Dodaj do ulubionych

stek wołowy

03.08.12, 09:05
jak usmażyć, żeby nie był suchy??

różne rzeczy z wołowiny robiłam ale nigdy nie smażyłam steków, z czym podać jakiś sos?
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: stek wołowy 03.08.12, 20:06
      no nie przesmażyć przede wszystkim...
      jak dziubniesz widelcem, to ma wypływać jasny sosik.

wedle mego gustu najlepszy byłby z frytkami,

sos....hmm.... sos....z kaparów?
      ale przepisu nie mam.
    • hamerykanka Re: stek wołowy 04.08.12, 17:07
      Jako ze w temacie:
      To zalezy jaki stek. Pierwszej jakosci smazy sie sam, po oproszeniu przyprawami, na prawie suchej patelni bardzo rozgrzanej. Zaleznie od tego, jakie meiso lubisz moze byc prawie surowe (raw), rozowe w srodku (medium) lub cale zbrazowiale (well done). Warto zaopatrzyc sie w termometr do miesa-bedzie tam tabelka jakie temp odpowiadaja tym stopniom usmazenia. Zdaje sie ze 160F na well done. Mozna tez delikatnie naciac srodek i patrzec jak wyglada w srodku w czasie smazenia.
      Steki gorszej jakosci i te bez przerosnietego tluszczyku (tluszc powienien przerastac mieso a nie byc na zewnatrz) marynuje sie przed usmazeniem bo inaczej beda w smaku jak podeszwa. Amerykanie uzywaja marynat do miesa na co najmniej godzine przed smazeniem(kupujemy gotowe w butelkach, w roznych smakach), lub w czasie smazenia dodaje sie sos bbq w czasie ostatnich 15 minut. Mozna tez mieso posypac tzw meat tenderizer, ktory zmiekczy wlokna. W kazdym razie jesli nie jest to klastyczny stek (mieso na steki jest specjalnie rozbierane, inaczej niz w Polsce), warto jednak zamarynowac, zwlaszcza ze w Polsce niestety raczej nie uzywa sie na steki bydla miesnego.

Heh, w naszej ulubionej restauracji uzywaja miesa ze specjalnej rasy krow, ktore maja na farmie; mieso rozplywa sie w ustach.
      • hamerykanka Re: stek wołowy 04.08.12, 17:09
        Jesli nie masz mozliwosci kupienia gotowego sosu bbq, moge ci podac przepis na zrobienei takiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka