Dodaj do ulubionych

Antybiotyk- wymioty

28.01.12, 21:52
Młodszy chory, kuuuuuuuuu....a.
Angina.
Antybiotyk, Duracef, 4ml co 12h.
Zwymiotował się po ok 20 minutach od podania leku.
Podać druga dawkę czy dopiero tą za 12h?
Ja pierdole, pierwszy raz dziecko antybiotyk dostało i ja się nie znam.
Kuba nigdy mi nie wymiotował, no dobra, raz, jak rota miał.
Obserwuj wątek
    • mearuless Re: Antybiotyk- wymioty 28.01.12, 21:55
      jak po 20 minutach to ja bym juz nie podawala.
      daj jutro normalnie.
    • andziulec Re: Antybiotyk- wymioty 28.01.12, 21:59
      Nie wolno podawać. Nawet po wymiotach. Nie wiadomo ile "wlazło" w dziecko. Ja nie daje nawet jak od razu zwróci tylko daję kolejną dawkę przewidzianą.
    • karra-mia Re: Antybiotyk- wymioty 28.01.12, 22:00
      nie dawać, bo 20 minut to duzo, akurat na wchlonięcia przynajmniej części leku.
      • magiczna_marta Re: Antybiotyk- wymioty 28.01.12, 22:04
        Problem się rozwiązał bo hrabia poszedł w kime.
        Dzięki dziewczyny, nie mam doświadczenia w podawaniu antybiotyków dzieciom.
    • w_miare_normalna Re: Antybiotyk- wymioty 29.01.12, 10:54
      magiczna_marta napisała:

> Młodszy chory, kuuuuuuuuu....a.
      > Angina.

współczuję, moja z zapaleniem oskrzeli

> Antybiotyk, Duracef, 4ml co 12h.

moja bierze klacid.

> Zwymiotował się po ok 20 minutach od podania leku.

moja zwymiotowała ostatnio 10 minut po podaniu leku i lekarka (telefonicznie) powiedziałam, że nie mam podawać jeszcze raz tej samej dawki bo jak zwymiotowała po 10 minutach to antybol i tak sie wchłonął

>?
      • pysiaczek1234 Re: Antybiotyk- wymioty 29.01.12, 21:56
        Tak w razie, gdyby wymioty przy tym konkretnym antybiotyku się powtórzyły to uczulę na to by obserwować skórę dziecka przy tym jeszcze.
        Mój syn dostawał klacid, i za każdym razem go przy podaniu tak odrzucało, myślałam , że w smaku nie dobry, po jakimś czasie wymiotował. Po około trzech dniach wystąpiła wysypka, moment jak się rozlazła w plamy na ciele i skończyło się podaniem zastrzyku w przychodni, bo dziecko zaczęło się dusić na wizycie u lekarki , która oglądała wysypkę i stwierdziła, że to ospa a ja pytałam czy na pewno bo on dziwnie reaguje na antybiotyk, zapewniała, że nie wina antybiotyku a po zastrzyku wieczorem ani śladu wysypki ani duszności , inne dziecko. Klacid i jego podobne zamienniki odpadają u nas od razu, nie chce tego drugi raz oglądać. Wymioty to był odruch obronny organizmu.
        • ez-aw Magiczna 01.02.12, 09:21
          Jak się czuje młody?
          • magiczna_marta Re: Magiczna 01.02.12, 18:26
            Od wczoraj do grona anginowców dołączył starszy uncertain
            Dziś już bez gorączki obydwaj, Młodszy do soboty na lekach, Starszy do poniedziałku i w poniedziałek też wizyta kontrolna u lekarza.
            Generalnie już rozrabiają, biegają, leją się a ja jestem uziemiona do poniedziałku z nimi uncertain ale wolę już posiedzieć żeby ich doleczyć niż puścić jeden dzień za wcześnie i za chwilę znowu latać po dyżurach.
        • bruni76 Re: Antybiotyk- wymioty 01.02.12, 12:43
          Klacid to w ogóle ma w swoim składzie "coś" uczulającego, bo moje dzieciaki też miały wysypkę po nim.

Dzieci są jak pierdy - znieść można tylko własne tongue_out
          • jowitka345 Re: Antybiotyk- wymioty 01.02.12, 13:11
            Magiczna współczuję...
            mój ma ospę

co do klacidu to moje dzieci brały nie raz i nigdy nie miały wysypki
            • pysiaczek1234 Re: Antybiotyk- wymioty 01.02.12, 18:27
              MOja córka też brała Klacid i u niej wszystko ok , niestety mały miał mocną reakcję alergiczną i wiem, że musze pilnować żeby nikt nie dał mi nigdy zamiennika dla niego. Coś co ma klacid w składzie właśnie go uczuliło.
              • ez-aw Re: Antybiotyk- wymioty 01.02.12, 22:04
                Za Klacid, to ja z góry dziękuję. Młody miał takie torsje połączone z rozwolnieniem, że musiałam podawać leki by się nie odwodnił. Nigdy więcej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka