Dodaj do ulubionych

które surowce wtórne

13.08.13, 09:14
produkujecie w największej ilości?
U mnie folia (torebki po wszystkim) i plastik (butelki po wodzie i mleku), potem szkło (niezwrotne butelki po piwie, butelki po syropach, słoiki nienadające się do wykorzystania) dużo mniej papieru a na samym końcu metal.
Jak u Was?
Obserwuj wątek
    • blanus2202 Re: które surowce wtórne 13.08.13, 09:21
      Najwięcej opakowań plastikowych i ogólnie plastik. Potem papier , szkoło i metal i na końcu odpadu biodegradowalne - dlatego, że nie gotuję to raz i dwa raczej nie marnuje się u mnie jedzenia...
    • ladyjane Re: które surowce wtórne 13.08.13, 09:22
      Plastik, makulatura, szkło, metal, i na końcu wielomateriałowe, choć nie wiem co mam do tego zaliczyć oprócz kartonów po mleku.
      Na pierwszym miejscu ofc zmieszane i kompost.
    • grave_digger Re: które surowce wtórne 13.08.13, 09:28
      Wszystkiego po trochu.
      Czy wiecie, gdzie zutylizować drukarkę???
      • kolibeer2 Re: które surowce wtórne 13.08.13, 09:45
        to tak : możesz zawieźć do firmy obsługującej miasto -
        możesz oddać w sklepie jak będziesz kupowała nową ( to teoretycznie - nie próbowałam nic oddać kupując coś nowego )
        - są wyspecjalizowane firmy zbierające elektośmieci - poszukaj w necie ,
        - są firmy naprawiające drukarki / regenerujące wkłady może będą na części chcieli ?
    • olinka20 Re: które surowce wtórne 13.08.13, 10:27
      Najwiecej to plastiku, masakra ile tego schodzi uncertain A staram sie ograniczac np na zakupach reklamoweczki i inne duperele.
      Kartony wystawiamy przed dom, sasiedzi biorą na rozpałke, gazety wywoze do rodziców. Doczytują i puszczają dalej, ale i tak papierów troche sie zbiera.
      Ooo i biodegradowalne! Mnostwo. Duzo gotujemy wiec sie tego zbiera, byle zupa to warzywa na bulion ( ale staram sie odkladac dla znajomych swin wink )
      • jan.kran Re: które surowce wtórne 13.08.13, 14:14
        Ja tak po rowno kompost i papier. Potem puszki metalowe , sporo tego idzie w mojej kuchni. Szklo. Duzo tez butelek plastikowych nadajacych sie do zwrotu. Najmniej plastik.
    • klubgogo Re: które surowce wtórne 13.08.13, 15:59
      Chyba plastik, po wodzie mineralnej i kosmetykach. Jeśli chodzi o torebki foliowe - używam nawet wielokrotnie. W te po pieczywie pakuję na drugi dzień kanapki do pracy, reklamówki spożywcze wkładam do kosza na śmieci - nie kupuje worków, reklamówki po ubraniach przydają się nawet kilka razy.
      Piwo kupuję w butelkach zwrotnych, a w papier nie pakuje się dzisiaj prawie nic, z metali wyrzucam czasami puszkę po tuńczyku, a i całkiem sporo po karmie dla kota.
      • 3-mamuska Re: które surowce wtórne 13.08.13, 17:37
        Opakowania papierowe, po jajkach, pudełka po platkach itp. Podobna ilośc puszke po kocim jedzeniu, potem plastik. Wiadro resztek z jedzenia tygodniowo ( oberki najczęściej )

Plastik to butle po mleku, soki kupuje w szkle,wody nie kupuje bo pijemy z filrta. Opakowania po owocach. Reklamówki staram sie nosić ze sobą.

Niestety po kosmetykach (żele, szampony) duzo wychodzi plastiku.
        -----------------------
        Myśl o tym co mówisz...
        Nie mów tego co myślisz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka