hellious 23.03.09, 11:23 wyczytalam ze hodujesz storczyki. Powiedz mi, gdzie takiego najlepiej ustawic, i jak go pielegnowac? bo dostalam jednego i nie wiem jak o niego dbac. Podpowiedz cos Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tabakierka2 Re: Tabakierko droga:) 23.03.09, 11:56 mówią, że one nie mogą stać w pełnym słońcu i poleca się okno wschodnie U mnie wszystkie stoją właśnie na wschodnim, więc słońce mają chwilkę, a cały dzień mają spokój Storczyki lepiej znoszą "wysuszenie" niż przelewanie, więc najlepiej je wsadzać pod prysznic, trochę zroszyć zimną wodą - absolutnie nie wlewać wody do doniczki, bo zgnije. Ponadto to epifity i lepiej kiedy się je zrasza aha...często radzą, żeby obcinać po kwitnieniu nad trzecim okiem. Radzę nie obcinać w ogóle, bo czasami z bocznych ok ( oków? chodzi o liczbę mnogą od "oko") wypuszczają kwiaty masz jeszcze jakieś pytania? Odpowiedz Link
hellious Re: Tabakierko droga:) 23.03.09, 11:59 Jak cos mi do glowy przyjdzie, to bede pytac moj wlasnie z jednego oka wypuscil nowa lodyge. Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: Tabakierko droga:) 23.03.09, 12:02 a jaki masz kolor? wiesz, że taki storczyk może kwitnąć nawet pół roku???mój zrobił nam taką niespodziankę Odpowiedz Link
hellious Re: Tabakierko droga:) 23.03.09, 14:20 moj jest bialo-rozowy. mialam tez fioletowy, ale dopadly go welnowce. Za pozno zajazylam i juz nie odratowalam dziada. Odpowiedz Link
attiya Re: Tabakierko droga:) 23.03.09, 12:07 że sie wtrącę - ma dwa na łazienkowym parapecie a w łazience wiadomo - wilgoć - jakos n ei przykładam sie specjalnie do opieki nad nimi - jak długo mi nie kwitnie pogarszam mu na miesiąc, dwa warunki i od razu zaczyna mi kwitnąć. Co miesiac-dwa trochę odżywki dodaje i tyle Odpowiedz Link
tabakierka2 attiya 23.03.09, 12:09 bo on sobie sam radzi bez podlewania w łazience. One często dobrze rosną w łazience, właśnie ze względu na parę wodną. Odpowiedz Link
doral2 Re: attiya 23.03.09, 12:39 ja mam dwa na północnym parapecie i aktualnie pięknie kwitną. jeden porcelanowo biały, drugi różowo-beżowy w paski. lubią ciepło i wilgoć, zatem raz na dwa tygodnie zanurzam doniczki w wodzie z odżywką dla storczyków, na jakieś 20-30 minut, odciekam i wstawiam do osłonki. obcinam po kwitnieniu dopiero jak dobrze łodygi uschną. kwitną mniej więcej raz na pół roku, ale za to długo. nie przesadzać dopóki korzenie nie rozsadzają doniczek. mam też trzeci, przesadzony do większej doniczki i nie chce skurwiel zakwitnąć już trzeci rok z rzędu. liście grube, mięsiste, a nie kwitnie i cała filozofia. Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: attiya 23.03.09, 12:41 może poszło w liście zamiast w kwiaty? niby u storczyków nie ma takiej zależności, ale moje dwa tak mają - okazałe liście, a kwiaty jeśli się pojawią to małe i mało. chyba się nic nie poradzi na to. Odpowiedz Link
m.i.n.e.s tabakierko... 23.03.09, 14:33 ..., a jak moge uratowac mojego storczyka? Dostalam go na urodziny od meza i juz wtedy byl "chory". Pod lisciami ma zgrubienia i liscie od spodu juz zolkna, stracil wszystkie kwiaty, chociaz na czubkach widze paki. Trawi go jakies chorobsko, ale nie wiem jakie. Moze cos poradzisz? <prosi ladnie > Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: tabakierko... 24.03.09, 07:22 mój też umiera niestety ja w takiej sytuacji obcinam liście, które dotknęła choroba. Ograniczyłabym podlewanie. Może idź z nim do kwiaciarni żeby stwierdzili, co to za choroba? Storczyka nie zawsze da się uratować. Mój (ten, który umiera) był wystawiony przez moją mamą na ogród latem, dostał za dużo wody i zjadły go ślimaki niby wyrósł mu liść, ale teraz umiera chyba już bezpowrotnie. Odpowiedz Link