13.04.13, 12:04

dziewczyny wy sie znacie.
moja mala ma zapalenie krtani.
osluchowo ok.'
kaszel suchy meczacy plus katar.

dostala w/w lek w inhalacjach.
i czytam teraz w necie i ulotke przestudiowalam i nie bardzo natrafilam na slad ze to lek zapisywany przy takiej chorobie.

dodam, bo to moze miec znaczenie ze mojej 6-latce przy nawet drobnych infekcjach zdarzalo sie zwężenie krtani i byla wtedy hospitalizowana raz miala nawet podawana adrenaline.

macie jakies sugestie?
Obserwuj wątek
    • solejrolia Re: boredual! 13.04.13, 12:12
      Berodual to steryd, działa po prostu przeciwzapalnie. Moim zdaniem (bardzo skromnym) wziewnie podany steryd jest super, bo trafia miejscowo w konkretny stan zapalny (tj. krtań w tym przypadku).
      moje dwie małe sygestie- 1. albo ufasz lekarzowi, i podajesz leki, jak zalecił.
      albo nie, ale wtedy zmienić lekarza musisz. 2.po inhalacji konieczne jest umycie dokładnie zębów.
      • mearuless Re: boredual! 13.04.13, 12:25
        to nie tak ze nie ufam.
        ufam na ile mi charakter pozwala. gdybym nie wierzyla to bym do tej p. nie łazila.
        jednak jako istota myslaca zaleglo sie w mojej glowie "ale"

tym bardziej ze sa tu osoby posiadajace dzieci z roznymi schorzeniami, wiele z nich znam osobiscie, licze sie z ich zdaniem.
    • dziennik-niecodziennik Re: boredual! 13.04.13, 16:04
      berodual stosowany jest głównie w chorobach ze stanami spastycznymi oskrzeli. ALE doświadczalnie zapalenie krtani czesto prowadzi do pogorszonej wentylacji a niższych drogach oddechowych. wiec czesto jest to stosowane i w tych schorzeniach. chociaz na pewno dałoby sie znaleźć lepiej dobrany preparat.
    • anna_sla Re: boredual! 13.04.13, 16:24
      berodual nie jest lekiem przeciwzapalnym jak tu napisała wyżej koleżanka. Przeciwzapalnym jest pulmicort. Berodual rozszerza mięśnie gładkie oskrzeli ułatwiając przedostawaniu się powietrza do płuc. Nie mam pojęcia jak działa na krtań. Często nam doktorka nie zalecała berodualu przy zwykłych przeziębieniach (nawet męczących), dopóki nie było zmian osłuchowych w oskrzelach. Znalazłam natomiast taką informację w necie:

"Berodual można podawać przy bardzo męczącym, duszącym kaszlu w skrajnych przypadkach.
      Sam zaleciłbym Pani jeszcze rtg płuc bo zdarza się że dziecko nie gorączkuje jest czyste osłuchowo, a w najlepsze rozwija się atypowe bezosłuchowe zapalenie płuc. Wczoraj w przychodni miałem dwa takie przypadki i skończyło się na antybiotyku! Szczególnie trzeba mieć dziecko na oku jak uporczywy kaszel pojawia się znikąd bez wcześniejszego kataru lub innych znamion infekcji.
      Warto też w celu szybszej regeneracji nabłonka oddechowego obniżyć temperaturę otoczenia do 19 stopni, nawilżyć powietrze do ok. 60 %. Często dzieciaki dostają ode mnie płukankę mentholi, thymoli, glycerini, vit A i vit E. Można poprosić lekarza o wypisanie recepty na realizację takiego leku w aptece. Płukanka potrafi działać cuda już po kilku godzinach.Sprawdzony i tani sposób leczenia uporczywego kaszlu. Starszym dzieciom polecam też tabletki do ssania Isla Moos lub Isla Cassis.
      A przede wszystkim i trzeba pić bardzo dużo pić (ok.2-3 litrów), małymi łykami bo to podstawa!
      Jeśli to kaszel po infekcyjny to nabłonek oddechowy może się regenerować jeszcze przez kilka dobrych tygodni. Dużo dłużej regeneruje sie po infekcjach wirusowych.
      I jeszcze jedno Berodual często powoduje suchość błon śluzowych w tym gardła i krtani więc nie wolno go nadużywać i jeśli nie widać poprawy powinno sie go odstawić szczególnie jeśli problem tkwi w nabłonku oddechowym który po infekcji i tak jest suchy i zbyt wrażliwy. Podobnie diphergan może powodować zwiększoną spastykę oskrzeli bo hamuje wydalanie przez dziecko śluzu. "
      • solejrolia Re: boredual! 13.04.13, 16:35
        o kurcze! faktycznie! przepraszam !!!
        pomyliłam berodual z pulmicortem.
        bardzo przepraszam za zamieszanie.
    • mearuless Re: boredual! 13.04.13, 16:52
      no to jak myslicie w koncu?
      to dzila na krtan czy nie?
      bo pulmicotr znam.
      mam w lodowce na wypadek dusznosci.
      ale teraz mam GO NIE UZYWAC, tylko boredual.

czyli ma wplyw na krtan czy nie ma?

kaszel napisalam wyzej ze suchy meczący. sprostuje-suchy, normalny, raczej z samym kaszelkiem takim do lekarza bym nie poszla.
      poszlam bo rano po przebudzenia szczekala. i dzis podczas placzu [chciala zalozyc mokre, dopiero co uprane majtki ] tez zaczela szczekac i slychac bylo te paskudne swisty.
      • anna_sla Re: boredual! 13.04.13, 20:39
        nie mam pojęcia. Gdybym usłyszała ten kaszel to bym Ci powiedziała, bo ja to zawsze na słuch biorę wink. A przyłóż jej rękę do pleców w okolicach łopatek albo na piersi i zobacz czy lekko drżą albo tak "ciągną" podczas kaszlu. Jak tak to ja bym podała, bo to oznacza, że ma skurcze oskrzeli, a w takiej sytuacji można podawać berodual. Poza tym nie mam żadnego doświadczenia z obkurczaniem się krtani, moim tak się nie zdarzało.
    • lu31 Re: boredual! 13.04.13, 17:53
      Berodual działa p/kaszlowo. Przypuszczam, że zapisano go z powodu uporczywego kaszlu spowodowanego stanem zapalnym krtani. To taki mechanizm: drapanie w gardle, spływający katar pobudza odruch kaszlu, który może dodatkowo wysuszać śluzówki dróg oddechowych i nakręcać następne kasłanie. Jeżeli wyciszysz kaszel łatwiej wyleczyć chorobę podstawową- OCZYWIŚCIE dotyczy to TYLKO kaszlu krtaniowego(infekcje oskrzeli i płuc mają swoje standardy). W sytuacji zagrożenia skurczem oskrzeli i obrzęku krtani nie ma się nad czym zastanawiać- inhaluj z dodatkiem soli fizjologicznej, ten pulmicort tez byłby całkiem sensowny.
      • paciaty Re: boredual! 13.04.13, 20:16
        Moja Wika się inhalowała berodualem przy zapaleniu krtani (w grudniu).
        Fakt, rodzinna kazał po tym wyszorować zęby, przepłukać buzię i umyć twarz.
        • a-ronka sorki 14.04.13, 11:02
          ale przeczytałam burdel i już miałam dawać złote rady na życietongue_out

Mój leciał na pulmikorcie i mimo ,że jest alergikiem to alergolog stwierdziła,żeby podawać jak najmniej sterydów.
          • ella_nl Re: sorki 14.04.13, 19:35
            Berodual działa na zapalenie krtani i tchawicy. Moja córka ma ciągłe zapalenie krtani i musimy stosować ten lek bo inaczej schodzi na oskrzela. Jeżeli podajesz go rzadko to raczej nie obawiaj się skutków ubocznych.
            Umyj potem buzię i zęby.
            Aha - my robimy tak: 10 kr berodualu+1 ml solanki zabłockej+3 ml wody (zalecenia pediatry).
            Bardzo skuteczne.
    • mamba30 Re: boredual! 16.04.13, 08:36
      o ile kojarzę, to Berodual działa rozkurczowo, a przy zapaleniu krtani krtań się obkurcza, co powoduje uczucie duszenia. Starszak miał zapalenie krtani raz w życiu, ale to było jakieś 17-18 lat temu. Pamiętam tylko, że konieczny był zastrzyk rozkurczowy i potem inhalacja w szpitalu. Ale on był malutki i dostał ataku, pogotowie na sygnale go wiozło.

Ja bym podała Berodual, co prawda to steryd, ale i tak chyba lepszy od antybiotyku i działa naprawdę skutecznie.

Młode dostawało to w inhalacjach razem z Pulmicortem przy zapaleniu oskrzeli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka