Dodaj do ulubionych

meteoropatia

15.10.12, 13:50
Jak wasze organizmy reagują na zmiany pogody i różne zjawiska meteorologiczne?
Na mnie te sprawy nie robią większego wrażenia, jedynie jak ciśnienie leci na łeb, na szyję, to mnie dopada senność i to jrst w sumie naturalne. Z kolei jedna z bliskich mi osób - jak twierdzi - od dzieciństwa jest meteoropatą i to ekstremalnym. Dzisiaj u mnie piękna pogoda, ciepło, słońce wali, a on mówi, że umiera. Bo w górach (400 km od mojego miasta) wieje halny i front stoi w miejscu. Cholery można dostać.
Obserwuj wątek
    • marikooo Re: meteoropatia 15.10.12, 14:01
      Na spadające ciśnienie reaguję sennością, na rosnące paskudnym bólem głowy. Nawet jak samochodem jadę w dłuższa trasę, to czuję, kiedy wjeżdżam z obszaru jednego frontu atmosferycznego w drugi. Dobrze się czuję w krajach, gdzie ciśnienie jest stabilne i nieważne wtedy, czy wysokie, czy niskie.
      Zmienna pogoda, jak teraz, to dla mnie prawie codzienny ból głowy. Znalazłyście może jakiś sposób na to? Bo poza ibuprofenem nic nie wymyśliłam dotąd. Kawa nie działa, albo piję ją w nieodpowiednim momencie. Powinnam sobie podnosić ciśnienie kofeiną, jak na zewnątrz jest wysokie, czy jak niskie? Jak to jest właściwie?
      • doral2 Re: meteoropatia 15.10.12, 14:30
        na zmianę pogody reaguję znużeniem, sennością i bólem gnatów uncertain
        • marikooo Re: meteoropatia 16.10.12, 08:54
          doral2 napisała:

> na zmianę pogody reaguję znużeniem, sennością i bólem gnatów uncertain

O, właśnie! Jak już w nocy deszcz spadł, to mnie nareszcie kolana przestały nakur...ć. Alleluja. Pierwsza połowa nocy nieprzespana, bo nie mogłam sobie miejsca w łóżku na te kolana znaleźć uncertain
    • valla-maldoran Re: meteoropatia 15.10.12, 15:15
      Ja niestety bardzo odczuwam wszelkie zmiany pogodysad
      Poza tym najgorzej się czuję gdy jest pięknie, słonecznie, sympatycznie - wtedy zdycham.
      Czwarty dzień mam koszmarny ból głowy, na który nic nie pomaga, a do którego dokłada się ogólny ból wszystkiego + mega dół psychicznysad
      Właśnie siedzę i zastanawiam się do jakiego 'znachora' iść, bo mam dość łykania tabletek, które i tak nie pomagają. A funkcjonować jakoś trzeba...
      • tetika Re: meteoropatia 15.10.12, 18:06
        Najlepsze dla mnie jest cisnienie 1015 /1020
        Ponizej 980 spie na stojaco i nie dzialam
        Nienawidze skokow bo moj organizm dostaje kolowacizny
        Jak mi bardzo zle ( a kawy nie tykam wcale) to pije cole ( wszystko jedno jaka) , ma pieronsko duzo cukru i cofeine i na troche pomaga.
        Mocna krotko ( do 5 minut) parzona herbata ( lisciasta) tez tak dziala.
    • anna_sla Re: meteoropatia 15.10.12, 21:58
      tak, to jest możliwe. Ma na to wpływ niski poziom wapnia i magnezu ew. i potasu, wtedy najczulej odczuwa się zmiany pogodowe, ciśnienie itd. Dlatego ja jak zaczynam "przepowiadać" pogodę (i się nie mylę) zaczynam łykać magnez i wapno i wtedy za uja nie wiem jaka będzie pogoda big_grinbig_grin
      • aqua48 Re: meteoropatia 16.10.12, 10:17
        Ja od zawsze jestem metopatką, na spodziewany spadek ciśnienia dzwoni mi w uszach, kołacze serce, boli głowa. Mój młodszy syn też od niemowlęctwa wyczuwał zmiany pogodowe. Nauczyliśmy się szybko, że jak ryczał i marudził mając dwa-trzy miesiące kompletnie bez powodu, to zaraz ja się czułam fatalnie, a następnego dnia padało. Widocznie już wtedy głowa go bolała. Teraz też tak ma - z tym że mamy przesunięcie - najpierw ja się źle czuję, potem on następnego dnia, a potem następuje załamanie pogody, albo gwałtowna zmiana na lepsze.
        A od czasu operacji dzień przed deszczem bolą mnie i rwą miejsca po "dziurkach".
    • red-truskawa Re: meteoropatia 16.10.12, 11:13
      Jak wiekszosci osób gdy spada cisnienie to boli mnie głowa i robie sie senna, no i jak ma padac to rypią mnie kolana i piszczele.
      • doral2 Re: meteoropatia 17.10.12, 19:32
        uprzejmie melduję, że mimo poprawy pogody, od rana napierdziela mnie bark.
        i zasypiam na stojąco.
        więc już za hooja nie wiem, jaka pogoda będzie jutro uncertain
    • angela991 Re: meteoropatia 14.01.13, 15:02
      Ja przy złym biomecie jestem senna albo boli mnie głowa, przechlapanesad Na szczęście nic nigdy nie miałam złamanego bo podobno osoby po urazach cierpią jeszcze bardziej.
      Jak ktoś chciałby wiedzieć, jak to się dzieje że jest wrażliwy na pogodę to polecam artykuł:
      www.biometeo.pl/meritum/meteoropatia/
      • andziulec Re: meteoropatia 14.01.13, 15:12
        Owszem po urazach się cierpi. Ja od exa dostałam kiedyś w nos i na zmianę pogody mnie boliuncertain
    • hamerykanka Re: meteoropatia 14.01.13, 15:28
      U nas w ogole cisnienie jest nizsze niz w Polsce, bo meiszkamy na 6500 stop npm. Ale jakis czas temu zaczelam dostawac okropnego bolu glowy na zmiany cisninenia. Lekarz rozpoznal migrene i przepisal tabsy Treximet (sumatriptan i naproxen sodium). Wczesniej moglam brac zwykle przeciwbolowe, tabsy na bol glowy (Acetaminophen, aspiryna, kafeina) ktore pomagaly mi wczesniej i guza. Tylko te pomagaja po ok 20-30 minutach nie ma sladu po bolu glowy, ale fakt tez, robie sie czesto po nich senna.
      Sklad i nazwe podaje, bo moze jest szansa, ze mozecie dostac ten rek na recepte.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka