Dodaj do ulubionych

wątek herbaciany

05.11.12, 12:29
Właśnie, jaką herbatę pijecie? Gorącą, lekko wystudzoną, zimną czy mrożoną? Ja wrzątku nie cierpię, zawsze mam wystudzoną przegotowaną wodę i sobie dolewam.
Jakie dodatki do herbaty stosujecie? Ja często piję gorzką ale jest też wersja z cytryną i cukrem, z imbirem i miodem, z sokiem malinowym.
Jaki gatunek najbardziej lubicie? U mnie króluje Earl Grey.
No i w jakiej formie podajecie herbatę? Ja piję w kuflu 0,5 l, mąż w zwykłym kubku, gości pytamy smile
A w weekend do śniadań i kolacji robię w dzbanku i sobie dolewamy do szklanek.

A teraz zeznawać mi tu smilesmile
Obserwuj wątek
    • mme_marsupilami Re: wątek herbaciany 05.11.12, 12:36
      Yyyyy ... nie pije herbaty big_grin Tylko jak jestem przeziebiona w akcie desperacji siegam po czarna z miodem (bleee) i cytryna albo sokiem malinowym, serwowana w kubku wielkosci nocnika.
    • grave_digger Re: wątek herbaciany 05.11.12, 12:37
      wcale nie piję herbaty.
      kawę żłopię tylko - z napojów ciepłych.
    • mona_mayfair Re: wątek herbaciany 05.11.12, 12:37
      A róznie, herbat mam pół szafki;p Od liptona po rózne ziolowe- na nerwy np;p Lubię mięte z cytryną, z imbirem, lubię zielone z róznymi dodatkami (ostatnio z pigwą), smakowe liptony od czasu do czasu, czasem zwykły z cytryna i cukrem. Jakos w ogóle lubie liptona;p Jak zimno, to gorąca, jak cieplo, to letnia albo zimna. Choć ziolowe zdecydowanie wole gorace. a, mam duzy kubek, cus w ten deseń: www.flores.com.pl/_var/gfx/e77139fa7821a675bb28cdede0f9c3f8.jpg
      I tylko w nim pije herbate;p
    • rose.rouge Re: wątek herbaciany 05.11.12, 12:57
      Zielone zwykłe oraz smakowe, z wygody w torebkach choć wiem ze to syf i najlepiej pić liściastą.
      Uwielbiam też białą, czarna i czerwona podchodzą mi bardzo słabo.
      W duuużym kubku, zwykła szklanka na jeden łyk by mi wystarczyła big_grin
    • dziennik-niecodziennik Re: wątek herbaciany 05.11.12, 13:21
      pije przeróżnie.
      zawsze w dużym kubku i z cukrem - niestety nie umiem wypić całkiem gorzkiej.
      ciepłą jak jest zimno w domu.
      przewaznie jednak chłodną.
      z cytryną - wtedy więcej cukru.
      z mlekiem - uwielbiam.
      • dziennik-niecodziennik Re: wątek herbaciany 05.11.12, 13:24
        aha, i jeszcze - nie znoszę herbat ziołowych, nie przepadam za zieloną, lubię białą, uwielbiam czerwoną smile
        • kaja2002 Re: wątek herbaciany 05.11.12, 13:57
          koper włoski,
          lipa,
          pokrzywa,
          melisa,
          mięta,
          zielona,
          czerwona,
          rooibos,
          malinowa,
          czasami czarna, ale jakaś dobra aromatyczna,
          a wszystkie gorrrrrące.
          • kiecha3 Re: wątek herbaciany 05.11.12, 14:03
            a ja hibiskusa......

uwielbiam big_grin
    • andziulec Re: wątek herbaciany 05.11.12, 14:42
      Lekko wystudzoną w wielkim kubku. Żadne liptony liche za kupe siana tylko Golden Assam bo jest dobra i mocna. Uwielbiam z cytryna i cukrem albo zimą z sokiem z malin od babci. Zielone różniste też lubię i mam mi czasem kupuje różne nowości w herbaciarni. Ostatnio prym wiedzie zielona z winogronem. Mniam.
      Earl Grey nie znoszę bo zbyt perfumowana jak dla mnie. Herbata ma być mocna i mieć smak. Kiedyś mam przywiozła z Gruzji herbatę. I to się nazywała herbata!!!
      • jowita771 Re: wątek herbaciany 05.11.12, 15:04
        Mnie z kolei smakowała bardzo herbata w Turcji. Podają w takich małych szklaneczkach, które mieszczą się w dłoni. Ja takich szklaneczek mogłam wypić mnóstwo. Pycha!
      • mona_mayfair Re: wątek herbaciany 05.11.12, 16:35
        Ja liptona lubie, może dlatego że dostaje od teściowej big_grin
    • jowita771 Re: wątek herbaciany 05.11.12, 15:02
      Herbatę uwielbiam i pije bardzo dużo. Gdyby kawy nie było, to bym przeżyła, ale bez herbaty byłoby trudno. Piję zwykłą czarna z cytryną, odrobina cukru i sokiem malinowym. Prawie gorącą.
    • kwintesencja_patologii Re: wątek herbaciany 05.11.12, 15:11
      Uwielbiam herbatę, koniecznie musi być gorąca, gorzka i w pełnolitrażowym kubku smile Czasem wciskam do niej cytrynę, ale przeważnie nie.
      Nienawidzę Liptona - mam po nim odruchy wymiotne... Kiedyś kolega z pracy mi mówił, że był w fabryce herbaty gdzieś w Anglii i opowiadał, że w tych popularnych workach typu Lipton czy Tetley ląduje... pył z maszyn do mielenia liści herbaty. Tfffuuu.
      • andziulec Re: wątek herbaciany 05.11.12, 15:23
        I jeszcze chcą za to tyle siana?! Dobrze, że tego nie kupuję...
    • wzosia Re: wątek herbaciany 05.11.12, 15:31
      W domu tylko liściastą - golden yunan to baza, inee - biała, czerwone z ananasem, czarne aromatyzowane z dodatkami - earl grey, toffi, z przyprawą garam masala (ale wtedy obowiązkowo z mlekiem), zielona z trawa cytrynową i jeszcze kilka innych. Zwykle w domu jest zapas około 15 rodzajów. Nie pijam herbaty z cukrem, nie lubię z cytryną. Ja nie przepadam za wrzątkiem, herbata musi nieco ostygnąć (samodzielnie) chyba, że jest to zielona lub biała. Oboje z mężem nie pijemy kawy ale herbaty uwielbiamy. Córka (8l)lubi najbardziej czerwoną z ananasem i pomarańczą ale dawkujemy. Chodzi po niej naładowana jak granat. Dlatego też nigdy nie pije herbaty wieczorem. Raz jej podaliśmy i łaziła prawie do północy, a zwykle zasypia po 21.
      • asiaiwona_1 Re: wątek herbaciany 05.11.12, 16:53
        gorąca, czarna z cytryną i BEZ cukru. Nienawidzę Earl Greya bo mi śmierdzi. Zielonej nie lubię. Ale miętę np. owszem. Nie wypiję herbaty jeśli jest w niej choćby drobinka cukru - już na sam zapach mnie odrzuca.
        • tetika Re: wątek herbaciany 05.11.12, 17:01
          Dilmah , tylko i wylacznie
          z torebek na szybko i wtedy z cukrem i cytryna i wrzatek obowiazkowo
          lisciasta dilmach juz delikatnie parzona i bez cukru
          zielona, czerwona, hibiskusowa ( ta z cukrem)
          odmiany Dilmaha niedawno zaczelam testowac i jeszcze nie mam do konca wyrobionego zdania
          inne owocowki tylko w pracy i bez cukru

w kubku 300 ml. staram sie wrzatek bo mi ciagle zimno
          latem tez wrzatek
          kocham herbate , kawa moze nie istniec
    • olinka20 Re: wątek herbaciany 05.11.12, 19:45
      Lubie herbaty owocowe ( ale owocowe,a nie czarne z aromatem), głownie lisciaste, kupuje na wage, albo w metalowych puszkach ( zielona, jasminową, erl grey, zwykla czarną).
      Goracą ( bo marzne).
      Bez cukru.
      Mam kilka ulubionych kubków, duzych!
    • maja-02 Re: wątek herbaciany 05.11.12, 21:54
      earl grey
      bez dodatkow
      od letniej do calkiem wystudzonej
      kubek 0,5 l smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka