Dodaj do ulubionych

Dusze zmarłych

09.01.13, 11:06
Odkąd zmarła moja babcia, boję się w nocy spać. Boję się, że do mnie przyjdzie suspicious
W dniu pogrzebu mojej babci, zmarła babcia mojego męża. Wczoraj był pogrzeb. I na stypie szwagier opowiadał jak to tej nocy (poprzedniej) przyszła do niego babcia w nocy. Pogłaskała po głowie. Tak się obudził. Był przerażony. Potem jeszcze mu się przyśniła. Tak wczoraj o tym wszyscy rozmawiali. Że duch może się jeszcze błąkać po ziemi. Dla mnie to z deczka śmieszne, nie wierzę w to, a jednak czuję się dziwnie...

Od pierwszej nocy boję się, że przyjdzie do mnie babcia suspicious Możecie się ze mnie śmiać. Ja, racjonalna osoba. Lubię oglądać horrory. Nie boję się ich. A boję się ducha mojej babci suspicious Moja mama śpi przy światłach i telewizorze. Też ma jakieś obawy. Babcia zmarła w domu u niej. W moim pokoju, w którym przez dwa lata mieszkała. 3h czekałyśmy z mamą aż przyjedzie lekarz i stwierdzi zgon. Ciągle wtedy zagladałam do babci. Przykryłam ją. Otworzyłam okno w jej pokoju.
I boję się jej ducha, jak jakiś dzieciak suspicious

Dodam, że na 2 tyg. przed jej śmiercią, przyśnił mi się dziadek (nie żyje od 18 lat). Dwa razy. Nigdy mi się nie śnił. A w mym śnie był taki jak zawsze. Jakiego go zapamiętałam. Nie chory. Zdrowy. I pomagał babci w moim śnie. Za pierwszym razem wejść po schodach. Za drugim, pilnował jej w kuchni i doglądał jakiegoś gniazdka elektrycznego. Wtedy przeszło mi przez myśl, że przyszedł po nią. Tak, jakby to było oczywiste. Dziadek przyszedł po babcię.

Sorry za bełkot, ale dziś mąż rano poszedł do pracy a ja pod kołdrą bałam się otworzyć oko do siódmej suspicious Przecież to irracjonalne.

Dodam, że mój przyjaciel wierzy w strzygi. suspicious Nawiedzała go niejednokrotnie.
I jak ja mam spać spokojnie suspicious
Obserwuj wątek
    • karra-mia Re: Dusze zmarłych 09.01.13, 11:21
      ja wierzę w takie coś, a też racjonalistka jestem. Ale ja dokładnie, wyraźnie pamiętam, jak umarł mój tata. Miałam 6 lat i pamiętam, że w noc po jego pogrzebie obudził i mnie i mamę dźwięk kładzionej szklanki na stole na szybie (wtedy taka moda była, że była szyba na stolebig_grin) obydwie skoczyłysmy na równe nogi, szklanki żadnej oczywiscie nie było, ale obie słyszałyśmy to samo. Myslę, ze on się pożegnać przyszedł.

I ja to pamiętam do dziś, bardzo bardzo dobrze. Ja myślę, że nikt krzywdy nie przyjdzie zrobić, jedynie ewentualnie się pożegnać, może męczą go jakieś niedokończone sprawy.
      ale bać się nie trzeba, bo niby czego. czy babcia ci kiedyś coś złego zrobiła? nie,w ięc czemu by teraz miała.
    • aniazm Re: Dusze zmarłych 09.01.13, 11:32
      coś w tym jest. do mnie przyszła babcia, kiedy umarła, uśmiechnęła się do mnie i odeszła. Powiedziałam wtedy, że moja babcia zmarła - przy stole konsternacja i nerwowe śmiechy (byłam z bliską rodziną męża), a pół godziny potem odebrałam telefon ze smutną informacją. ale nie bałam się jej, to była przyjazna wizytasmile
    • iziula1 Re: Dusze zmarłych 09.01.13, 11:37
      Pociesze Cię. Ja też racjonalistka, nie wierze w życie po śmierci. Wierzę,że umieramy i już nas nie ma.
      Ale....
      No właśnie. Moja chrzestna tuz przed śmiercią w ciężkim stanie po wylewie leżała w szpitalu. Ja byłam jej opiekunka. I kilka dni przed śmiercią " miałam dom pełen ludzi" tzn. miałam wrażenie że odwiedzają dom ci którzy już odeszli. Wiem, śmieszne ale czułam że nie jestem sama.
      A w dniu śmierci, gdy wróciłam do domu po załatwieniu wszystkich formalności kiedy próbowałam ochłonąć poczułam w biały dzień że Ona weszła i stoi w korytarzu patrzy na mnie i syna. Czułam ją i jej uczucia do nas płynące.

Kolejny przypadek to obudziłam się w nocy równo w godzinę śmierci mojej mamy 01.13. Coś mi nie dawało spać.
      Odbierając dokumentacje z OIOMU w dokumentach - czas zgonu 1.13.

Trochę to wszystko koliduje z moim racjonalizmem smile
      • tetika Re: Dusze zmarłych 09.01.13, 12:46
        pomodl sie , tobie da to spokoj a duszy wsparcie w niebie
        nie wiem co jest tam dalej bo dziadek mi nie chcial powiedziec, ale dlugo do mnie przychodzil
        balam sie go bo mnie wystraszyl za pierwszym razem
        wiedzial ze sie boje wiec tylko mi sie pokazywal
        potem przyszedl sie pozegnac, powiedzial ze idzie dalej i juz go wiecej nie zobacze i zebym sie z nim pozegnala i nie bala
        przytulilam sie i ..przestalam sie bac.
        potem jeszcze tylko raz mi sie przysnil jak zabral babcie po jej smierci i szli gdzies razem. minal mnie bez slowa i poszli
        wiecej mi sie nie przysnil.
        cos jest , kiedys i my sie o tym przekonamy co....
        • kfiatuszkowa Re: Dusze zmarłych 09.01.13, 14:05
          Kurczę, Tetika, normalnie mnie ciarki przeszły... Ja niby wierzę w duchy (dusze), niby nie, nigdy czegoś podobnego nie doświadczyłam, ale mi się dziwnie zrobiło...
    • mearuless Re: Dusze zmarłych 09.01.13, 13:02
      kurcze...jak ja bym chciala zeby do mnie przyszla jedna z osob ktora zmarła.
      zeby mi cos wytlumaczyla, powiedziala.
      ale chyba jestem jakas dziwna a moze niegodna bo nic takiego mnie nie spotyka.
    • esofik Re: Dusze zmarłych 09.01.13, 13:27
      moi rodzice rozwiedli, gdy miałam kilka miesięcy. Ojciec całe życie migał się od płacenia, nigdy nie zalezało mu na kontaktach z dziećmi.
      Raz jeden przyśnił się mojej mamie, przepraszał ją, itd. Tej samej nocy zmarł samotnie w szpitalu
      • paciaty Re: Dusze zmarłych 09.01.13, 14:01
        Chciałabym, żeby ktoś mnie odwiedził bo by to znaczyło, że coś tam później jest...
        Pamiętam Wigilię jak miałam 15 lat, wyszłam na dwór zapalić po kryjomususpicious I miałam bardzo silne wrażenie, że jest koło mnie kolega, taki stary znajomy dawno nie widziany, z którym kiedyś miałam świetny kontakt.
        Po kilku dniach się dowiedziałam, że w Wigilię sfrunął z 10 piętra, chyba przyszedł wcześniej się pożegnać...
    • piekielna-diablica Re: Dusze zmarłych 09.01.13, 14:49
      jak umarła matka mojej matki (średnio się lubiłyśmy) to we śnie przyszłą do mnie i zapytałam jej jak jej tam jest - odpowiedziała że w porządku tylko jest tam zimno ale ogólnie jest dobrze
      jak zmarł tragicznie ojciec mojego byłego wtedy chłopaka (miałam jakieś 18 lat) to przyśnił mi się po pogrzebie jak siedzi przed blokiem z którego wypadł z okna, ma ukrytą twarz w dłoniach i płacze
      do mnie przychodzą tylko w snach
      • aqua48 Re: Dusze zmarłych 09.01.13, 14:53
        Zrobiłaś coś tej babci, że tak się jej boisz? Mnie zawsze śnią się zmarli. Przyzwyczaiłam się. Nic złego nie robią.
        • tetika Re: Dusze zmarłych 09.01.13, 14:58
          Kfiatuszkowa skrotami pisalam, bo by za duzo pisania bylo.
          Cos jest na pewno , za duzo sie slyszy zeby to tylko nasza wyobraznia tak pracowala. Tylko jeszcze tego nie ogarniamy naszymi nastawionymi na realizm rozumkami.
    • ez-aw Re: Dusze zmarłych 09.01.13, 15:16
      Jaki był stosunek Twój do babci? Coś się stało, ze się boisz?
      Piszesz, ze wcześniej śnił ci się dziadek i nie bałaś się. Czemu boisz się teraz?
      Czekałyście 3 h na lekarza? Gdy mama zmarła w zeszłym roku, po wypisaniu aktu zgonu przez lekarza byłyśmy z siostrą i mamą jeszcze parę godzin w mieszkaniu. Stwierdziłyśmy ze jest noc i nie będziemy budzić ludzi z firmy pogrzebowej. Zwyczajnie poszłyśmy z siostrą spać, bo byłyśmy wykończone. Gdyby wcześniej mi powiedziano, ze można spać z osoba zmarła pod jednym dachem, nie rozumiałabym. A to było naturalne. Mama nic nam nie zrobiła, śniła mi się później i nic się nie stało.
      Nie bój się zmarłych, to żywych trzeba się bać.
      • grave_digger Re: Dusze zmarłych 09.01.13, 15:51
        źle mnie zrozumiałaś. nie boję, że mi się przyśni, tylko że przyjdzie do mnie, gdy nie będę spać suspicious że ją zobaczę.

nie, nic jej nie zrobiłam - co za głupie pytania. byłyśmy rodziną. wszyscy kochali się bardzo.

nie mogłabym spać z trupem w jednym domu. nie i już. znaczy - z moim dzieckiem czy mężem tak. to wszystko.
        • circa.about Re: Dusze zmarłych 09.01.13, 19:11
          Jezoo, jak ja bym chciala ich, czyli moich rodziców tak zobaczyć... Obydwoje nie żyją, mama od 16 lat, tata od 4. Czasami mam wrażenie, że mnie odwiedzają, bo koty się jeżą bez powodu, nie chcą wchodzić do ktoregoś z pokojów, czasami mi okno czy szufladę zamkną, ale się ich nie boję.. Przecież to moi rodzice, których strasznie kocham, bardzo za nimi tęsknię i w momencie ich śmierci raczej nie było między nami niesnasek..
    • beata985 Re: Dusze zmarłych 09.01.13, 16:52
      co to są strzygi???
      • grave_digger Re: Dusze zmarłych 09.01.13, 17:26
        strzyga

a znajoma wyprowadziła się ze swego domu do mamy. bo w jej straszy. jakiś facet po nocy chodzi po domu. suspicious
    • doral2 Re: Dusze zmarłych 09.01.13, 20:07
      grave_digger napisała:

> Odkąd zmarła moja babcia, boję się w nocy spać. Boję się, że do mnie przyjdzie
      > suspicious
      > W dniu pogrzebu mojej babci, zmarła babcia mojego męża. Wczoraj był pogrzeb. I
      > na stypie szwagier opowiadał jak to tej nocy (poprzedniej) przyszła do niego ba
      > bcia w nocy. Pogłaskała po głowie...'

to dobrze, że pogłaskała po głowie.
      odpuściła mu wszystko.

oni przychodzą do nas i nad nami czuwają.
      dają nam znaki, trzeba je tylko dobrze odczytać.
      zobaczyć, co się po takim śnie przydarza i zapamiętać.

idź na cmentarz, zapal babci świecę, porozmawiaj z nią, poproś by cię nie straszyła.

ja chadzam do mojej babci na cmentarz, rozmawiam z nią i zawsze mówię, że byłam u babci na pączkach, bo babcia zawsze pączki przynosiła smile
      • majawrzosowa Re: Dusze zmarłych 09.01.13, 21:37
        dobrze powiedziane, doralowa. duchów bliskich nie trzeba się bać. przychodzą po coś. na ogól chcą nam pomóc, ulżyć, uspokoić. [u]
        to żywych należy się bać. i/u]
    • kwintesencja_patologii Re: Dusze zmarłych 09.01.13, 21:30
      Mnie się czasami śni mój zmarły niecały rok temu tata. Największe wrażenie zrobił na mnie sen, w którym byliśmy razem w kuchni, a on stał twarzą do ściany - plecami do mnie - i powiedział: "Trzeba zamówić mszę za ojca" (a mówił o sobie).
      Mszę oczywiście zamówiłam, niedługo będzie następna.
      Jestem osobą wierzącą i staram się do spraw wiary podchodzić na tyle serio, na ile zdołam... Wierzę, że istnieje życie po śmierci, zgodnie z nauką Kościoła katolickiego. Mam świadomość, jak ważna jest modlitwa za zmarłych i kiedy tata mi się śni, domniemywam, że właśnie po to, by mi o tym przypomnieć.
      • dorcia1234 Re: Dusze zmarłych 09.01.13, 21:38
        Moja mama zmarła w nocy. Przyśniła mi się, ze przyszła do mnie i powiedziała: nic się nie stało, tylko świeczka zgasła... i odeszła. W tym momencie zadzwonił mój ojciec z informacją o jej śmierci. Przyszła się pożegnać ze mną. Czasami mi się śni, zdrowa i radosna. Bardzo lubię te sny bo pomimo, że już 10 lat jej nie ma to cały czas mi jej brakuje.
    • grave_digger Re: Dusze zmarłych 10.01.13, 08:41
      Dziś z córkami miałyśmy ciężkie sny tej nocy.

Mi przyśniła się babcia. Ciężko chora. Na wózku do szpitala pielęgniarka ją wiozła. Położyła na łóżku. Ja znów ją przykrywałam, jak wtedy, gdy już nie żyła. Nagle odwróciła się i chciała sięgnąć po wodę, której nie było, bo pić chciała. No to poleciałam kupić tę wodę. (W dniu jej śmierci poszłam do sklepu kupić jej wodę, jak wróciłam już nie żyła). Cierpiała. Tak jak naprawdę przed śmiercią (babcia zmarła w agonii sad )

Starszej przyśniło się, że miałam wypadek, w którym zginęłam. Przyszła do mnie w nocy, bo się wystraszyła snu.

Młodszej śniło się, że przechodziłam obok lodowiska, nagle usiadłam i zaczęłam płakać. A ona usiadła koło mnie i też zaczęła płakać. Rano mi to opowiedziała mówiąc "miałam smutny sen". Nie wiedziała czemu płaczemy.

O ja pierdziu. Ale się rok zaczął.
      • grave_digger Re: Dusze zmarłych 10.01.13, 08:46
        znalazłam w senniku suspicious
        śmierć - czeka cię długie życie.
        widzieć osobę płaczącą - sprawisz przykrość osobie bliskiej.
      • majawrzosowa Re: Dusze zmarłych 10.01.13, 09:21
        a mnie przyszło do głowy, że może śp.babcia czegoś chce. może czegoś dla Niej nie załatwiłaś, nie zrobiłaś, czegoś nie dokończyłaś. nie wiem, czy jesteś wierząca - jeśli tak to się pomódl. idź na cmentarz, zapal świeczkę i porozmawiaj z babcią.
        • annabetka Re: Dusze zmarłych 10.01.13, 09:50
          Mnie tutaj zastanawia jedna rzeczsmile Jak osoba nie wierząca ,nie praktykująca może czuć lęk przed "duszami zmarłych" ? smile Przecież jak nie ma wiary w życie pozagrobowe,pośmiertne to po prostu jest koniec i o jakich duszach tu mowa?? Zmarła/zmarł i koniec kropka...
          Piszę tak bo zadziwia mnie deklarowanie z jednej strony swojego ateizmu a z drugiej strony boi się ,że zmarły-jego dusza po śmierci przychodzismile Przecież dla ateistów nie ma czegoś takiego jak "dusza" smile
          Grave bez obrazy,ja tam nie wiem czy wierząca czy nie jesteś.Tak jak laski napisały na cmentarz idź ,świeczkę zapal,pomódl się...
          Mi się czasem szczególnie w nocy przypomina babcia,tata,wujek i wiele innych osób bliskich których nie ma,którzy już odeszlisad
          Zawsze na sen pomaga mi ,zamiast liczenia baranów ,odmawianie non stop "wieczny odpoczynek racz im dać panie" .Nie boję się swoich bliskich,nawet jak mi się źle przyśnią "wieczny odpoczynek" pomagasmile
          • grave_digger Re: Dusze zmarłych 10.01.13, 10:14
            CytatPrzecież jak nie ma wiary w życie pozagrobowe,pośmiertne to po prostu jest koniec i o jakich duszach tu mowa?? Zmarła/zmarł i koniec kropka...
            bo kościół ci tak powiedział? skoro nie wierzę w żadnego boga to znaczy, że nie wierzę w życie po śmierci? płytkie to myślenie.
            za mnie nikt nie myśli, sama myślę za siebie. nie jestem ateistką. jestem wolnym człowiekiem.
            mnie najbliżej do nauk buddyzmu - wierzę w dusze i reinkarnację. nie ma to nic wspólnego z wiarą w jakiegokolwiek boga jakiejkolwiek religii. jest to moje własne wewnętrzne przekonanie.

a tzw. świeczkę już dawno zapaliłam. to chyba oczywiste. a jak lubisz się modlić, to módl się sama.
          • bei Re: Dusze zmarłych 10.01.13, 10:20
            Nic nigdy do konca nie ejst wyjasnione i oczywiste, nawet prawdy matematyczne ktos po czasie podważa i przeprowadza dowod, ze jest inaczej niz wczesniej udowodniono.

Myślę, ze jesli jest inny swiat, to Babcia wie, ze boisz się i nie przyjdzie.
            Albo przysni się i wytlumaczy Ci, ze nie masz się czego bacsmile
            Moze podswiadomie baaaaardzo tęsknisz, lub zwyczajnie nie możesz pogodzic się z Jej odejsciem i dlatego ciagle o tym myslisz. Racjonalny plaszcz na zewnątrz, a w podswiadomośc, ktorej nie znamy.
            Nie narzucisz sobie "nie myśl", bo wiadomo, jaki to efekt uzyska.
            Moze zrob coś irracjonalnego, cos, w co możesz nie wierzyc, ale zwiazanego z Babcią.
            Zmow (przeczytaj w necie) modlitwę za zmarłych w Jej intencji.
            Albo idx na grob i zapal znicz, albo zapal ten znicz w domu dla niej.
            Potrzeba teraz czasu, nie wiem, jaką miarę, by ucichly emocje...

Mowią, ze ja jak cos "przepowiem"smilesmile to sprawdzi sięsmile
            Przepowiadam Ci spokoj na wizji z Babciąsmile

(Przepowiedzialam juz kilka ciązy u dziewczyn, ktore mialy problemy z inicjacją ciąży-są już dzieciatesmile, pierscionek z drogim kamieniem kolezance (dostala go bez okazji i ja w tym paluchow nie maczalam), wiec i Babcia już na pewno siedzi sobie posrod dobrych duchow(dobrych dusz) i chwali Pana o na Ciebie zerka z poblażliwym uśmiechemsmile

• grave_digger Re: Dusze zmarłych 10.01.13, 10:27
              dziękuję smile
              to jeszcze mi przepowiedz, że nie będę już miała więcej dzieci to już na pewno będę spała spokojnie wink
        • grave_digger Re: Dusze zmarłych 10.01.13, 10:09
          nie jestem wierząca. przestańcie kazać mi się modlić do wyimigowanego stwora. wierzę w kosmos, wszechświat, fizykę kwantową, astrofizykę, w życie. etc.
          • bei Re: Dusze zmarłych 10.01.13, 10:39

-A Babcia wierzyła?- masz zrobic cos dla Niej, nie dla siebiesmile
            Pisalałam, bys "przeczytała", tak, jak czytasz post czy inną wiadomosć.
            Przeciez w duchy też nie wierzysz, a jesli wierzysz w ducha Babci, to Pan Bog też jest duchem (nieskonczenie doskonałym), więc to już blisko do przeczytania modlitwy.

Jestes przemęczona, emocjami, wrazeniami, wtedy psychika figle nam plata .
            Przez mądrą głowę wszystkie myśli przeleca, wtedy tym niedorzecznym mowimy SIOOOOOOsmile
            Odpocznij , wytchnienia Ci życzę.

olaromanska.blox.pl/html

www.dlaleszka.cba.pl/
      • doral2 Re: Dusze zmarłych 10.01.13, 20:35
        grave_digger napisała:

> Dziś z córkami miałyśmy ciężkie sny tej nocy.
        >
        > Mi przyśniła się babcia. Ciężko chora. Na wózku do szpitala pielęgniarka ją wio
        > zła. Położyła na łóżku. Ja znów ją przykrywałam, jak wtedy, gdy już nie żyła. N
        > agle odwróciła się i chciała sięgnąć po wodę, której nie było, bo pić chciała.
        > No to poleciałam kupić tę wodę..."

wedle mojej mamuni i ciotuni, jak zmarły się śni i chce pic albo jeść, to go trzeba wygonić.
        bo on nie przyszedł po picie czy jedzenie, tylko po następna osobę.
        po ciebie.

tak powiadają moje matki-ciotki czarownice.
        ja w to wierzę.

a co mówi kościół katolicki w tej kwestii, to ja mam w dupie.
        nie mylę kościoła z wiarą.
        bo to dwie różne rzeczy.
        diametralnie.
        • grave_digger Re: Dusze zmarłych 10.01.13, 21:24
          że wkrótce umrę? suspicious
          • grave_digger Re: Dusze zmarłych 10.01.13, 21:27
            no to teraz już nie zasnę. ale mi walnęłaś. mogłaś to zatrzymać dla siebie suspicious
            gdybym teraz umarła moje dzieci straciłyby wszystko - dom i rodziców. nawet nie chcę myśleć o tym horrorze.
            • doral2 Re: Dusze zmarłych 10.01.13, 21:33
              weź sie stuknij tongue_out

nie dawaj im jeść, ani pić.
              zapamietaj se to raz na jutro smile
              • bei Re: Dusze zmarłych 11.01.13, 07:51

Grave, przecież Ty jeszcze prawnuki będziesz w wozku wozić!smile
                (oczywiscie przepowiadam!...a za kilka lat jeszcze jedną latoroślsmile
                • grave_digger Re: Dusze zmarłych 11.01.13, 08:23
                  Cytata za kilka lat jeszcze jedną latoroślsmile
                  że co??? następna mnie załamała........ nie ma takiej opcji. prawnuki tak. ale żadnych więcej dzieci własnych. matko omen nomen święta.... weźcie przepowiadajcie dzieci tym co chcą a nie tym co nie chcą tongue_out
                  • andziulec Re: Dusze zmarłych 11.01.13, 17:41
                    A widzisz to już trzecia czarownica co Ci dziecko przepowiadatongue_out Będziesz miała synka zobaczysztongue_out
                    • olylejdi_1 Re: Dusze zmarłych 11.01.13, 19:38
                      U mnie się powiada, że jak zmarly się śni, to będzie padać smile
                      A dziecko to możecie mi przepowiedzieć smile
                      • doral2 Re: Dusze zmarłych 11.01.13, 19:46
                        możemy ci przepowiedzieć, ale fizycznie to niech ci zrobi jaki facet big_grin
                        • olylejdi_1 Re: Dusze zmarłych 11.01.13, 19:51
                          hehehehe, no w sumie racja ....
                          udaję się na poszukiwania tongue_out
    • marghe_72 Re: Dusze zmarłych 11.01.13, 14:25
      własnej babci się boisz?
      wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka