grave_digger 12.07.12, 15:28 Czy jest rasa kotów mało kłopotliwa, chodliwa, leniwa???? moje dziecko chce kota ja tam nawet go mogę mieć, stary tym bardziej jest na tak. ale jak już ma być kot to taki co go prawie nie będzie bo wiadomo kto sie będzie nim zajmował Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jowita771 Re: Kot - pytanie 12.07.12, 15:40 Wszystkie rasy są leniwe, to jest wpisane w kocią naturę. Choć czasami, jak są małe i jeszcze nie wiedzą, jak się zachować, to są ruchliwe. Odpowiedz Link
grave_digger Re: Kot - pytanie 12.07.12, 15:46 oj nieprawda. znam takiego jednego szalonego. w końcu mu obcieli pazury to teraz gryzie Odpowiedz Link
donerkasia Re: Kot - pytanie 12.07.12, 15:52 ja miałam kota (kotkę w zasadzie), który na wszystkich obcych się rzucał i gryzł. Odpowiedz Link
prigi Re: Kot - pytanie 12.07.12, 17:34 najbardziej leniwym i niewidocznym kotem jakiego znam jest pers. Minus-sierść długa, która się kudli Odpowiedz Link
prigi Re: Kot - pytanie 12.07.12, 17:48 doczytałam, że masz kanarka nie jestem przekonana czyto dobre, a przy najmniej trwałe, połączenie chyba, że chcesz się pozbyć ptaszka... Odpowiedz Link
tetika Re: Kot - pytanie 12.07.12, 17:52 Jesli masz animal planet to teraz wlasnie leci seria odcinkow o naturze kociej ale szczerze mowiac ogladam bez zwracania uwagi na rase. niektore z nich sa u nas calkiem nieosiagalne. moze cos takiego ci pomoze www.strkoty.fora.pl/koty-rasowe,4/jakiej-rasy-kota-wybrac,930.html Odpowiedz Link
grave_digger Re: Kot - pytanie 12.07.12, 17:56 mam kanarka, który jest w klatce-wolierze i nie jest nigdy wypuszczany. dzięki za link. Odpowiedz Link
prigi Re: Kot - pytanie 12.07.12, 18:28 dla mojego syjama klatka nie była przeszkodą otworzył ją sobie i wyciągnął papugę Odpowiedz Link
olinka20 Re: Kot - pytanie 12.07.12, 19:01 Jesli mowimy o rasowcach to nalepiej zapytaj tu: forum.gazeta.pl/forum/f,10264,Koty_nasz_maly_koci_zakatek_.html Jesli mowimy o kotach tasy europejskiej ( czyli takiech jak mam ja) to moze ci sie zdarzyc tak jak i mi koty idealne. Nie gryzą, nie drapią, tylko szaleją, są lepsze niz telewizja I jakie ładne, co nie? Odpowiedz Link
beverly1985 Re: Kot - pytanie 13.07.12, 12:44 Wzięłam dorosłego kota z fundacji. Ponieważ był dorosły to od razu wyczułam iż i) to TEN kot ii) łasił się do wszystkich iii) lubił się bawić, ale nie za długo. Trafił do mnie i zachowuje się idealnie i) drapie tylko drapak ii) załatwia się tylko do kuwety iii) dłuuugo śpi iv) uwielbia wszystkich. Stąd polecam od razu dużego dorosłego kota rasy europejskiej, który przejawia skłonnosci do lenistwa- małe sa ruchliwe, trzeba je niektórych rzeczy nauczyć a dzieci latwo mogą zrobić takim krzywdę. Odpowiedz Link
fajnyrobal Re: Kot - pytanie 13.07.12, 13:19 Ja mam "pół kota" jak to łaskawie ujęła Olina ze schroniska. Znaczy się standardowa mieszanka zwana rasą europejską śmietnikową Kot miał pół roku jak był wzięty z domu zastępczego. Był polecony nam przez kierowniczkę schroniska, która znała nasze potrzeby - kot spokojny, łagodny, miziasty i tolerujący dzieci. I taki jest. Nie ostrzy pazurów na meblach, nie skacze po parapetach, czysty i niekłopotliwy. Jak dostanie głupawki to najwyżej pobiega tam i z powrotem po pokojach i zroluje dywan. I tyle. Wiec jak widać nie musi być wcale rasowy, żeby odpowiadał twoim zapotrzebowaniom. Warto porozmawiać z obsługą schroniska, no i lepiej brać koty z domów zastępczych - są już wielu rzeczy nauczone i zsocjalizowane. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Kot - pytanie 13.07.12, 14:56 No chyba nie zdecydujesz sie na POL kota !!!! A jak brac calego tzn. dwa to najlepiej ze schroniska. Nie mam polskich doswiadczen ale mam znajomych kociarzy to moge sie dowiedziec ktore warte zaufania jak chodzi o porady... W Norwegii kiedy adoptujesz kota parcownicy schroniska pomagaja dopasowac Twoj profil psychologiczny do potrzeb futra Odpowiedz Link
jan.kran Re: Kot - pytanie 13.07.12, 14:58 Rasa europejska smietnikowaPPP Ja wlasnie marze o czyms takim. Odpowiedz Link
olinka20 Re: Kot - pytanie 13.07.12, 15:09 Robal, wiesz, ze ja to z sympatii do ciebie <cmok>, nie obrazaj sie o pół kota Odpowiedz Link
fajnyrobal Re: Kot - pytanie 13.07.12, 22:06 moje pół kota własnie ostentacyjnie odwróciło się do ekranu odwłokiem się nie obrażam przecież, ale własnie pomyślałam, że ty masz za to półtora kota i to jest dopiero dziwoląg ;D Odpowiedz Link
olinka20 Re: Kot - pytanie 13.07.12, 22:11 Tak szczerze to mam jeszcze mniej, bo Chuda jako wychodząca jest nazywana przez nas własnie połową kota Odpowiedz Link