Dodaj do ulubionych

Przetwory, pomidory, pasteryzacja

09.09.12, 21:03
Dziewczyny, czy coś się stanie jeśli zagotuję słoiki z przecierem pomidorowym jutro? Dziś zrobiłam, zapakowałam w słoiki, zamknęłam na gorąco i odwróciłam do góry tyłkiem. Zwykle to wystarcza, ale ponieważ to słoiki na prezent, to chcę dla pewności pasteryzować. Tylko, że nie chce mi się już teraz.... Słoików jest dwadzieścia, ja właśnie skończyłam i zastanawiam się, czy jakbym je jutro zagotowała to im to nie zaszkodzi. Jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • mearuless Re: Przetwory, pomidory, pasteryzacja 09.09.12, 21:13
      eeeeeeeee jasne ze nie.
      nie zaszkodzi.
      poza tym jak to na prezent to znaczy ze oddajesz a jak oddajesz to sama nie zjesz i sie nie zatrujesz...wiec,obejrzyj jakis film a pasteryzacja zaczeka big_grin
      • schiraz Re: Przetwory, pomidory, pasteryzacja 09.09.12, 21:30
        Mea, na Ciebie zawsze można liczyć z dobrym słowem smile Słoiki są dla teściowej i szwagierki, z pewnością mi nie ubędzie jak to one się zatrują, ale z drugiej strony musiałabym być pewna, że na śmierć i nie zdążą rozgadać, że to przez moje słoiki smile Reputacja mi padnie. Dla pewności zagotuję jutro i tyle, dla siebie nie gotowałam.
        • mearuless Re: Przetwory, pomidory, pasteryzacja 09.09.12, 21:41
          uuuuuu jak dla tesciowej to ja bym pasteryzowala za 3 dni, przez 14 sekund big_grin

a zeby sie nie rozeszlo po swiecie zes nieudolna kucharka to doloz sloiczek grzybklow specjalnie wyselekcjonowanych takich czerwonych z bialymi kropeczkami big_grin
    • doral2 Re: Przetwory, pomidory, pasteryzacja 10.09.12, 20:43
      skoro słoiki się zassały, to sobie pasteryzacje możesz darować.
      ale skoro sie upierasz, to spoko jutro możesz to zrobić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka