycia i ze on od wtedy wisi nad moim lozkiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka