Dodaj do ulubionych

E-booki, która ma.

13.07.13, 23:53
Dzisiaj spotkałąm się z koleżanką, która przeniosła się do Torunia i rzadziej bywa w moim mieście.
Gadu gadu i zeszło na książki, bo obie jesteśmy maniaczkami czytania.
Chwaliła e-booka właśnie.
Macie?
I co polecacie?
Bo mnie naszła ochota po takiej rozmowie.
Obserwuj wątek
    • kjut Re: E-booki, która ma. 14.07.13, 08:28
      Mam Mistrza i Małgorzatę na dysku. Słucham przed snem. Okropnie nudne to jest w porównaniu z czytaniem wink
      • jk3377 Re: E-booki, która ma. 14.07.13, 08:38
        e-booki to nie audio-booki kjut, cos pomylilas.

malgoska-ja mam czytnik i sporo e-bookow. jest rewelacyjny i u mnie sie sprawdza. dlatego wyprzedaje ksiazki, ktore mi sie juz nie mieszczą, a ze sobą zawsze mam czytnik.
        chcesz kupic czytnik czy juz masz a poszukujesz tylko e-bookow? na wymiane plikow ja chetna, jakby co pisz mailasmile
        troche o czytnikach mówiłyśmy tu:CZYTNIKI E-BOOKÓW
        • yvi1 Re: E-booki, która ma. 14.07.13, 08:42
          Ja mam duuuuzo( za duzo ) ksiazek i czytnik.Przyznam sie ,ze uzywam go czesciej w podrozy albo na urlopie.W domu jakos wole ksiazke,do wanny ,w lozku i na kanapie.smile.
          Moja przyjaciolka nie umie sie do e-book przekonac,ja nie jestem taka radykalna,ale mimo wszystko wole te papierowe ksiazki smile.
          • malgosiek2 Re: E-booki, która ma. 14.07.13, 09:29
            Ja też nie jestem radykalna.
            Też mi fajnie, jak mój kot uwielbia zapach książek i mizia się do nich.
            Wtedy wspaniale mruczy.
            Ja jedną ręką przewracam kartki książki, a drugą miziam kota big_grin
            Nie mam jeszcze nic czyli ani czytnika ani e-booka.
            Dopiero co liżę temat.
            Dlatego poszukuje info i ew.co mam zakupić.
            W sensie jakiś model czytnika.
        • przeciwcialo Re: E-booki, która ma. 14.07.13, 11:10
          Ja mam tablet taki lepsiejszy z funkcja czytnika ebooków. Córka czyta na nim ja wole ksiązki papierowe póki co. Książek w domu nie przechowuje tylko oddaje do bibliotek.
    • maja-02 Re: E-booki, która ma. 14.07.13, 11:22
      ja mam kindla smile od ponad roku - najlepszy "gadzetowy" zakup w zyciu big_grin
      swego czasu mialam ponad 1300 ksiazek na polkach, teraz zeszlam do ok 400 i chetnie dalej bym schodzila tyle ze nie wszystko dostepne jeszcze w formie elektronicznej sad
      czytnik to super sprawa - i mowi to taka co sie nad zakupem zastanawiala ok 2 lat bo bylam przekonana ze nic nie zastapi papierowej ksiazki big_grin w sensie zapachu, dotyku itp wink
      wczoraj wlasnie robilam porzadek w plikach z kasiazkami, okazalo sie ze mam ok 400, sama nie wiedzialam ze juz az tyle mi sie uzbieralo big_grin
      • esofik Re: E-booki, która ma. 14.07.13, 11:31
        Jestem szczęsliwa posiadaczka Kindla od 2 lat.
        Mam ograniczony dostep do polskich książek papierowych.. czytnik jest dla mnie idealny. A dzieki zaprzyjaźnionym magielkom, mam co czytać na najblizsze kilka miesięcy
        • kjut Re: E-booki, która ma. 14.07.13, 12:05
          A jooo... Pokićkałam. Nie wiem czemu o audio bookach pomyślałam. Może dlatego, że katuję tego MiM ostatnio...

No to co do ebooków, to nie mam. Nie przekonuje mnie to w ogóle, żal by mi było kasy. Książka to książka - papier i przewracanie stron. Elektroniczna jakoś mi traci urok...
          • jk3377 Re: E-booki, która ma. 14.07.13, 13:24
            heheh uwierz mi, przez 2 lata chyba myslalam tak jak ty, zapieralam sie,ze w zyciu. wąchlam ksiazki i jak pomyslalam,ze tego nie bedzie przy czytnikow to zdecydowanie nie chcialam hahah
            a teraz? ładuję co 4-5 dni, bo o wiele wiecej i szybciej czytam, mam przy sobie w nim tyle roznych ksiazek ile chce, rewelkasmile warto na serio. no, i miejsca w domu wiecejwink ja mam prestigioPER 3464B, polecam-odczytuje wszystkie formaty, nawet te nie wymieniane w instrukcji.
        • jk3377 esofik 14.07.13, 13:25
          odbierz maila, proszęsmile
      • jk3377 maja-02 14.07.13, 13:08
        zerknij na poczte-wyslalam maila
        • maja-02 Re: maja-02 14.07.13, 15:49
          odpisałam smile
          • kjut Re: maja-02 14.07.13, 17:42
            A co to za różnica ile książek ma się przy sobie? Czytacie je wszystkie na raz? I tak się czyta pojedynczo. Więc w torebkę ładuję maksymalnie dwie - jeśli widzę, że jedną przeczytam po drodze... Jedyne co mnie przekonuje to kwestia formatu - taki czytnik jednak lżejszy niż opałse tomiska, ale i tak większość książek można znaleźć w formie kieszonkowej wink
            • jk3377 Re: maja-02 14.07.13, 18:48
              hmm, niekoniecznie chodzi o to,ze czytasz wiele ksiazek naraz, ja najwiecej dwie. ale nie pomyslalas,ze z jednego czytnika moze korzystac wiecej osob, ktore tez maja zapisane na nim swoje kilka ksiazek? i czytaja na zmiane, jak jeden jedzie, jak drugi spi etc. a to juz chyba wielki plus. poza tym jak mam w nim 20 ksiazek, to sobie przegladam, wybieram jak w bibliotecesmile
              • jk3377 ps 14.07.13, 18:50
                zapomnialam dopisac,ze ja zawsze zmieniam sobie wielkosc czcionki-raczej na wieksza, bo nie lubie meczyc wzroku-i tu mam taką opcje, a w zwykłych ksiazkach nie.
            • maja-02 Re: maja-02 14.07.13, 19:59
              ja czesto w jednym czasie czytam 5 ksiazek big_grin w zaleznosci od nastroju, stopnia zmeczenia itp
              nigdy nie wiem na co kolejnego dnia bede miala ochote a ze troche czasu spedzam na dojazdach to czytnik jest idealny smile
              poza tym moge sobie wrzucic dokumenty "pracowe" w pdf i tez wykorzystac dojazd na zapoznanie sie zamiast tachac kilogramy makulatury ze soba wink
              no i co dla mnie bylo BARDZO wazne - te 1300 ksiazek mialam juz tak poupychane w domu ze sama nie wiedzialam co gdzie lezy, strasznie mnie to wkurzalo.... teraz mam 400 w papierze i jest porzadek (no, prawie wink ) i postawilam sobie granice - nie wiecej niz 500 ksiazek papierowych (a im mniej tym lepiej big_grin )a kolejne 400 na czytniku nie zabiera za duzo przestrzeni zyciowej wink
            • mamalgosia Re: maja-02 14.07.13, 21:01
              kjut napisała:

> A co to za różnica ile książek ma się przy sobie? Czytacie je wszystkie na raz?

No nie, ale jak jedzie się na wakacje na 3 tygodnie powiedzmy, to nie trzeba brać 10 książek, tylko jeden czytnik
              • jan.kran Re: maja-02 15.07.13, 00:01
                Ja od blisko piecdziesieciu lat czytam . Czesto ksiazke dziennie . Mam spory ksiegozbior corka tez.
                Ksiazki wcale mi nie pachna i nie szeleszcza przyjemnie bo sa rozne wydania ktore po paru latach malo zachecajaco pachna , szarzeja , zolcieja sie a poza tym zaznaczaja zuzycie i gromadza kurz.
                Corka wiosna przywiozla kindla , najtanszego , najprostszego , kupila ma probe , 80 euro.
                Jak sie tylko dorwe do jakiejs kasy to Jej zabiore tego kindla a Ona sobie kupi z wyzszej polki.
                Rewelacja !!!!
                Male , zgrabne , oczu nie meczy , mozna czytac w kazdej pozyzji na lezaco , na siedzaco w toalecie i w tramawju .
                Jedzac , zasypaiajac , nie trzeba kombinowac gdzie sie skonczylo i na ktorej stronie .
                Ale ja uwielbiam , net wszystkie gadzety elektroniczne , skype , telefon stacjonarny za pare grosze , tanie linie lotnicze.
                Mam w domu maka jednego a bede miala wiecej , kocham mozliwosc swita netowego ktory pozwala mi z Oslo zamowic sobie bilet na autobus z Krakowa do Wrocka , dowiedziec sie kiedy okulista we Wroclawiu przyjmuje , poumawiac sie via fejs i mal z wieloma osobami ktore mam spotkac we Wroclawiu.
                Kindle jest dokladnie co Kran potrzebuje , po prostu cos genialnegosmile)))
                • kjut Re: maja-02 15.07.13, 10:45
                  No to wychodzi na to, że nie mam racjonalnych argumentów na rzecz książek, a racjonalne na rzecz czytników przyjmuję, ale cały czas odczuwam jakiś nieracjonalne odpychanie. Taka już nieracjonalnie tradycyjna jestem w tej kwesti. Może kiedyś zmienię zdanie smile
                  • jan.kran Re: maja-02 15.07.13, 11:05
                    Ja tez bylam przeciw. Najlepiej moim zdaniem pozyczyc od kogos i zobaczyc czy pasuje. Ale tak jak napisalam ja kocham net , telefony komorkowe i stacjonarny i bardzo mi to ulatwia zycie. Zreszta w Norwegii wszystko sie zatwia przez net. Studia, bank praca.
                    Ja z kolei nie kupuje prze net , wiem ze sa fani ale ja jakos jeszcze tak daleko nie zaszlam..
                    • mamalgosia Re: maja-02 15.07.13, 11:14
                      o, ja też byłam przeciwsmile
                  • maja-02 Re: maja-02 15.07.13, 12:18
                    no, ja sie zastanawiałam jedyne 2 lata big_grin
    • kolibeer2 Re: E-booki, która ma. 14.07.13, 12:18
      ja mam czytnik kindla i mój ci on smile , dla mnie liczy się przezcytana treść , a nie forma w jakiej to zrobię , a i torebkę mogę mniejszą nosić na kindelka , teraz planuję żeby sobie tego podświetlanego kupić , a córce przekażę obecnego ,
      niektórzy twierdzą , że kindle jest zły , bo nie czyta pdf i czegoś tam jeszcze , ale mnie przekonywała jakość wyświetlacza - tylko do onyxa porównywałam , jak możesz , to sobie pooglądaj u znajomej , jak ci się czyta -
      • esofik Re: E-booki, która ma. 14.07.13, 12:28
        kindl czyta pdf'y trzeba tylko przerobic pod mobi, a do tego wystarczy banalny w obsludze calibre

A argumenty typu "musze wąchac I pomacać" traktuje z przymrózeniem oka wink
    • hamerykanka Re: E-booki, która ma. 14.07.13, 17:46
      Ja mam tablet samsunga i tez sobie chwale; jako ze czytam szybko podoba mi sie ekran dwa razy wiekszy niz Kindla, moge sobie powiekszyc tekst jak trzeba, rozjasnic i przyciemnic ekran zaleznie od warunkow (jesli nie moge spac, wyciagam tablet, przyciemniam ekran zeby nie razil spiacego meza); pracuje na karty pamieci jak aparat foto i mozna sobie zaladowac nawet kilka tysiecy ksiazek. Bateria wytrzymuje dlugo.
      Jak cos potrzebujesz z ksiazek, daj znac na priva-tylko zawiadom mnie wczesniej bo nie zagladam czesto;
      zalecam chomika choc jest nielegalny ale maja duzy wybor...
    • doral2 Re: E-booki, która ma. 14.07.13, 19:20
      nie mam i nie planuję w najbliższym czasie zakupu takowego...
      wolę prawdziwą książkę...
    • jk3377 maja-02, esofik-odbierzcie poczte n/t 14.07.13, 19:27

• verdana Re: maja-02, esofik-odbierzcie poczte n/t 15.07.13, 23:45
        Mam Onyxa. Uwielbiam go. Czytam teraz papierowe ksiązki tylko jak nie musze - sa cieżkie, zamykają sie niespodziewanie, nie pokazują, która jest godzina. Przez pierwszy miesiąc miałam watpliwości, potem juz nigdy.
        No i nareszcie nie musze zabierać na wakacje plecaka książek. Nie kończy mi sie ksążka w poczekalni u dentysty. Znalazałam w necie książki, które kiedyś czytałam i nigdy wiecej nie mogłam ich znaleźć.
        Najlepszy wynalazek ludzkości od czasu papieru toaletowegosmile
        • malgosiek2 Re: maja-02, esofik-odbierzcie poczte n/t 16.07.13, 23:30
          Koleżanka ma Kindla akurat.
          A tu kilka opinii o dwóch czytnikach.
          forum.gazeta.pl/forum/w,151,145476917,145476917,Dwa_czytniki_trudna_decyzja.html
          Bardziej przekonuje mnie nie zabieranie kilku książek np. na urlop czy inny wyjazd.
          Czy czekanie gdzieś dłuzej.
          A w łóżku to różnie mogę sobie wybierać wtedy wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka