doral2 25.10.13, 16:50 mam zamiar popełnić. przepisy z netu już poczytałam. ale pragnę przepisów maglowych. dzięki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
capa_negra Re: lasania 25.10.13, 17:10 O to i ja się podłącze, bo tez bym popełniła tylko sprawdzonego przepisu potrzebuję Odpowiedz Link
kjut Re: lasania 25.10.13, 17:37 No dobra. To ja lasagne robie na 3 sposoby: mięsną, ze szpinakiem i mieszaną (w sensie warstwy mięso/szpinak/mięso/szpinak/ na zmianę, przekładane makaronem ofc). Makaronu wcześniej nie przegotowuję, pilnuję tylko, żeby każda warstwa makaronu z obu stron "coś" miała - czyli, żeby nie była sucha. Wtedy się ładnie gotuje w ciągu 30 minut w piekarniku. Jak robię mięsną, to zawsze mięso tak jak do spaghetti: przesmażam z cebulą, czosnkiem, koncentratem pomidorowym, bazylią, oregano i innymi przyprawami. Jak szpinak, to szpinak wrzucam na patelnię (może być mrożony) z naprawdę DUŻĄ ilością czosnku (często główka idzie spokojnie), śmietaną, serkiem topionym i przyprawami. Zawsze na górę lasagne daję sporo mozarelli, startej albo w plasterkach I tyle Odpowiedz Link
doral2 Re: lasania 25.10.13, 18:28 oo, ser topiony, to może być niezły patent. wypróbuję jutro Odpowiedz Link
aqua48 Re: lasania 25.10.13, 18:39 Ja robię bez sera topionego. Najpierw gotuję dużo beszamelu - robię zasmażkę z dwóch solidnych kopiatych łyżek masła i nieco mniej kopiatych mąki, wlewam na to pomału 3/4 l zimnego mleka, energicznie ubijając trzepaczką, odstawiam jak zgęstnieje, dodaję pieprz i tartą gałkę. Wlewam trochę tego beszamelu na dno, na tym układam suche płaty ciasta (zawsze jak robię pierogi to resztki ciasta sobie suszę), można dać kupne, lub makaron, na ciasto kładę podgotowane na parze i lekko posolone brokuły w różyczkach krojonych na płasko, warstwę ciasta, warstwę usmażonego (0,5 kg) mięsa mielonego z czosnkiem, warstwę ciasta i zalewam resztą beszamelu. Przykrywam, do piekarnika i jak się upiecze (ok 45 minut do godziny w 200 stopniach), posypuje wierzch startym serem i trzymam w gorącym piecu aż się roztopi. Odpowiedz Link
kolibeer2 Re: lasania 26.10.13, 10:07 kiedyś robiłam taką że tylko mięso i makaron , ale jak gdzieś wyczytałam , to zaczęłam robić z beszamelem i mówię ci - o wieele lepsza - bez beszamelu się nie da chociaż u nas ostatnio króluje zapiekanka grecka o nazwie pasticio ( z tego przepisu ) - dzieciaki się zajadają gotowaniecieszy.blox.pl/2008/06/Pasticcio.html Odpowiedz Link
59kg Re: lasania 26.10.13, 16:08 u mnie dziś jednak zupa botwinkowo - brukselkowa i może ravioli z dynią i serrano, ale wkurwiona jestem to nie wiem czy robić czy się napić Odpowiedz Link
59kg Re: lasania 26.10.13, 10:18 ja własnie też lasagne dziś chcę robić a w sumie to chciałam, bo teraz zjadłam śniadanie i myśl o jedzeniu i jego przygotowywaniu jakos mnie nie kręci byłam kiedyś na warsztatach z włoskiej kuchni i tam robiliśmy lasagne z suchych płatów makaronu, nie podgotowywanych i sos beszamelowy koniecznie, na górę samą, z gałką muszkatołową Odpowiedz Link
aqua48 Re: lasania 26.10.13, 18:20 A na deser polecam trifle. Zrobiłam dzisiaj - biszkopty maczane w soku owocowym i alkoholu (może być wiśniówka), krem budyniowy, galaretka morelowa, owoce (ja dałam jabłka, gruszki i śliwki lekko podduszone z cukrem i bita śmietana. Cała duża miska wyszła. Już wyszła, znaczy się nie ma... Odpowiedz Link
doral2 Re: lasania 27.10.13, 18:10 aqua48 napisała: > A na deser polecam trifle. Zrobiłam dzisiaj - biszkopty maczane w soku owocowym > i alkoholu (może być wiśniówka), krem budyniowy, galaretka morelowa, owoce (ja > dałam jabłka, gruszki i śliwki lekko podduszone z cukrem i bita śmietana. Cała > duża miska wyszła. Już wyszła, znaczy się nie ma..." o kurde, zawał serca na talerzu Odpowiedz Link
mruwa9 Re: lasania 26.10.13, 18:22 Moj przepis: wyciagam gotowca z zamrazalnika, wrzucam do mikrofali lub piekarnika. Potem na stol/na talerze. Gotowe. Odpowiedz Link
beverly1985 Re: lasania 27.10.13, 11:03 Ja mam tylko jedna radę: ZAWSZE podgotowac płaty makaronowe w wodzie zanim ułozy sie na nich nadzienie. Jeśli sie uklada takie surowe, to te w środku ładnie miekną, ale te na brzegach są twarde i niedobre. Jeśli uprzesz sie klaść surowe to radzę wszstkie brzego lazanii obficie polać beszamalem. Wtedy lazania bedzie taka miękka i rozlatujaca się, ale przynajmniej makaron bedzie jadalny. Odpowiedz Link
dziennik-niecodziennik Re: lasania 27.10.13, 14:41 ja tez zawsze robie z obgotowanego makaronu, bo zawsze zle welowuje z iloscia sosu i alo jet go za malo i makaron zle nasiaka, albo za duzo i mi wszystko plywa. wole takie zwarte lasanie Odpowiedz Link
doral2 Re: lasania 27.10.13, 18:11 obgotowałam krótko, trochę mi się zlepiły, ale dało się rozdzielić. zrobiłam z sosem pomidorowym, bo masła nie znoszę, czyli beszamela też. wyszło zajebiście pyszne Odpowiedz Link