Dodaj do ulubionych

Help! Hilfe! Pomocyyyy!!! PIT!!!

25.04.12, 10:00
Przepraszam, że powielam wątek ale muszę szybko się dowiedzieć
Chłop u pracodawcy podał przy zatrudnianiu ten adres, pod którym mieszkamy. Byliśmy tutaj czasowo zameldowani, więc podał adres zamieszkania, a w dowodzie adres jest zameldowania, ale przecież on tam nie mieszka, więc... No, nie ważne. Teraz przy rozliczaniu PITu wychodzą klocki bo osoba która mi rozliczała zbaraniała i nie wie co tam wpisać w druku PIT-37, czy taki adres jaki jest na picie 11 od pracodawcy który dostał, czy taki jak ma w dowodzie??
Obserwuj wątek
    • stokrotka-psotka Re: Help! Hilfe! Pomocyyyy!!! PIT!!! 25.04.12, 10:17
      Hejka!

Na Pit niech poda adres zamieszkania. Jeśli wg miejsca zamieszkania urząd jest inny niż wg miejsca zameldowania to do urzędu wg miejsca zameldowania trzeba wysłać informację, że za rok 2011 z podatku dochodowego rozliczam się w urzędzie takim a takim.
      pozdrawiam
      S.
      • pysiaczek1234 Re: Help! Hilfe! Pomocyyyy!!! PIT!!! 25.04.12, 21:58
        Mój zapomniał podać w firmie nowy adres zameldowania i miał wystawiony na stary. Na PiT podany był adres obecnego meldunku, dodatkowo spytał Pani w US i wszystko dobrze ale właśnie dlatego, że mimo zmiany meldunku US pozostał ten sam.
        • kiecha3 Re: Help! Hilfe! Pomocyyyy!!! PIT!!! 26.04.12, 20:01
          to może od początku...
          w zeznaniu PIT podajemy adres zamieszkania ( NIE zameldowania) na dzień 31-12-2011r.
          Urząd nie wnika w to czy to jest adres zameldowania - obowiązek meldunkowy umarłbył jakiś czas temu..
          składasz PIT do US właściwego ze względu na zamieszkanie. Jak wcześniej ktoś pisał jeśli rozliczasz się z mężem i podlegacie pod inne USy, to składacie jeden egzemplarz w jednym US, a do drugiego wysyłacie informację gdzie zostało złożone przedmiotowe zeznanie.
          UWAGA, jesli nie prowadzicie działalności ( w skrócie) to podajemy od tego roku PESEL, nie NIP - taki psikus ministerialny,
          UWAGA 2 - ze względu na powyższe, jeśli jakies dane są inne niż te w bazie w US (w tzw. Poltaksie) to zeznanie jest traktowane jako aktualizacja danych. Kiedyś służył do tego formularz NIP 3 (lub NIP-1 zawsze mi się mylą big_grin )

UWAGA 3 - nie zapominamy o
          1. podpisie!! Bez niego zeznanie nie jest ważne ( przy wspólnym zeznaniu wystarczy, ze jeden małżonek się podpisze)
          2. o przekazaniu 1 %

buziaki
          • kfiatuszkowa Re: Help! Hilfe! Pomocyyyy!!! PIT!!! 27.04.12, 06:40
            Kiecha, dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź smile O tym peselu to wiem, bo sobie ściągnęłam e-deklaracje smile My mamy jeden urząd, bo oboje z jednego miasta, tylko każde z nas (mimo 3 letniego stażu małżeńskiego!) ma inny adres zameldowania, tj. w swoim rodzinnym domu.
            Do aktualizacji danych służy NIP-3 wink To wiem na pewno, bo już kilka razy w związku z przeprowadzką go składałam wink
            Dzięki za info o podpisie, dobrze, że jeden starczy, nie muszę starego budzić smile
            Chciałam przekazać 1% ale niestety nie przekażę, bo z zera nie da się 1% odprowadzić sad W pozycji 118 mam kwotę 0,00zł... sad
            Pozdrawiam smile
            • kiecha3 Re: Help! Hilfe! Pomocyyyy!!! PIT!!! 27.04.12, 09:50
              szkoda z tym 1%, ale za to nic nie dopłacasz big_grin a pewnie masz i zwrocik!

NIP-3 już nie funkcjonuje... skoro nie mamy prawa (osoby nie prowadzące działalności) się posługiwać NIP, aktualizację przeprowadzamy na nowym druku - ZAP-3 ( taki odpowiednik starego NIPa-3) lub właśnie poprzez roczne zeznanie podatkowe PIT.
              • kfiatuszkowa Re: Help! Hilfe! Pomocyyyy!!! PIT!!! 27.04.12, 16:29
                Wiem, właśnie się dzisiaj dowiedziałam o tym ZAPie smile
                No jakiś grosz tam zwrotu mam, na szczęście smile
          • annajustyna Re: Help! Hilfe! Pomocyyyy!!! PIT!!! 27.04.12, 10:17
            Naprawde wystarczy jeden podpis?
            • kiecha3 Re: Help! Hilfe! Pomocyyyy!!! PIT!!! 28.04.12, 20:59
              > Naprawde wystarczy jeden podpis?

naprawdę wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka